'Deze mensen zorgen voor u'

Rainer Rupp

Sinds enkele maanden geleden in Washington bekend werd dat de CIA zelfs senatoren en hun medewerkers bespioneert, roeren zich ook tegenstanders binnen het VS-Congres. Volgens de New York Times van donderdag [31 juli] is de conclusie van een intern onderzoek dat de geruchten kloppen.

CIA-medewerkers hebben volgens het interne onderzoek meerdere malen computers gehackt van senatoren van de Senaatscommissie over inlichtingenwerk, en van onderzoeksambtenaren die voor die commissie werken, met als doel door de commissie verzameld bewijs voor een senaatsverslag over CIA-folterpraktijken en andere vergrijpen van de CIA te manipuleren en documenten te laten verdwijnen.

De regering Obama was duidelijk vooraf in kennis gesteld dat het bespioneren van senatoren door de CIA niet langer te verdoezelen was. Daarom heeft de regering besloten tot snelle actie en zich opgesteld als kopgroep van de CIA-criticasters, om op die manier de schade voor de CIA te beperken. Zo heeft op donderdag het ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring afgegeven die de "wrede behandeling" van terreurverdachten tijdens de operaties na 11 september 2001 veroordeelt, en onderstreept dat er "geen Amerikaanse trots" is over die CIA-praktijken.

Ook bevestigde het ministerie dat in een omvangrijk, maar nog altijd geheim, document van de Senaat feiten bijeen zijn gebracht over die wrede handelingen van CIA-folteraars. Maar direct daarop volgend werd de blijde boodschap verkondigd dat nu alles weer goed is: "We kunnen er trots op zijn dat Amerika's democratische systeem precies zo heeft gewerkt als de grondleggers het hebben bedacht, dat alle handelingen die onze democratische waarden tegenspreken beƫindigd worden", zo luidt de verklaring van Obama's Inlichtingenregime.

Dus, lieve Amerikaanse burgers, u hoeft geen angst meer te hebben. De redenen voor de kritiek op de CIA bestaan niet meer. Alles is weer in democratisch evenwicht. En Obama's CIA-directeur, John Brennan, heeft zich op keurige wijze ook al verontschuldigd bij de beide leidinggevende leden van de Inlichtingencommissie van de Senaat. Hij heeft ook een intern onderzoek beloofd om de schuldigen te vinden, absoluut zeker een paar oncontroleerbare, individuele daders, die tegen uitdrukkelijke instructies van hun CIA-superieuren in gehandeld hebben.

Verklaringen van interne CIA-inspecteurs gaan al in die richting. Aan het aftreden van de directeur of andere verantwoordelijken kan al geen sprake meer zijn. En wie in Obama's 'rechtsstaat' kritiek wil hebben op de CIA heeft moed nodig: nadat de CIA in 2009 brutaal gelogen had tegen de toenmalige fractievoorzitter van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, over 'Waterboarding'-folteringen, liet zij haar kritiek de vrije loop. Tegenwoordig is zij voorzichtiger, want "deze mensen zorgen voor ons", zei Pelosi op donderdag in de Huffington Post.

Sbg, 1 augustus 2014, vertaling J. Bernaven.