Vakbewegingsnieuws

f-003-002.jpg
Op dinsdag 1 juli betoogde FNV Bondgenoten met een veertigtal uitzendkrachten bij uitzendbureau Aelbers in Doetinchem om de 11.500 handtekeningen af te geven van de actie NBBUNEE voor een fatsoenlijke uitzendcao. Een cao die korte metten maakt met 0-uren en andere rommelcontracten in de uitzendsector die uitzendkrachten geen enkele zekerheid bieden. (Foto: FNV Bondgenoten/Flickr/cc/by)

Actie tegen stress op werkvloer

Volgens vakbond FNV lag het verzuim dat gerelateerd is aan stress in het eerste half jaar van 2014 acht keer hoger dan in 2009. Dat blijkt uit onderzoek naar 1,1 miljoen werknemers uitgevoerd door Arboned. Bijna één op de drie werknemers noemt werkdruk of werkstress als belangrijkste reden voor verzuim. De vakbond wil dat er dwingende maatregelen worden genomen om stress op het werk te voorkomen of te verhelpen. "Verreweg de meeste bedrijven doen niets aan de problematiek. Daarnaast zijn er gewoonweg te weinig werknemers voor te veel werk", aldus de vicevoorzitter van de FNV. De kosten van de hoge stresscijfers voor de hele beroepsbevolking zouden volgens de vakbond op 4 miljard euro per jaar liggen. (Bron: FD, 1-8-2014)

Unilever-topman Polman dreigt meer banen te schrappen

De Brits-Nederlandse multinational Unilever zal meer banen moeten schrappen in Europa als het reële inkomen van consumenten verslechtert. Dat zegt bestuursvoorzitter Paul Polman in een interview met het Duitse zakentijdschrift Wirtschaftswoche. "Als markten niet meer groeien, zoals in Europa, omdat het reële inkomen van consumenten verslechtert, dan moeten we toch manieren vinden om onze producten aan de man te brengen."

"Dat betekent kosten verlagen en soms fabrieken sluiten als er geen behoefte meer is." Polman zegt ook dat hij niet gekozen is als bestuursvoorzitter om een populariteitswedstrijd te winnen. (Bron: FD4-8-2014)

Tegenvallend tweede kwartaal 2014 voor Nederlandse bouwsector

De omzetten in de bouwsector zijn in het tweede kwartaal van 2014 met 2,4 procent gedaald. Het midden- en grootbedrijf kreeg de grootste klappen. Kleinere bouwers wisten wel hogere omzetten te boeken. De daling vond plaats in de breedte van de sector, de burgerlijke en utiliteitsbouw, de grond-, wegen- en waterbouw en de gespecialiseerde bouw kregen alle een tik. De middelgrote bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw haalde slechts een omzet van 59 procent van de omzet in hetzelfde kwartaal in 2008. De kleinere, mobielere bedrijven doen het wel goed. Het kleinbedrijf profiteert van het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten voor verbouwingen aan woningen. (Bron: FD, 19-8-2014)

FNV: Stimuleer bouwsector met verduurzamen huurwoningen

Het kabinet en gemeenten moeten zich meer inzetten om de bouwsector te stimuleren. Dat schrijft vakbond FNV Bouw dinsdag.

Volgens Charley Ramdas, vicevoorzitter van FNV Bouw, zijn er goede mogelijkheden om de sector te stimuleren. Een daarvan is het verduurzamen van 1,4 miljoen huurwoningen. Ook zou de tijdelijke btw-verlaging op arbeidskosten op woningonderhoud kunnen worden verlengd. Bovendien zouden gemeenten volgens FNV moeten investeren in zorgwoningen, nu veel zorgcomplexen sluiten. De bond reageert hiermee op de gedaalde omzetcijfers in de bouwsector, die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag publiceerde. (Bron: FD, 20-8-2014)

Vakbond stapt naar rechter wegens doorstart Estro

Vakbond Abvakabo FNV sleept de nieuwe eigenaar van het recentelijk doorgestarte kinderopvangbedrijf Estro voor de rechter. De vakbond vindt dat het Britse concern, Smallsteps, een zogenoemd flitsfaillissement heeft gebruikt om op goedkope wijze een deel van zijn personeel op straat te zetten. Smallsteps had alle 3.600 medewerkers moeten overnemen, met behoud van arbeidsvoorwaarden en opgebouwde rechten, zo stelt Abvakabo. Bij de doorstart begin juli werd slechts twee derde van het personeel overgenomen. (Bron: NRC, 19-8-2014)

Meer afgestudeerden kunnen schuld niet aflossen

Lagere beginsalarissen voor hbo'ers, gestegen jeugdwerkloosheid en flexibele (lees: korte) arbeidscontracten eisen hun tol onder jongeren. Steeds meer afgestudeerden kunnen hun studieschuld niet aflossen, aldus de Dienst Uitvoering Onderwijs. Waar in 2009 nog 11 procent van de afgestudeerden met studieschuld problemen met aflossen had, was dat vorig jaar opgelopen tot 15,6 procent. Voor Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) komt het bericht niet als een grote verrassing. Hij noemt het "een logisch gevolg" van het groeiende aantal studenten, hogere leningen en verslechterde werkgelegenheid. Hoven verwacht dat het probleem groter wordt door het nieuwe leenstelsel, dat komende maand ingaat. De basisbeurs verdwijnt, studenten zullen meer moeten lenen. "In Engeland en Schotland stegen de schulden explosief, met 58 procent, na de invoering van het leenstelsel." (Bron: NRC, 6-8-14)

Chinese Microsoft-werknemers protesteren tegen massaontslag

Honderden werknemers van de Microsoft-dochter Nokia gingen vrijdag met spandoeken de straat op in Peking. Aanleiding is het plan van Microsoft om wereldwijd 18.000 banen te schrappen. De demonstranten droegen spandoeken en scandeerden vijf uur lang anti-Microsoft-leuzen. Het protest vond plaats in Peking bij een onderzoekscentrum en een fabriek van Microsoft-dochter Nokia. Vorige maand maakte Microsoft-topman Satya Nadella bekend dat 12.500 van de 18.000 ontslagen vallen aan de Nokia-kant. De softwaremaker rondde in april de Nokia-overname ter waarde van 7,2 mrd dollar af. (Bron: 2-8-2014)