Civiele slachtoffers zijn gewenst

f-010-016.jpg
Het leger van Oekraïne arresteert op brute wijze een verdachte van steun aan de pro-Russische militie in het dorp Chornujkine op 18 augustus jl. (Foto: ZLV)

Rainer Rupp

Na Slavjansk heeft het leger van de junta in Kiev nu ook de bevolking van de miljoenenstad Donetsk doelbewust afgesneden van de drinkwatervoorziening, doordat het met Grad-raketwerpers het 15 kilometer verderop gelegen pompstation bij Jasoenuvata verwoest heeft.

Tegelijkertijd beschoot men met zware artillerie o.a. het kinderziekenhuis in Loegansk. Ook de vervoersinstallatie van de 'Komsomoletz Donbassa' kolenmijn werd eerst door beschietingen en vervolgens door brand in puin veranderd. Vanwege de vrije zondag waren er slechts zevenendertig mijnwerkers aan het werk. Zeven van hen konden zich redden en de overige dertig zitten nog steeds onder de grond vast.

Ondertussen stichten speciale fascistische commando's systematisch brand op de velden in het oosten van Oekraïne, om de rijpe oogst te vernietigen. Volgens Russische zenders (o.a. Rossiya-24) is zelfs het stadscentrum van Loegansk beschoten met een tactische, ballistische raket van het type Tochka-U (SS-2). De raket, die ook met kernkoppen kan worden uitgerust, kan een conventionele springkop dragen die op een oppervlakte ter grootte van drie voetbalvelden alles met de grond gelijk- maakt.

Dit alles vond op zondag 17 augustus (KB) plaats en elk van deze, zonder twijfel tegen burgers gerichte, gevechtshandelingen is volgens het internationale recht een oorlogsmisdaad. Inderdaad doet het mensonwaardige optreden in het oosten van Oekraïne van de strijdkrachten van de junta sterk denken aan dat van het Amerikaanse militaire optreden in Irak tegen het hardnekkige verzet van de stad Falludja, die voor 90 procent werd verwoest, of aan de door de VS geleide bommenoorlog van de NAVO tegen Servië. Nadat het de luchtstrijdkrachten van de VS/NAVO niet gelukt was om het Servische leger in Kosovo ook maar enigszins schade toe te brengen, begon de terreuroorlog van de VS/NAVO gericht tegen civiele doelen, zoals de water- en stroomvoorziening van de Servische bevolking.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Baker had al in 1991 tegenover zijn Iraakse ambtscollega Tarik Asis gedreigd met deze terreurdoctrine: "Wij zullen uw land naar het Stenen Tijdperk terug bombarderen." Bij deze strategie zijn burgerdoelen geen 'collateral damage' bij aanvallen op militaire doelen, maar zijn de verwoesting van civiele infrastructuur en het terroriseren van de bevolking het doel, opdat deze in opstand komt tegen haar eigen regering.

Naar aanleiding van het inzetten van de Tochka-U tegen een stadscentrum citeerde het Turkse persagentschap Cihan de plaatsvervangende voorzitter van de defensiecommissie van de Russische Doema, Franz Klintsewitsj. Volgens hem kan dit alleen maar betekenen, dat de junta in Kiev voor al haar acties 'carte blanche' heeft gekregen van Washington. Inderdaad wijzen alle feiten erop dat de junta in Kiev, die door oudgediende CIA- en Pentagondeskundigen geadviseerd wordt, de Amerikaanse strategie van de 'verschroeide aarde' in het oosten van Oekraïne wil doorzetten. Dit hadden ooit eerder hun geestverwante Duitse legers van de nazi's al gedaan bij hun terugtocht door het verwoeste land.

Sbg., 19-08-2014, vertaling K. de Bruijn.