Van de redactie

In Nederland komt het normale politieke leven weer op gang, in hemdsmouwen en spijkerbroek. De zomerperiode stond helemaal in het teken van de ramp met de MH17. De betrokken ministers haalden alle politieke winst uit deze afschuwelijke gebeurtenis die maar mogelijk was. Het beeld van een daadkrachtig eensgezind kabinet werd op alle mogelijke manieren opgepoetst met volledige steun van alle partijen en media. Intussen wordt het defensiebudget aanzienlijk verhoogd.

Maar zoals dat met vakanties en vakantieperiodes nu eenmaal is, ze gaan voorbij en dan regeert de harde werkelijkheid weer. De gebeurtenissen in ons kikkerlandje kunnen nu eenmaal niet los worden gezien van de mondiale ontwikkelingen. Op dat vlak speelden en spelen zich tal van beangstigende ontwikkelingen af, m.n. in het Midden-Oosten, zoals in Gaza, Syrië en Irak en nog steeds in alle hevigheid in (Oost-)Oekraïne. De gevolgen van de wederzijdse sancties van Rusland versus de westerse wereld laten zich hard voelen. Er is sprake van een echte handelsoorlog met alle negatieve gevolgen van dien. Zeker in Europa waar de economie toch al ernstig kwakkelt; de motor hapert en sputtert. Die ontwikkelingen gaan niet aan ons land voorbij.

Met de komende verkiezingen in het vooruitzicht moeten nieuwe kabinetsaanslagen op het levenspeil zoveel mogelijk worden uitgesteld tot na maart 2015. De bulk van de eerder genomen maatregelen zal in 2015 immers voelbaar worden. Het kabinet ging de hei op om te bekokstoven hoe ze het komende jaar zoveel mogelijk kunnen binnenslepen, maar tegelijk zo goed mogelijk uit de komende verkiezingen kunnen komen. Dat belooft wat voor met name het tweede deel van dat jaar.

De komende herfst zal in het teken staan van blijvende haperende groei, discussies over de relatie tussen renteniveau, werkgelegenheid en inflatie, goedkope TLTRO-leningen (Targeted Long-term Refinancing Operations) voor de banken en het resultaat van het onderzoek naar de boeken van de 128 belangrijkste Europese banken, de gevolgen van de 'Russische' sancties, het geweld in het Midden-Oosten en het strooigoed van het kabinet om de bevolking rustig te houden. De gebeurtenissen in het Amerikaanse Ferguson tonen wat er langzaam maar zeker steeds meer en vaker in de westerse wereld gaat plaatsvinden.

Inmiddels krijgt de werkgelegenheid klap op klap. Massaontslagen in de bankensector, duizend werknemers op straat bij Koops Furness door de stagnatie van de autoverkopen, afbraak van de (thuis)zorg, ontslagen in het ambtenarencorps, stagnatie in de bouwwereld. Een groot deel van de nieuwe middengroepen dreigt snel te verpauperen. De opeenvolgende massaontslagrondes zullen het nieuws ook de komende periode blijven beheersen. Ondanks gegoochel met werkloosheidscijfers en opbeurende 'analyses'.

In deze krant en op de website www.ncpn.nl wordt uitvoerig stilgestaan bij de ontwikkelingen in Gaza, Oekraïne en het Midden-Oosten. De informatie die we verschaffen staat haaks op de propaganda van instituten als de effectieve lobbyclub CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Deze ultrarechtse organisatie heeft zich diep ingegraven in de mediawereld en beschikt over een goed functionerend netwerk van (vooral rechtse) politici. Zo zijn er in ons land nog tal van andere rechtse lobbygroepen die het culturele en politieke klimaat in hun greep houden. De informatie die Manifest levert, druppelt jammer genoeg maar mondjesmaat door. Maar alle beetjes helpen. De politieke verhoudingen in ons land bestaan immers niet voor eeuwig!

Intussen gaat er geen dag voorbij of een nieuw corruptieschandaal komt aan het licht. Het gaat inmiddels om zoveel foute bedrijfsbestuurders dat onmogelijk nog kan worden gesproken van individueel falen. Corruptie en fraude zijn verweven met het kapitalistische systeem. Dit systeem roept criminaliteit op omdat alleen (super)winsten tellen en niet de belangen van de bevolking. En waar grote bedragen omgaan blijft voor slimme jongens en meisjes altijd wel wat aan de strijkstok hangen. Als je niet meedoet in de wereld van schitter, design, culinaire hoogstandjes en glamour ben je een dief van je eigen brandkast en tel je niet mee. Vrienden heb je in die kringen weinig, alleen zakelijke kennissen, het individualisme viert er hoogtij. Wie controleert wie op dat niveau? De 'hekken van de koning' zijn het voorbeeld van dit wangedrag. Navolgers genoeg. Hoezo kerstpreken over samen en participatie? Hun werkelijke gedrag staat in schril contrast met wat er wordt beweerd. Trouwens een karakteristiek van de 'koopman-dominee'- mentaliteit.

De goed georganiseerde ondernemers willen zo snel en ongehinderd mogelijk het 'Europa van het Kapitaal' verder vormgeven: weg met alle drempels (loon- en pensioenkosten, arbeidskosten, kosten voor uitkeringen, voorzieningenniveau) die de verhoging van hun winsten in de weg staan. Zij laveren, uitgerust met uitgebreide denktanks en georganiseerd in krachtige lobbygroepen, zoveel mogelijk langs mondiale klippen.

De heersende klasse tracht op alle mogelijke manieren de bevolking in het gelid te houden. Zij beschikt daartoe over invloedrijke instituties, waarvan radio, tv, pers en onderwijs de belangrijkste zijn. Maar ook zij zijn niet bij machte alle ontwikkelingen te voorzien en in hun voordeel om te buigen. Ook daar zijn zwakste schakels: bedrijven, banken, landen.

Sprookjes, verdraaiingen en illusies worden uiteindelijk altijd ingehaald door de werkelijkheid. Steeds meer Europeanen zijn de crisis zat. De afbraak van de verzorgingsstaten gaat in hoog tempo door. De gevolgen van de neoliberale maatregelen kunnen niet meer worden gecompenseerd met cadeautjes en strooigoed. Voor steeds meer mensen doen die maatregelen echt pijn!

Daarom is en blijft er maar één antwoord: werkers organiseer je! Want de winst van een paar uitbuiters betekent verdere verslechtering van het levenspeil van de meerderheid van de bevolking! De tegenstellingen tussen arm en rijk, tussen vermogenden en loonafhankelijken, groeien steeds sneller. De macht van de heersende elite zal niet zonder slag of stoot worden weggegeven. Alleen een georganiseerde eengemaakte macht is in staat het roer over te nemen.

Actie volgt op bewustwording

De Nederlandse bevolking zal op den duur niet bereid zijn het fabeltje te geloven dat compromissen nu eenmaal nodig zijn in ons land en dat er licht schijnt aan het einde van de tunnel. Je hoeft niet altijd water bij de wijn te doen. De bevolking blijft niet eeuwig achter de falende leiders op het Binnenhof aanlopen. Een andere politieke leider uit dezelfde kring van politieke partijen zal het niet beter gaan doen dan de vorige. Niet gaan stemmen is ook geen oplossing. Achter Wilders aanhollen nog minder. De poppenkast in Den Haag is alleen bedoeld om de bevolking af te leiden van de noodzakelijke strijd. Klassenvrede, 'sociaal partnerschap' en redelijkheid zijn niet per definitie beter dan klassenstrijd, integendeel! De meerderheid van de bevolking wordt bestolen door een kleine rijke elite. De werknemers moeten niet langer met hun pet in de hand ja knikken tegen alle ondernemersgrillen. Het is NIET normaal dat een bijstandsgerechtigde dwangarbeid moet verrichten. Evenmin dat jongeren geen werk en toekomst hebben! Niet de ondernemers staan aan de basis van voorspoed en productie, maar de miljoenen werkenden! Alleen gezamenlijke, goed georganiseerde strijd in buurten en bedrijven biedt een uitweg. Alleen consequente strijd loont, alleen die zal tot succes leiden.

Alleen activerend vakbondswerk en langdurig volgehouden acties in buurten en bedrijven lonen. NCPN en Manifest zullen daarin hun (bescheiden, maar onmisbare) rol blijven spelen. De bewustwording ter plekke in buurten en bedrijven is van doorslaggevend belang. Het gaat uiteindelijk om het succes van de buitenparlementaire actie. Ook het parlementaire werk moet altijd in dienst staan van de buitenparlementaire actie! Waar kunnen en moeten we nieuwe initiatieven nemen? Hoe kunnen we de vakbondsstrijd versterken, daadwerkelijk en met noodzakelijke maatschappijvisies? Praktijk en theorie moeten beter en meer worden verbonden. Teveel eindigen onze - vaak juiste en bruikbare - analyses nog zonder een stappenplan, zonder oproep tot actie en heldere concrete doelen. Nog te weinig is er sprake van heldere prioriteiten.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest

We plaatsen deze keer weer enige artikelen alleen op de website. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.(zie www.ncpn.nl). Op de website staat sinds kort een rubriek 'marxistische analyses'.

Deze keer in rubriek Marxistische analyses (om rustig te bestuderen):

  1. Zeven stromingen in China, Cheng Enfu, vert. Frans Willems;
  2. Politieke situatie Libanon & regio (4), vert. Louis Wilms.

Deze keer op de website:

  1. Nee tegen VS in Irak en elders, vert. WvdK;
  2. Spionage door CIA, Rainer Rupp, vert. J. Bernaven;
  3. Hans de Boer zet toon, sociaaleconomische redactie:
  4. Auto minder in trek, sociaaleconomische redactie;
  5. Zoek het zelf maar uit, Wil van der Klift.

Manifest nummer 09/2014 verschijnt op donderdag 25 september 2014. De redactie wenst lezers en medewerkers veel kracht en doorzettingsvermogen toe. In het nieuwe seizoen wil het kabinet - met name na maart 2015 - gaan 'oogsten'. De voortdurende aanslagen op het levenspeil door de marionetten van het grootkapitaal vragen om een zo krachtig mogelijke weerstand. Een enkel grassprietje kan uitgroeien tot een heel (Malie)veld.

Om in de goede stemming te raken, roepen we op deel te nemen aan het spetterende politieke feest ManiFiesta van de Belgische zusterpartij PVDA op 19 en 20 september in Bredene aan Zee. Nadere informatie op de website van de PVDA/Solidair: www.solidair.org