Universiteit Maastricht schenkt fMRI-scanner aan Cubaans neurocentrum

f-009-013.jpg
Cuba heeft hart voor Gezondheid. (Foto: Shutterstock)
cuba-uni.jpg
Het verplaatsen van een MRI scanner bij de Universiteit van Maastricht.

Redactie buitenland

De 3T Siemens Allegra scanner is een MRI-scanner speciaal ontwikkeld voor snelle beeldvorming en functionele imaging van de hersenen. De scanner werd door UM-wetenschappers gebruikt voor onderzoek naar de werking van het brein en voor klinische studies naar onder andere beroertes, epilepsie, tumoren en multiple sclerose.

Met de komst van de nieuwe 3 Tesla, 7 Tesla en 9.4 Tesla superscanners en daarmee de voltooiing van het imaging center Brains Unlimited eind 2013, beschikt de Universiteit Maastricht nu wereldwijd over een van de meest geavanceerde faciliteiten voor breinonderzoek (Zie ook dit webmagazine artikel http://webmagazine.maastrichtuniversity.nl/index.php/research/mind/item/421-machines-with-meaning).

Dit bood de Maastrichtse Faculty of Psychology and Neuroscience de kans haar oude 3 Tesla scanner af te staan aan collega-neurowetenschappers op Cuba, die nog niet over dergelijke apparatuur beschikken.

Rainer Goebel, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen aan de UM: "CNEURO heeft zeer getalenteerde breinonderzoekers, die door het gebrek aan een MRI-scanner zelf geen brein-imagingonderzoek kunnen doen.

Het is mooi dat de universiteit de scanner kan doneren aan een land en onderzoeksinstituut waar dit écht van betekenis is. Onze bestaande relatie en samenwerking met CNEURO zal hiermee verder versterkt worden."

"Willen jullie hem hebben?"

Het idee ontstond toen Goebel sprak met Pedro Valdes-Sosa, vicedirecteur van CNEURO, op een medisch congres in Los Angeles, waar ze beiden een lezing hielden. Goebel: "Pedro, met wie ik vaker contact heb gehad en mee heb samengewerkt, had gehoord over Brains Unlimited en de nieuwe scanners, en vroeg wat we eigenlijk met onze oude 3 Tesla scanner zouden doen. Daarop antwoordde ik, in eerste instantie bij wijze van grap: "Hoezo, willen jullie hem hebben?". Terug in Nederland ging Goebel langs de faculteit om het idee voor te leggen, dat meteen positief werd ontvangen.

Pedro Valdes-Sosa: "Uiteraard zijn wij erg blij de scanner van de Universiteit Maastricht te mogen ontvangen. Het brengt voor ons grote mogelijkheden, maar verplicht ons tegelijkertijd ook de scanner in te zetten voor het doen van geavanceerd onderzoek, met een klinische reikwijdte niet alleen op Cuba, maar ook in andere ontwikkelingslanden."

CNEURO

Het Cuban Neurosciences Center, een gewaardeerd instituut in de internationale brain-mapping-community, heeft meer dan 200 medewerkers die zowel fundamenteel onderzoek naar de hersenfunctie, als studies naar de praktische en medische toepassingen voor diagnose en behandeling van hersenaandoeningen doen.

De oprichting van CNEURO gaat terug tot 1969, toen het National Center for Scientific Research op Cuba de afdeling Neurofysiologie startte. De vakgroep groeide uit tot CNEURO, dat in 1990 officieel werd gevestigd.

(*) Persbericht 25 juli 2014.