FERGUSON, kanarie in kolenmijn

Redactie buitenland (*)

De Amerikaanse journalist Michael Snyder, schreef het volgende op zijn blog 'The American Dream', toen hij de gebeurtenissen weergaf in de kleine buitenwijk van Ferguson, in de buurt van St. Louis, Missouri.

"Ferguson, Missouri is militaire bezetting op dit moment, [vorige week, nvdr] en de hele wereld kijkt er met afgrijzen naar als gemilitariseerde politie gebruikmaakt van traangas en rubberen kogels tegen ongewapende demonstranten. Helaas, dit is slechts een voorbeeld van wat er de komende jaren nog meer zal gaan gebeuren in Amerika. Als de economie in elkaar stort en de mensen nog bozer en nog meer gefrustreerd raken, zullen er veel meer incidenten plaatsvinden en de onrust onder de bevolking, zoals we net hebben meegemaakt in Ferguson, zal toenemen. En in reactie daarop zal de federale overheid en onze overdreven gemilitariseerde politie trachten om die opstanden te verpletteren met overweldigende kracht."

De snelle verspreiding van het nieuws via social media maakt massale mobilisatie mogelijk. De discriminatie en het brute, steeds meer gemilitariseerde, politieoptreden zorgt voor veel verzet, woede en onrust. De armoede en discriminatie in veel Amerikaanse steden vormen een kruitvat. De politie krijgt steeds meer overtollig militair materiaal ter beschikking dat overblijft van de vele buitenlandse conflicten waarbij Washington is betrokken.

Volgens The New York Times, als gevolg van een door het Congres vastgestelde programma om militaire hardware (gepantserde voertuigen, vliegtuigen, machinegeweren, en de mijnen-resistente gepantserde vrachtwagens) over te dragen aan lokale en nationale politiediensten. De waarde van militaire apparatuur die wordt gebruikt door deze politie-instanties is gestegen van 1 miljoen dollar in 1990 tot bijna 450.000.000 dollar in 2013.

"En als de politie de beschikking krijgt over al deze apparatuur, is het onvermijdelijk dat ze die gaan gebruiken", zegt journalist Michael Snyder.

De brutaliteit van de gemilitariseerde politie in Ferguson lijkt op die van de Amerikaanse veroveraars in Irak of in enig ander derdewereldland dat slachtoffer van een Amerikaanse bezetting is.

(*) Artikel is gebaseerd op uitgebreider analyse van Manuel E. Yepe, CubaNews, 20 augustus 2014.