Je mag het allemaal zelf uitzoeken

Sociale taken mogen geen geld kosten

Wil van der Klift

De verzorgingsstaat wordt afgebroken, de 'participatiesamenleving' vervangt haar. Het kabinet van sociaaldemocraten en liberalen dwingt iedereen verantwoordelijkheid te nemen voor taken die eerder door harde strijd collectief waren gemaakt.

Het begrip 'participatiemaatschappij' is niets anders dan een mooie verpakking voor kil bezuinigingsbeleid, waarbij de overheid zich terugtrekt en de Nederlandse bevolking het onder het mom van zelfredzaamheid zelf maar moet uitzoeken.

Volgens het kabinet sluit de 'participatiesamenleving' aan bij een al langer bestaande trend, waarbij Nederlanders steeds meer het heft in eigen hand nemen en bijvoorbeeld de zorg voor elkaar regelen zonder hulp van de overheid. Het kabinet wil zoveel mogelijk ruimte bieden 'voor deze kracht' en voorkomen dat de overheid het eigen initiatief in de kiem smoort. Dit laatste zou nog te vaak gebeuren. Klinkt dat niet mooi? Is dat niet progressief? De zelfredzame burger krijgt alle lengte. Maar wat steekt er achter al deze mooie woorden?

De praktijk toont wat er feitelijk achter deze mooie façade plaatsvindt. Ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. En wat gebeurt er in de praktijk? Het kabinet maakt het onmiddellijk aanzienlijk moeilijker om in een verzorgingstehuis geplaatst te kunnen worden. Kassa! Ook prijst het kabinet de zes miljoen vrijwilligers en mantelzorgers de hemel in. En wat gebeurt er in de praktijk? Het kabinet snijdt fors in de door de staat gefinancierde thuiszorg. Kassa!

Veel mantelzorgers zijn vrouwen van boven de veertig die ervaring hebben in de zorg. Deze groep loopt nu al meer risico op arbeidsongeschiktheid wegens overbelasting. Bij veel werkenden is er bovendien naast werk en gezin weinig ruimte voor vrijwilligerswerk. En wat doet het kabinet in de praktijk? Het kabinet voert per 2015 een zorgwet in die meer eist van het sociale netwerk van hulpbehoevenden. Alweer kassa!

Terwijl de zorg wordt afgebroken moet de samenleving maar zien hoe de brokken worden gelijmd. Dit kabinet zorgt ervoor dat de samenleving in sneltreinvaart verpaupert. Mooie woorden kunnen dat niet verbloemen.