Strijd voor vrijlating 'Cuba 3' gaat door

i-002-002.jpg
Op 13 september jl. vond in Amsterdam de jaarlijkse demonstratieve bijeenkomst plaats voor de vrijlating van de 'Cuban Five'. Op de foto (vlnr) Chuck Barkey (vertaler), mw. Zelmys Maria Domínguez Cortina, ambassadeur van de Republiek Cuba in Nederland en Erik Gerritsma (moderator van de paneldiscussie). (Foto: Manifest/wvdk)

Redactie buitenland

Op zaterdag 13 september jl. vond in Amsterdam de jaarlijkse activiteit voor de vrijlating van de 'Cuban Five' plaats. Sinds hun arrestatie op 12 september 1998 vonden jaarlijks wereldwijd omstreeks deze dag solidariteitsbijeenkomsten plaats, gericht op hun vrijlating. Het doorbreken van de mediastilte, vooral in de VS, was en blijft een belangrijke doelstelling. Na enkele jaren op andere plaatsen te hebben gedemonstreerd werd de manifestatie dit jaar weer gehouden in de zaal van de vrienden van de HTIB in Amsterdam.

Zo'n 60 mensen kwamen bijeen om zich te laten informeren over de huidige stand van zaken op basis van twee documentaires die werden toegelicht door de Cubaanse ambassadeur Ms. Zelmys Maria Dominguez Cortina. De ex-voorzitter van 'Cuba Sol', Thomas Janssen, ging kort in op de geschiedenis van de solidariteitsgroep 'Cuba Sol'. Er was bovendien gelegenheid om afscheid van de ambassadeur te nemen. Zij vertrekt na vier jaar weer naar Cuba en laat een grote groep vrienden achter.

Inmiddels zijn twee van de vijf Cubanen kortgeleden vrijgekomen en terug op Cuba: René González en Fernando Gonzáles. Zij zaten hun onrechtmatige en onrechtvaardige straf inmiddels helemaal uit en zetten zich nu volledig in voor de vrijlating van de andere drie. René González en zijn vrouw Olga Salanueva waren daartoe aanwezig op het festival van Avante! van de PCP in Portugal, waar Wil van der Klift hen kort sprak (zie elders in Manifest). Zij begroetten de bijeenkomst op 13 september in Amsterdam. Nog steeds krijgen zij veel tegenstand. Een visa voor Groot-Brittanië werd hun geweigerd.

De solidariteitsgroepen in Nederland zullen er naar vermogen alles aan doen een bijdrage te leveren aan de snelle vrijlating van de andere drie: Gerardo Hernández, Ramón Labañino en Antonio Guerrero. De activiteiten zullen echter ook gericht blijven op de verbetering van de beeldvorming over Cuba in Nederland en het aan de kaak stellen van de onmenselijke blokkade opgelegd door de VS aan Cuba.