Ebola: Cuba geeft het rijke Westen een lesje

i-011-021.jpg
Cubaanse gezondheidszorg is voorbeeld voor de wereld. (Foto: Shutterstock)

Toon Danhieux

Het kleine en arme Cuba zendt 165 gezondheidswerkers onder wie 62 dokters naar West-Afrika. Daarmee verdubbelen ze meteen het aanwezige buitenlandse personeel!

In België luidde Marc Van Ranst, epidemioloog, vorige week nog de alarmklok en riep de regering op het B-fast-team ter plaatse te sturen. Die reageerde lauwtjes - "niet onze specialiteit" - en de regering houdt het bij wat extra financiële steun. Geld en middelen zijn uiteraard nodig maar er is vooral behoefte aan dokters en verpleegkundigen om de kleine ploeg van AZG te gaan versterken, zo lieten zij zelf weten.

Helaas is België niet de slechte uitzondering, maar eerder in lijn met de rest van de wereld. WHO-directeur-generaal Margaret Chan zei vrijdag nog dat bij deze "grootste en meest complexe" uitbraak van het virus ooit, "het aantal patiënten veel sneller stijgt dan de capaciteit om ze te behandelen (...) als we de oorlog tegen ebola willen winnen hebben we 500 á 600 extra artsen en minstens 1000 gezondheidswerkers uit het buitenland nodig".

Cubaanse hulp

Chan was dan ook enorm blij met het Cubaanse engagement. Ze hoopt dat het andere landen ertoe zal bewegen om meer vakmensen naar West-Afrika te sturen. "Geld en materiaal zijn belangrijk, maar zullen de ebola-epidemie echter niet stoppen", zei ze.

De Cubaanse hulp zal zich concentreren op Sierra Leone. Momenteel zijn volgens Chan circa 170 buitenlandse artsen en deskundigen in de bijzonder zwaar getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra Leone actief. De Cubaanse hulpverleners vertrekken begin oktober en zullen ongeveer een halfjaar blijven. Robert Morales Ojeda, de Cubaanse minister van Volksgezondheid, heeft andere landen opgeroepen om ook hulp te sturen.

Medische supermacht

Dezelfde Chan was in juli nog te gast in Havana waar ze onder meer zei: "Cuba is het enige land ter wereld dat over een gezondheidssysteem beschikt dat nauw en circulair verbonden is met onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelwijzen. Dat is de te volgen weg, want de menselijke gezondheid kan alleen vooruitgaan dankzij innovatie".

Met zijn 11 miljoen inwoners, ongeveer evenveel als België dus maar met een minstens zes keer lager bnp, slaagt Cuba erin een 'medische supermacht' te zijn. Op dit moment opereren er ongeveer 50.000 Cubaanse gezondheidswerkers van wie de helft artsen in meer dan 90 landen en werden sinds 1998 al 20.000 dokters uit 123 landen gratis opgeleid. Momenteel studeren er aan de ELAM, de artsenopleiding voor buitenlanders, 11.000 studenten uit 120 landen. Ter vergelijking: in België werken 47.000 artsen, dat is 4,2 op duizend inwoners. In Cuba zelf zijn 4,1 artsen per 1000 inwoners werkzaam, naast de 25.000die elders werken.

De laatste tien jaar hebben Cubanen 3,5 miljoen blinden genezen in Latijns-Amerika. Niet voor niets omschrijft Ignacio Ramonet, voormalig hoofdredacteur van 'Le Monde Diplomatique', Cuba als een medische supermacht. Indien de VS en Europa dezelfde inspanning zouden leveren als Cuba, dan zouden ze samen 2 miljoen artsen uitsturen in de wereld en er nog eens meer dan een miljoen hebben opgeleid de afgelopen 15 jaar. Het Zuiden zou dan geen medisch probleem meer kennen.

Ban Ki Moon, secretaris-generaal van de VN noemt de ELAM "de meest geavanceerde medische school ter wereld" en prijst de Cubaanse artsen in het buitenland, meer bepaald in Haïti: "Het zijn altijd de eersten die aankomen en de laatsten die weggaan. Ze blijven ter plaatse, ook lang na de crisis. Cuba mag trots zijn op zijn medisch systeem, een model voor vele landen.[Waarom sturen de VS eigenlijk 3000 militairen? nvdr]

Bronnen: Salim Lamrani, Financial Times, Granma. Zaterdag 13 september 2014. Uit: De Wereld Morgen.be.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019