Kort nieuws

i-004-005.jpg
Ouderen dreigen steeds meer te moeten inleveren. (Foto: Flickr/cc/by)

Gehandicaptenzorg voorziet zeker 10.000 ontslagen

Gemeenten krijgen minder geld voor gehandicaptenzorg, en dat raakt direct aan de zorginstellingen. Ze voorzien massaal ontslagen. Gehandicapteninstellingen ontslaan de komende tweeënhalf jaar zeker 10.000 mensen. In het slechtste geval worden in die periode 24.000 verzorgers en begeleiders ontslagen. Dat komt door de bezuinigingen op de gehandicaptenzorg. Dit zeggen de instellingen tegen onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek, dat de gevolgen van de bezuinigingen onderzocht in opdracht van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. In de gehandicapteninstellingen werkten vorig jaar 162.000 mensen; in 2017 zijn dat er 9 tot 18 procent minder. Vooral lager opgeleide medewerkers zullen hun baan verliezen. Dit jaar zijn al 5.000 mensen ontslagen in gehandicapteninstellingen. Naarmate een gemeente meer gehandicaptenzorg uitbesteedt aan vrijwilligers, of minder mensen toelaat tot betaalde gehandicaptenvoorzieningen, zullen de instellingen meer personeel moeten ontslaan. "De daling van de budgetten kan één op één vertaald worden in een daling van het aantal werknemers", aldus SEO. Gemeenten krijgen volgend jaar 15 procent minder geld van het rijk voor gehandicaptenzorg, wat oploopt tot 25 procent in 2Ol7. Het kabinet bezuinigt de komende jaren fors op de zorg voor gehandicapten. Familie, vrienden en vrijwilligers worden geacht meer voor hen te doen. (Bron: NRC, 18-09-2014)

'SCP: risico's door groter beroep op mantelzorger'

Overbelaste mantelzorgers. Hulpbehoevenden die tussen wal en schip vallen omdat ze een te klein netwerk hebben. Onvoldoende waardering voor vrijwilligers. Dat zijn de grootste risico's per 2015, als gemeenten voor de zorg een groter beroep zullen doen op informele krachten. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Hulp Geboden, een onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS. Het SCP voerde gesprekken met vierhonderd mensen, onder wie mantelzorgers en beroepskrachten in de zorg. Mantelzorgers zullen onmiskenbaar een meerwaarde hebben, schrijft het SCP, maar de gemeente moet die niet overschatten. Zo verrichten zij liever welzijnstaken - koffie zetten, praatje maken, boodschappen doen - dan dat zij zorgtaken uitvoeren. Hulp voor naaste familie wordt als vrij vanzelfsprekend beschouwd, hulp voor onbekenden niet. Mantelzorgers willen "vooral incidentele hulp geven" aan onbekenden, althans "aan die mensen die men aardig vindt".

Gemeenten moeten mantelzorgers ondersteunen, schrijft het SCP, bijvoorbeeld via een cursus of een kleine onkostenvergoeding.

Het grotere beroep op informele zorgkrachten biedt ook kansen: een grotere sociale cohesie en lagere zorgkosten. Maar, schrijft het SCP: de risico's zijn door de gespreksdeelnemers veel vaker benadrukt dan de kansen". (Bron: NRC, 18-09-2014)

Mensen met modaal inkomen raken in 2015 zorgtoeslag kwijt

Vanaf volgend jaar raken in totaal 350.000 huishoudens hun zorgtoeslag kwijt. Door de wijzigingen krijgen meerpersoonshuishoudens met een jaarinkomen vanaf 33.500 euro geen zorgtoeslag meer. Voor alleenverdieners ligt die grens vanaf 26.500 euro. Het maximale nadeel wordt gevoeld door mensen met inkomens net onder modaal, rond 33.500 euro bruto per jaar.Daarvan daalt de zorgtoeslag door deze maatregel met circa 450 euro (van 450 euro naar nul). De belastingdienst keert jaarlijks 4 miljard euro aan zorgtoeslagen uit. Vorig jaar ontvingen 5,4 miljoen huishoudens een zorgtoeslag. De maatregelen verlagen het bestand met 250.000 huishoudens extra. Op die manier wordt komend jaar 125 miljoen bespaard en vanaf 2016 jaarlijks 400 miljoen euro. De maximale zorgtoeslag bedraagt volgend jaar 1.871 euro per jaar, ofwel 156 euro per maand. (Bron: NRC, 18-09-2014)

Ouderen de klos

De meeste Nederlanders gaan er volgend jaar in koopkracht een klein beetje op vooruit. Maar bijna alle ouderen leveren in. Dat blijkt uit koopkrachtcijfers in het bezit van RTL Nieuws. Alleenverdieners met kinderen en een modaal salaris gaan er het meest op achteruit. Zij leveren 2,75 procent in. Ouderen met een aanvullend pensioen van minstens 10.000 euro gaan er 1 procent op achteruit. Echtparen met een aanvullend pensioen leveren zelfs 1,75 procent in. (Bron: FD, 12-09-2014)

Wereldwijd 2.325 miljardairs, toename met 7 procent

Het aantal miljardairs is het afgelopen jaar wereldwijd met 7 procent gestegen naar 2.325. De groep miljardairs is bovendien 12 procent rijker dan het jaar ervoor. Dat hebben onderzoeksbureau Wealth-X en de Zwitserse bank UBS gemeld. De Verenigde Staten heeft de meeste miljardairs, 571. China volgt met 190 en Engeland is derde met 130 miljardairs. Nederland staat met 25 miljardairs op de 22ste plek. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar. Het totale vermogen van Nederlandse miljardairs steeg van 41 naar 63 miljard euro. Charlene de Carvalho-Heineken is met 7,2 miljard de rijkste Nederlander. Europa is het continent met de meeste miljardairs. Nieuw is dat deze 775 Europese miljardairs samen voor het eerst rijker zijn dan de 609 Noord-Amerikaanse miljardairs: 2.375 mrd dollar tegen 2.371 mrd dollar. Gemiddeld bleven de miljardairs ongeveer even rijk. Hun aantal steeg met circa 7 procent, terwijl hun gezamenlijke vermogen ook met 7 procent steeg, tot 7.291 mrd dollar. Vooral in Azië zijn de miljardairs bezig aan een opmars, hun aantal steeg met 52 tot 560. Hun gezamenlijke rijkdom steeg nog harder, met 18,7 procent tot 1.410 mrd dollar. (Bron: FD en NRC, 18-09-2014)

Industrie herstelt maar matig

Na een opleving eind 2013 herstelt de Nederlandse industrie zich nu maar matig, aldus ING. De groei blijft ook de komende tijd beperkt. In het tweede kwartaal van dit jaar produceerde de industrie 1,8 procentpunt minder dan in de drie maanden ervoor. "Niet fantastisch en niet slecht", noemt ING-econoom Jurjen Witteveen de cijfers. Voor komend jaar voorspelt de econoom een groei van 1 procent. (Bron: FD, 09-09-2014)

Twee aardbevingen bij Hoogezand door gaswinning

Inwoners van het Groningse Hoogezand en omgeving zijn vanochtend opgeschrikt door twee aardbevingen. De eerste beving vond rond kwart over negen plaats en had volgens het KNMI een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Froombosch. Om tien voor tien volgde een tweede beving, ditmaal met een kracht van 1,6. Regelmatig beeft het Groninger land door de aardgaswinning. De zwaarste beving tot nu toe vond twee jaar geleden plaats bij Huizinge en had een kracht van 3,6. Sinds januari liggen de boorputten in het vaakst getroffen gebied Loppersum nagenoeg stil. (Bron: NRC, 01-09-2014)