Duitse tv toont nazi-symbolen op de helmen van soldaten Oekraïne

i-010-017.jpg
ZDF Oekraïense soldaten met nazi-symbolen op hun helmen, inclusief de swastika en de SS-runen van de beruchte zwarte-geüniformeerde elitekorps van Hitler. (Foto: ZDF)

Readactie buitenland

Op maandag 9 september jl. werden Duitsers geconfronteerd met beelden van het duistere verleden van hun land, toen de Duitse publieke omroep ZDF, tijdens de avondnieuwszending een video toonde van Oekraïense soldaten [door de VS geleid, getraind en bewapend, nvdr] met nazi-symbolen op hun helmen.

Tijdens een reportage over het fragiele staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne gebruikte Moskou-correspondent, Bernhard Lichte, foto's van een soldaat met een gevechtshelm met het 'SS-runen-teken' van Hitlers beruchte zwart-geüniformeerde elitekorps. Een tweede soldaat werd gezien met een hakenkruis op zijn helm. Aan de zijde van de regering vechten vrijwilligersbataljons mee met zeer verschillende achtergronden.

De video werd vorige week gemaakt in Oekraïne door een cameraploeg van de Noorse omroep TV2. "We waren aan het filmen voor een reportage over het Oekraïense AZOV-bataljon in de oostelijke stad Urzuf, toen deze soldaten in beeld kwamen, vertelde, Oysten Bogen, correspondent voor het particuliere televisiestation, aan NBC News. Vlak voor de beelden werden gemaakt, had Bogen een woordvoerder gevraagd of het bataljon fascistische neigingen had. Het antwoord was: "absoluut niet, we zijn gewoon Oekraïense nationalisten", zei Bogen.

Bronnen: www.nbcnews.com en clgnews@gmail.com.