Van de redactie

Het kijk- en luister'plezier' van Prinsjesdag en Algemene beschouwingen is weer voorbij. De belangrijkste politieke gebeurtenis van het jaar is achter de rug. De meest geliefde oppositie heeft samen met de regeringscoalitie een stevige politieke meerderheid, dus gaat het steeds meer alleen over de vorm en verwordt ons parlement tot een debatingclubje. Over tot de orde van de dag dus.

De Schotten krijgen wellicht wat meer rechten en privileges maar blijven deel van de Britse gemeenschap. In Oekraïne wordt naarstig naar oplossingen gezocht, maar niet nadat de NAVO zich in dat gebied nog meer heeft genesteld en haar militaire rol heeft verstevigd. De VS zijn weer helemaal terug in het Midden-Oosten en eigenen zich nu het recht toe de Syrische rebellen openlijk te gaan steunen. In Irak en Libië loopt de boel - volgens plan - compleet uit de hand. De fragmentatie van zelfstandige staten, zoals gewild door de VS, gaat onverminderd door. Maar de Amerikaanse eeuw komt hortend en stotend tot stilstand. Het oude is in verval; het nieuwe nog niet goed zichtbaar.

De gebeurtenissen in ons land kunnen niet los worden gezien van de mondiale ontwikkelingen. Die gaan niet aan ons land voorbij. Er is sprake van een handelsoorlog met Rusland, met alle negatieve gevolgen van dien voor Europa waar de economie toch al ernstig kwakkelt. Binnen het kapitalisme zijn aanzienlijke belangengroepen die de sancties welletjes vinden. De Europese groeimotor hapert en sputtert al genoeg. Europese politici trachten op alle mogelijke manieren onder het juk van de VS weg te komen.

De mondiale ontwikkelingen maken dat politici in ons land eigenlijk niet veel meer kunnen dan afwachten en kleine pasjes maken. Het lijkt erop dat met de komende verkiezingen in het vooruitzicht het kabinet en bijna de hele 'zogenaamde oppositie' hebben afgesproken geen al te groot politiek trammelant te gaan maken. De bulk van de eerder genomen maatregelen - 51 miljard euro - is immers binnen. Het gaat er nu alleen nog maar om zo sterk mogelijk te staan bij de 'verkiezingen voor de Eerste Kamer'.

De komende herfst zal mondiaal in het teken staan van blijvende haperende economische groei, discussies over de relatie tussen renteniveau, werkgelegenheid en inflatie, goedkope TLTRO-leningen (Targeted Long-term Refinancing Operations) voor de banken en het resultaat van het onderzoek naar de boeken van de 128 belangrijkste Europese banken. Politiek zal de aandacht uitgaan naar de gevolgen van de 'Russische' sancties, de verkiezingen in Brazilië, de schuldenlast van Argentinië, de blijvende stroom Afrikaanse vluchtelingen, de Ebola-uitbraak en de ontwikkelingen op dat continent, het geweld in het Midden-Oosten en de politiek-economische oorlog met Rusland. De oorlogsdreigingen op de wereld nemen toe; vrede en veiligheid liggen onder imperialistisch vuur.

NAVO voert druk op volgens plan

De NAVO-acties richting Rusland zijn onderdeel van een oud plan om de invloed van Rusland en China in de wereld te verkleinen. Rusland, geleid door president Poetin, weet dat de hele kwestie Oekraïne doelbewust is gecreëerd. Eerst door Amerikaanse stromannen zoals Timmermans en Van Baalen die zijn gaan stoken in de wankele relatie tussen Oekraïne en Rusland. Gevolgd door de NAVO die haar positie in het gebied kon versterken en bovendien daarna haar kans schoon zag om de leden meer geld te laten betalen voor Defensie. Nederland blaft het hardste mee in deze coalitie van het kwaad, misbruik-makend van een afschuwelijke ramp met de MH17. Geen enkel middel wordt geschuwd. De ene satellietfoto die de Russische troepenbewegingen moet aantonen volgt op de andere. Zulke foto's hebben we al eens eerder te zien gekregen, zij vormden het begin van een langdurige oorlog - tot op heden - in Irak. De Russen moeten hoe dan ook als vijand worden gepositioneerd. De Russen zijn echter geen bedreiging, zolang het Westen Rusland niet in het nauw drijft en serieus neemt. Dat het Westen wil doorpakken bewijst dat het - met de NAVO als militair drukmiddel - de positie van Rusland wil beschadigen. Rusland en China worden te sterk en onttrekken zich steeds meer aan het westerse gezag door in de VN dwars te liggen, financieel-economische bondgenootschappen aan te gaan en een onafhankelijke koers te willen varen. Het Westen is erop uit onafhankelijke staten een lesje te leren, zoals ze dat altijd al deed. Zolang het imperialistische Westen militair het machtigste is wordt de rest van de wereld onder druk gehouden. Politieke en economische onafhankelijkheid wordt niet geduld.

Gegoochel met cijfers

Inmiddels krijgt de werkgelegenheid in Nederland klap op klap. De opeenvolgende massaontslagrondes zullen het nieuws ook de komende periode blijven beheersen. Ondanks gegoochel met werkloosheidscijfers en opbeurende 'analyses'.

Van de Amerikaanse beroepsbevolking zou nog maar 6,1 procent thuiszitten zonder baan. Dit cijfer was 10 procent in oktober 2009. Een aanzienlijke verbetering zou je zeggen. Maar de werkelijkheid is dat miljoenen Amerikanen sindsdien de hoop op een fatsoenlijke baan hebben opgegeven! Zij lieten zich massaal uitschrijven bij de arbeidsbureaus en staan nu dus niet meer geregistreerd. De participatiegraad in de VS blijkt lager dan ooit, terwijl de lonen - in reële zin - sinds 2009 slechts met 0,5 procent zijn gestegen. Normaal is een toename van 9,2 procent tijdens vergelijkbare momenten van economisch herstel.

In deze krant en op de website www.ncpn.nl wordt uitvoerig stilgestaan bij de ontwikkelingen in Oekraïne, het Midden-Oosten, maar uiteraard ook bij de ontwikkelingen in eigen land. De afbraak van de (gezondheids)zorg, de scheve verhouding tussen inkomsten van bedrijven en gezinnen, plannen van de FNV om verzet te organiseren, de strijd in de transportsector en meer. De informatie die we verschaffen staat haaks op het merendeel van het nieuws in (klein)burgerlijke media. Het culturele en politieke klimaat in ons land wordt door 'rechts' in zijn greep gehouden. Maar deze politieke verhoudingen bestaan niet voor eeuwig! De heersende bezittende klasse tracht op alle mogelijke manieren de bevolking in het gelid te houden.Zij beschikt daartoe over invloedrijke instituties, waarvan radio, tv, pers en onderwijs de belangrijkste zijn. Maar ook zij zijn niet bij machte alle ontwikkelingen te voorzien en in hun voordeel om te buigen. Ook daar zijn zwakste schakels: bedrijven, banken, landen. Sprookjes, verdraaiingen en illusies worden uiteindelijk altijd ingehaald door de werkelijkheid.

De goed georganiseerde ondernemers willen zo snel en ongehinderd mogelijk het 'Europa van het Kapitaal' verder vormgeven: weg met alle drempels (loon- en pensioenkosten, arbeidskosten, kosten voor uitkeringen, voorzieningenniveau) die de verhoging van hun winsten in de weg staan. Zij laveren, uitgerust met uitgebreide denktanks en georganiseerd in krachtige lobbygroepen, zoveel mogelijk langs mondiale klippen.

Er is en blijft maar één antwoord: werkers organiseer je! Want de winst van een paar uitbuiters betekent verdere verslechtering van het levenspeil van de meerderheid van de bevolking! De tegenstellingen tussen arm en rijk, tussen vermogenden en loonafhankelijken, groeien steeds sneller. Het aantal miljardairs stijgt gestaag, ten koste van de loon- en uitkeringsafhankelijke bevolking. De macht van de heersende elite zal niet zonder slag of stoot worden weggegeven. Alleen een georganiseerde eengemaakte macht is in staat het roer over te nemen.

Actie volgt op bewustwording

De Nederlandse bevolking zal op den duur niet bereid zijn het fabeltje te geloven dat compromissen nu eenmaal nodig zijn in ons land en dat er licht schijnt aan het einde van de tunnel. Je hoeft niet altijd water bij de wijn te doen. De bevolking blijft niet eeuwig achter de falende leiders op het Binnenhof aanlopen. Een andere politieke leider uit dezelfde kring van politieke partijen zal het niet beter gaan doen dan de vorige. Niet gaan stemmen is ook geen oplossing. Achter Wilders aanhollen nog minder. De poppenkast in Den Haag is alleen bedoeld om de bevolking af te leiden van de noodzakelijke strijd. Klassenvrede, 'sociaal partnerschap' en redelijkheid zijn niet per definitie beter dan klassenstrijd, integendeel! De meerderheid van de bevolking wordt bestolen door een kleine rijke elite. De werknemers moeten niet langer met hun pet in de hand ja knikken tegen alle ondernemersgrillen. Het is NIET normaal dat een bijstandsgerechtigde dwangarbeid moet verrichten. Evenmin dat jongeren geen werk en toekomst hebben! Niet de ondernemers staan aan de basis van voorspoed en productie, maar de miljoenen werkenden! Alleen gezamenlijke, goed georganiseerde strijd in buurten en bedrijven biedt een uitweg. Alleen consequente strijd loont, alleen die zal tot succes leiden.

Alleen activerend vakbondswerk en langdurig volgehouden acties in buurten en bedrijven lonen. NCPN en Manifest zullen daarin hun (bescheiden, maar onmisbare) rol blijven spelen. De bewustwording ter plekke in buurten en bedrijven is van doorslaggevend belang. Het gaat uiteindelijk om het succes van de buitenparlementaire actie. Ook het parlementaire werk moet altijd in dienst staan van de buitenparlementaire actie! Waar kunnen en moeten we nieuwe initiatieven nemen? Hoe kunnen wede vakbondsstrijd versterken, daadwerkelijk en met noodzakelijke maatschappijvisies? Praktijk en theorie moeten beter en meer worden verbonden. Teveel eindigen onze - vaak juiste en bruikbare - analyses nog zonder een stappenplan, zonder oproep tot actie en heldere concrete doelen. Nog te weinig is er sprake van heldere prioriteiten.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest

We plaatsen deze keer weer enige artikelen alleen op de website. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.(zie www.ncpn.nl). Op de website staat sinds kort een rubriek 'marxistische analyses'.

Deze keer in rubriek Marxistische analyses (om rustig te bestuderen):

  1. Zeven stromingen in China, Cheng Enfu, vert. Frans Willems;
  2. Democratie besmeurd, Zoltan Zigedy, vert. Frans Willems;
  3. Eenheid CP's, Giorgos Toussas, vert. Matthijs Dröge.

Deze keer op de website:

  1. Stop burgeroorlog Oekraïne, Bas vd Plas, Insudok;
  2. Merkel in Kiew, Reinhard Lauterbach, vert. Kees de Bruyn;
  3. Koopkrachtplan FNV, FNV Bondgenoten;
  4. CBS: bedrijven meer, gezinnen minder, bron FD, 10-09-2014;
  5. Graag echte scholing Bussemaker!, Ron Verhoef.

Manifest nummer 10/2014 verschijnt op donderdag 23 oktober 2014. De voortdurende aanslagen op het levenspeil door de marionetten van het grootkapitaal vragen om een zo krachtig mogelijke weerstand. Een enkel grassprietje kan uitgroeien tot een heel (Malie)veld. Kom op FNV!