Kort door de Bocht

Hoger pensioen zit er komend jaar niet in

De vijf grote Nederlandse pensioenfondsen zagen hun financiële situatie verslechteren door een verdere daling van de rente wat het moeilijker maakt om aan hun pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Een korting van de pensioenen ligt volgens ABP echter niet in het verschiet. Maar op een verhoging van de pensioenen (indexatie) hoeven de deelnemers komend jaar ook niet te rekenen. (Bron: AD, 16-10-2014)

Meer betalingsachterstand hypotheek

In een jaar tijd is het aantal huizenbezitters met een forse betalingsachterstand op de hypotheek met een kleine 17.000 toegenomen; 108.754 mensen hebben problemen met het betalen van de maandlasten, aldus het Bureau Krediet Registratie (BKR). Sinds het voorjaar van 2011 is het aantal mensen met betalingsproblemen op de hypotheek verdubbeld. (Bron: FD, 17-10-2014)

Graaien bij banken gaat gewoon door

Toelages die banken hebben geïntroduceerd in plaats van bonussen zijn veelal illegaal, zegt de EU-toezichthouder. (Bron: NRC, 16-10-2014)

'Zwakke euro goed voor bedrijfsleven'

De zwakkere euro is goed voor Europese bedrijven. De Europese munt is momenteel circa 8,5 procent minder waard ten opzichte van de dollar, dan in mei dit jaar. Dat leidt tot economische groei, vermindert de zorgen over deflatie en is een steun voor de winstgevendheid van de bedrijven. [Omgekeerd niet voor de bevolking, nvdr] (Bron: FD, 13-10-2014)

Volatiliteit van AEX neemt forse sprong

De volatiliteitsgraadmeter van de AEX-index is gestegen tot 19,17, fors hoger dan de circa 12 in augustus en september en de hoogste stand sinds maart. De graadmeter is een indicator van de turbulentie op de financiële markten. Het gemiddelde niveau was afgelopen jaar 14. (Bron: FD, 14-10-2014)

Vermogen 's werelds rijksten stijgt met 6,5 mrd dollar

De 400 rijkste mensen ter wereld hebben hun gezamenlijke vermogen deze week met 6,5 mrd dollar zien stijgen. Het vermogen van Jack Ma, Alibaba's oprichter en China's rijkste man, steeg tot 26,5 mrd dollar. Van de Aziatische miljardairs is alleen ondernemer Li Ka-Shing uit Hongkong nog rijker, zo blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index. (Bron: FD, 22-09-2014)

Kinderdrankje Capri-Sun van Coco-Cola meest misleidend

Het drankje Capri-Sun Multivitamin, dat in Nederland door Coca-Cola op de markt wordt gebracht, is uitgeroepen tot het meest misleidende product van 2014. Het is daarmee winnaar geworden van 'het Gouden Windei'. De organisator van de verkiezing Foodwatch noemt het 'onverantwoord' dat Capri-Sun zo actief wordt gepromoot richting kinderen, aangezien het drankje bijna vijf suikerklontjes bevat. (Bron: FD, 02-10-2014)

Betalingsachterstand bij een op tien huizenbezitters

Bijna een op de tien huizenbezitters loopt wel eens een achterstand op bij het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Eén op de acht geeft aan steeds meer moeite te hebben om de maandelijkse vaste lasten te betalen. Het cijfer is veel hoger dan uit gegevens van banken blijkt. (Bron: FD, 01-10-2014)

Ondernemingsraad verwerpt plannetje Hema

De ondernemingsraad van Hema verwerpt het plan van de keten om doorbetaalde pauzes af te schaffen bij zijn bakkerijen, distributiecentra en filialen. (Bron: FD, 23-09-2014)

Meer gedwongen huizenverkopen

Het aantal gedwongen huizenverkopen is tot en met het derde kwartaal van dit jaar opgelopen tot 3587, een toename van 5 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie verstrekt, bekend. WEW houdt rekening met een verdere stijging van het aantal gedwongen huizenverkopen door het naijleffect van de crisis. (Bron: AD, 03-10-2014)

Leefbaar Rotterdam kort op armoedebestrijding

Rotterdam gaat miljoenen bezuinigen op de bestrijding van armoede. Enkele toeslagen voor bijstandsgerechtigden verdwijnen. Dat vertelde wethouder Maarten Struijvenbergvan Leefbaar Rotterdam aan BNR. (Bron: FD, 18-10-2014)

Meer huishoudens met schulden

Minstens 15 procent van de huishoudens heeft volgens het Nibud ernstige betalingsachterstanden. Dat zijn ruim 1,1 miljoen huishoudens. Sinds de crisis in 2008 is het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening verdubbeld tot 89.000 aanvragen in 2013. Het gemiddelde schuldbedrag bij een aanvraag is bijna 38.000 euro. In het eerste kwartaal van dit jaar hadden meer dan 100.000 consumenten een betalingsachterstand op hun hypotheek, dat is bijna 9 procent van alle hypotheken. In het eerste kwartaal van 2007 was dit nog geen 6 procent. Vooral het percentage jongeren met problematische schulden is sterk gestegen. (Bron: FD, 18-10-2014)