Kort Nieuws

Dodenvluchten en Zorreguieta

Er is een relatie tussen het optreden van het Nederlandse Openbaar Ministerie in de zaak tegen de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch, verdacht van moorden, en het justitiële handelen tegen de vader van koningin Maxima, Jorge Zorreguieta. Dat vertelde Michiel Meijer, voormalig president-directeur van luchtvaartmaatschappij Transavia, gisteren bij de rechtbank in Den Haag. Meijer werd via een videoverbinding onder ede verhoord door de rechtbank in Buenos Aires, waar Poch terechtstaat. De piloot is ervan beschuldigd 'dodenvluchten' te hebben uitgevoerd voor de Argentijnse junta (1976-1983), waarbij 'subversieven' uit het vliegtuig werden gegooid. Meijer: "Hij [officier van justitie Guus Schram] zei me dat er in het onderzoek tegen Poch hogere belangen waren die ik me waarschijnlijk niet kon voorstellen. Ik vroeg Schram of hij doelde op de relatie van deze zaak met het Koninklijk Huis, een gerucht dat toen al in bredere kring werd gehoord. Hierop gaf hij geen antwoord, maar uit zijn lichaamstaal maakte ik op dat ik gelijk had." De oud-Transaviabaas nam het bij de rechtbank op voor Poch. "Sinds zijn arrestatie heb ik het gevoel dat Poch niet echt een eerlijke kans heeft gehad." (Bron: NRC, 17-10-2014)

Groot proces geëist tegen Griekse neonazi's

Een Griekse openbare aanklager wil zeventig leden van de neonazistische partij Gouden Dageraad vervolgen, onder wie alle achttien parlementsleden. In een rapport van zevenhonderd pagina's schrijft openbare aanklager Isidoros Doyiakos dat Gouden Dageraad "zijn politieke overtuigingen en theorieën wil verspreiden en opleggen door middel van geweld". Aanhangers van de partij hebben knokploegen opgezet die met knuppels, ijzeren staven en messen aanvallen hebben uitgevoerd op immigranten en linkse activisten, schrijft hij. Doyiakos wil de verdachten onder andere lidmaatschap van een criminele organisatie en ongeoorloofd wapenbezit ten laste leggen. Volgende maand wordt besloten of het daadwerkelijk tot een proces komt. Gouden Dageraad bestaat sinds het midden van de jaren tachtig, maar bleef lang een marginale rol spelen. Toen vijf jaar geleden de economische en financiële crisis uitbrak, steeg de aanhang van de partij enorm. Bij de parlementsverkiezingen twee jaar geleden haalde zij achttien van de driehonderd zetels. Bij de Europese verkiezingen in mei kreeg Gouden Dageraad drie van de 21 Griekse zetels. De partij is lange tijd betrekkelijk ongemoeid gelaten. Nadat een aanhanger van de partij vorig jaar een rapper had doodgestoken, is justitie het gewelddadige optreden van partijaanhangers gaan onderzoeken. Partijleider Michaloliakos en negen andere parlementariërs zitten vast wegens moord op de rapper. (Bron: NRC, 17-10-2014))

'Gerotzooi' met berichtgeving over MH17

Een herdenkingspenning voor de hulpverleners die, direct na de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne, hebben geholpen op de plek van de ramp. Het was deze week niet meer dan een terloopse mededeling van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) tijdens een overleg met de Tweede Kamer over de stand van zaken rond het neergehaalde vliegtuig waarbij op 17 juli van dit jaar alle 298 inzittenden om het leven kwamen. De beloning voor de lokale reddingswerkers werpt een ander licht op de uitlatingen van premier Rutte direct na de ramp. Toen sprak deze nog zijn afkeuring uit over mensen die tussen de brokstukken en persoonlijke bezittingen hadden lopen "rotzooien". Gedrag dat Rutte afdeed als "ronduit walgelijk" en "volstrekt respectloos". Al vrij snel daarna zei de premier dat de hulpverlening de eerste dagen beter was verlopen dan aanvankelijk gedacht. Het was een voorzichtige correctie die wegviel tegen de toen herhaaldelijk door Nederland uitgesproken wens om rechtstreeks toegang tot het rampgebied te krijgen. De berichten van begin deze week wezen erop dat er die eerste dagen aanzienlijk meer positiefs was gebeurd dan aanvankelijk werd aangenomen. (Bron: NRC, 17-10-2014)

'Meer en zwaardere aardbevingen'

Er komen in Groningen, zowel op het platteland als in de stad, 'meer en mogelijk zwaardere bevingen door onze gaswinning.' Dat zegt Bart van de Leemput, scheidend directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in een interview met NRC Handelsblad. Pas over twintig jaar zal het aantal bevingen in Groningen afnemen, zegt Van de Leemput. Daarmee sluit de ex-NAM-directeur zich aan bij de opmerking dinsdag van minister Henk Kamp van Economische Zaken in reactie op een beving die dag in de provincie. De schok had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. (Bron: FD, 02-10-2014)

AIVD en OM kunnen persoonsgegevens inzien

Overheidsinstanties zoals de AIVD en het Openbaar Ministerie (OM) kunnen via een 'wettelijke achterdeur' toegang krijgen tot de gegevens over burgers die jarenlang bij de belastingdienst liggen opgeslagen. Via die achterdeur kunnen de instanties gegevens opvragen die ze zelf niet mogen vorderen of minder lang mogen bewaren. Het gaat om persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders over werk-, loon- en banktransacties, maar ook over informatie over kentekens, beelden van kentekenregistraties, parkeergedrag en OV-reizigersgedrag. De fiscus mag de gegevens over burgers bewaren zo lang deze 'fiscaal relevant' zijn. Dat is vijf tot zeven jaar. (Bron: FD, 01-10-2014)

Aziatische energiebedrijven nemen westerse belangen over

Aziatische bedrijven zullen de plaats innemen van westerse multinationals die zich terugtrekken door de Amerikaanse sancties. Dat heeft de Russische minister van natuurlijke hulpbronnen Sergei Donskoj gezegd tegen Reuters. Volgens Donskoj hebben diverse Aziatische bedrijven interesse getoond om samen te werken met Rusland. Volgens de minister hebben deze bedrijven niet alleen de middelen, maar in sommige gevallen ook de technologie die verder in Rusland kan worden ontwikkeld. (Bron: FD, 23-09-2014)

China maant VS

Het Amerikaanse Congres dient spoedig de quotaherziening bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te ratificeren en daarmee de opkomende landen een grotere stem in het fonds te gunnen. Dat heeft de Chinese onderminister van financiën Zhu Guangyao gezegd in een rede voor de denktank Peterson Institute for International Economies. Hij benadrukte dat China toegewijd is om internationaal samen te werken binnen het door de Amerikanen en hun bondgenoten opgetuigde mondiale toezicht-raamwerk, maar dan moet het systeem wel worden hervormd.

Het groeiende economische gewicht van de opkomende landen dwingt dat nu eenmaal af. Zonder hervormingen zal het raamwerk kapseizen, aldus Zhu. (Bron: FD, 10-10-2014)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019