Kort Nieuws

Duits vertrouwen zakt verder in

Het Duitse consumentenvertrouwen heeft voor de tweede achtereenvolgende maand een tik gekregen. Het vertrouwen zoals het Duitse onderzoeksbureau GfK dit steeds berekent voor de volgende maand, zakte naar 8,6 punten. Een maand geleden viel de indicator voor september terug van een recordstand naar 8,9.

Onderzoeksbureau GfK zegt dat de trend gekeerd is door de 'gespannen geopolitieke situatie' en de slechte economische prestaties van andere eurolanden. De onderzoekers waarschuwen dat als de daling doorzet, 'wat niet is uit te sluiten', het gevaar bestaat dat de particuliere consumptie haar rol als belangrijke steun van de conjunctuur verliest. (Bron: FD, 27-09-2014)

Lagarde: wereldeconomie staat er slecht voor

De wereldeconomie staat er slechter voor dan gehoopt. Dat heeft directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag gezegd in een rede voor de universiteit van Georgetown in Washington. De toespraak geldt als het startschot voor de volgende week geplande jaarvergadering van het fonds. Als mensen verwachten dat de groeipotentie morgen lager zal zijn, dan zullen ze vandaag hun investeringen en consumptie terugbrengen. Deze dynamiek is volgens Lagarde erg gevaarlijk. (Bron: FD, 03-10-2014)

Weer kans op recessie

Hervormingen economieën nodig

Tot voor kort was de algehele opvatting dat de economie in Europa eindelijk aan het groeien was. Langzaam weliswaar, maar zeker. En nu schat het IMF de recessiekansen voor Europa ineens op 40 procent. Weg is het optimisme, wat ook al blijkt uit de enorme dalingen op de beurzen. De tegenvaller heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is de Duitse economie in elkaar gezakt. De export en de industriële productie lopen hard terug. Daarnaast is er intern een probleem. Met name Frankrijk en Italië, de tweede en derde economie van Europa, groeien niet. (Bron: AD/P. Vogels, 14-10-2014)

Fed overweegt langere 'verruiming'

Beleidsmedewerkers van het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten hebben te kennen gegeven dat als buitenlandse economieën minder groeien dan verwacht, een inperking van het verruimend beleid mogelijk langer op zich laat wachten. 'Als de buitenlandse groei zwakker is dan verwacht, kunnen de consequenties voor de Amerikaanse economie betekenen dat de Fed zijn beleid voor verruiming minder snel dan verwacht afbouwt', aldus vicevoorzitter Stanley Fischer van de Fed. 'Ik maak me zorgen over de groei in de rest van de wereld', aldus Fed-medewerker Daniel Tarullo. 'Het is duidelijk iets dat we moeten meewegen in onze beleidsplannen'. Fed-afgevaardigde John Williams uit San Francisco vertelde dat hij bang is dat de ongebruikelijke maatregelen van de Europese Centrale Bank en die van de Bank van Japan voor spanningen onderling kunnen zorgen [waaruit de echte tegenstellingen maar weer eens blijken, nvdr]. (Bron: FD, 13-10-2014)