Lang leve de broederschap der volkeren

eda.jpg i-011-016.jpg
Protest tegen oorlog in Kobane. (Foto: Özgür Özkök)
i-011-018.jpg
Rookwolken boven de stad Kobane door strijd tussen de Koerdische strijders van YPG en de strijders van ISIS op 17 oktober jl. (Foto: ZLV)

Eda Yenil

De Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) is de oorzaak van de toenemende ellende de laatste maanden aan de grens van Turkije en Syrië. De opmars van deze terreurbeweging begon in 2013, toen het Syrische Ar-Raqqah door ISIS-terroristen werd ingenomen. In 2014 volgde het overwegend soennitische Fallujah, in de Iraakse provincie Anbar. De terroristen grepen na hevige gevechten de macht in het Iraakse Mosul. Iraakse regeringstroepen en Koerden voeren sindsdien een steeds heviger gevecht tegen deze terroristen.

Het is bekend dat duizenden mensen, vooral veel buitenlandse jihadisten, zich hebben aangesloten bij ISIS. ISIS verdient geld door olievelden in het oosten van Syrië in bezit te nemen. Ook beschikt ISIS over zware wapens, in bezit genomen door overvallen op militaire bases in Irak en Syrië.

Grootste slachtoffers de Jezidi-gemeenschap

Iedere dag worden er beelden uitgezonden waarbij ISIS delen van plaatselijke bevolkingen vermoordt, vrouwen verkracht en nieuwe plaatsen verovert. Met deze beelden wordt het doel van ISIS bereikt om mensen onder druk te zetten door angst. Duizenden leden van de onderdrukte Jezidi-gemeenschap zijn inmiddels slachtoffers van ISIS. De Jezidi-gemeenschap heeft haar leefgebied in het noorden van Irak. Zij moest vluchten omdat ISIS de vrouwen wilde bekeren, gedwongen huwelijken tot stand bracht, de vrouwen seksueel misbruikte en tot slavernij dwong. ISIS ontvoerde meer dan duizend Jezidi-vrouwen, die verkracht werden en gevangen gehouden worden.

Omdat ISIS Koerdische gebieden probeert te veroveren, hebben de Koerden zich georganiseerd om tegenstand te bieden. De gevechten tussen ISIS en de Koerden in het noorden van Syrië naderden de Syrisch-Turkse grens steeds meer. ISIS startte begin oktober met een offensief in een poging de grensstad Kobani te veroveren. De stad is aan drie kanten ingesloten. Meer dan 160.000 mensen zijn sindsdien uit Kobani en omstreken naar Turkije gevlucht. Luchtaanvallen en Koerdisch verzet hebben er vooralsnog niet toe geleid dat ISIS zich terugtrekt. In de stad wonen vooral Koerden en zij zijn klaar om hun stad te verdedigen. Want als de stad valt, dan zal ISIS een groot deel van het grensgebied beheersen.

Kobani onder vuur

Hoewel president Erdogan meldde dat de stad Kobani bijna zeker door ISIS was veroverd vertellen de journalisten vanuit de stad dat de ISIS-vlag wappert op een gebouw van vier verdiepingen, dichtbij een plaats waar de afgelopen dagen hevig is gevochten. De gevechten duren voort en de ISIS-terroristen hebben het centrum van de stad nog niet bereikt. "ISIS heeft slechts een vlag op één gebouw gehesen", aldus de journalist. "Dat is niet in het centrum van de stad, maar aan de oostkant."

In Turkije leven veel mensen die hun medemensen in Kobani willen steunen. Er vonden verschillende verzoeken aan de regering plaats om deze oorlog niet te steunen en zelfs tegen te houden. De AKP-regering heeft hier totaal niets aan gedaan en zij heeft zelfs een lange tijd ISIS-terroristen ondersteund tegen de Syrische president Assad.

Protesten tegen de oorlog

Er vonden grote protesten plaats waartegen de regering heftig reageerde. Tevens hebben de ISIS-aanhangers ook de mogelijkheid gekregen om in de tegenaanval te gaan. Afgelopen week zijn in Turkije 41 mensen vermoord en zijn er meer dan 500 mensen gewond geraakt. Uit uitspraken van Erdogan valt op te maken dat dit nog maar het begin is van meer en heftiger momenten. Erdogan is van mening dat de mensen die tegen oorlog zijn en dit met protesten ondersteunen net zo gevaarlijk zijn als de ISIS-terroristen die met wapens op straat lopen en mensen kunnen vermoorden.

Tevens werden de protesten ook gebruikt om haatgevoelens tussen Koerden en Turken op te wekken en de steun van Turken aan Koerden in Kobani te beperken. Dit is hen gedeeltelijk gelukt waarbij discussies zijn ontstaan of de Koerden bij hun strijd gesteund moeten worden. Wat wel zeer duidelijk is voor de linkse bewegingen is dat er in Kobani een strijd wordt gevoerd op leven en dood tegen ISIS. Dit biedt al voldoende gronden om de Koerden daar te ondersteunen.

"Lang leve de broederschap der volkeren"

"Biji biratiya gelan"

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019