Kort nieuws uit BRICS-landen

Poetin haalt hard uit naar VS

In een van zijn meest anti-Amerikaanse toespraken tot nu toe heeft de Russische president Poetin de VS verweten de internationale orde in gevaar te brengen door de rest van de wereld een "unilateraal dictaat" op te leggen. In een rede voor een gezelschap buitenlandexperts in Sotsji wees Poetin op de oorlogen in Irak, Libië en Syrië. Dat zouden voorbeelden zijn van mislukt Amerikaans beleid dat uitgelopen is op chaos. De Amerikanen en hun bondgenoten "vechten tegen de resultaten van hun eigen beleid". Poetin wees iedere verantwoordelijkheid voor de crisis in Oekraïne van de hand. Verwijten dat hij het Sovjet-imperium wil herbouwen noemde hij "ongefundeerd". Rusland, verzekerde hij, heeft geen enkele intentie om inbreuk te maken op de soevereiniteit van zijn buurlanden. (Bron: NRC, 25-10-2014)

China steekt 25 mrd euro in banken

De centrale bank van China steekt 200 mrd Yen (25,6 mrd euro) in het bankwezen om groei aan te jagen, meldde persbureau Bloomberg. De kapitaalinjectie is bedoeld voor twintig banken. Het gaat om middelgrote banken, deels in staatshanden en deels in private handen. Zij kunnen het geld gebruiken om aan de liquiditeitseisen van de overheid te voldoen. Vorige maand gaf de centrale bank al een liquiditeitsimpuls van 500 mrd Yen (64 mrd euro) aan de grootste vijf banken van het land. (Bron: FD, 20-10-2014)

China investeert 133 mrd euro in infrastructuur VK

China gaat tot 2025 ruim 133 mrd euro in Britse bedrijven en projecten investeren op het gebied van energie, vastgoed en transport, meldt Financial Times. Gebaseerd op een onderzoek van het Centre for Economics and Business Research en het advocatenkantoor Pinsent Masons, dat volgende maand wordt gepubliceerd. Sinds 2005 heeft China al 14,8 mrd euro in het Verenigd Koninkrijk geïnvesteerd, aldus FT. Het staatsfonds China Investment Corporation (CIC) heeft onder andere een belang van 10 procent in waterbedrijf Thames Water en is voor 10 procent eigenaar van de luchthaven in Heathrow. Het Verenigd Koninkrijk behoort samen met de VS en Japan tot de aantrekkelijkste landen voor China om te investeren, aldus het rapport. (Bron: FD, 28-10-2014)

Chinese regering investeert in infrastructuur voor nieuwe zijderoute

De Chinese regering stopt 40 mrd dollar in een infrastructuurfonds voor een nieuwe zijderoute. Daarmee moeten betere verbindingen worden gelegd met het achterland in Centraal- en Zuid-Azië. Dat maakte president Xi Jinping in Peking bekend op een economisch congres van de APEC, een Organisatie van landen rond de Stille Oceaan. Het fonds dat is opgezet zal worden gebruikt om financiële steun te geven aan Aziatische landen die bouwen aan infrastructuur op de zijderoute. China hoopt op deze manier zijn invloed in Centraal-Azië te vergroten. Niet alleen overheidsgeld gaat in het fonds, ook banken en financiële instellingen uit Azië en daarbuiten worden aangemoedigd geld te investeren. (Bron: FD, 10-11-2014)

China en Rusland: nieuw voorlopig gasakkoord

Rusland en China hebben zondag een voorlopige overeenkomst getekend voor de levering van gas. Vier maanden na een eerdere gasdeal ter waarde van 400 mrd dollar zetten de presidenten Vladimir Poetin en Xi Jinping hun handtekening onder een intentieverklaring om gas via een tweede pijpleiding naar China te vervoeren. Staatsbedrijven Gazprom en CNPC zullen de details uitwerken. Gaat het contract door, dan wordt China de grootste importeur van Russisch gas. Het land zou dan de komende dertig jaar 30 miljard kubieke meter gas per jaar invoeren via de Altaj-pijpleiding in West-Siberië. Dat komt boven op de afspraak uit mei om jaarlijks 38 miljard kubieke meter gas af te nemen via een Oost-Siberische pijpleiding. (Bron: FD, 10-11-2014)

Sterke groei Chinese export

De Chinese export is in oktober sterker gegroeid dan verwacht, dankzij een gestegen vraag uit Europa en de Verenigde Staten. De uitvoer was vorige maand 11,6 procent groter dan in oktober 2013, blijkt uit cijfers van de Chinese overheid. Analisten gepeild door persbureau Bloomberg rekenden op een stijging van 10,6 procent. China profiteerde van economisch herstel in Europa en de Verenigde Staten, waar een derde van alle Chinese export heengaat. Het is de tweede maand met flinke groeicijfers op rij. De Chinese import steeg in oktober met 4,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat was iets minder dan de verwachting van analisten (5,0%). Volgens de Chinese douane heeft het land een handelsoverschot van 45,5 mrd dollar. (Brom: FD, 10-11-2014)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019