Kort door de bocht

i-006-009.jpg
De problemen van de PvdA en dus van Samsom zijn niet anders dan van andere sociaaldemocratische partijen. (Foto: Gerard Stolk/Flickr/cc/by-nc)

Tweedeling maatschappij wordt groter

Handgemaakte schoenen, mobiele champagnebars, klassieke auto's, kunst en als klap op de vuurpijl: de aanwezigheid van alle grote horlogemerken. De 13de editie van Masters of LXRY - voorheen de Miljonair Fair - is groter dan ooit, zegt oprichter Gijrath. Ruim 300 nationale en internationale exposanten - van cosmeticamerken tot autofabrikanten en van horlogemakers tot skiresorts - geven acte de présence. Het evenement beslaat 27.000 vierkante meter, 5000 meer dan vorig jaar, in de RAI in Amsterdam en er worden de komende 4 dagen zo'n 40.000 bezoekers verwacht. (Bron: AD, 11-12-2014)

Vrinden onder elkaar

Koning Willem-Alexander krijgt maandag [24-11] bezoek van de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. De koning ontvangt Stoltenberg op paleis Noordeinde. De NAVO-topman gaat na zijn ontmoeting met de koning ook nog op bezoek bij premier Mark Rutte. (Bron: AD, 21-11-2014)

Vertrouwen in Samsom verdwijnt zienderogen

Het vertrouwen in PvdA-leider Diederik Samsom heeft een nieuw dieptepunt bereikt, zowel onder zijn eigen achterban als bij andere kiezers. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. PvdA-kiezers geven Samsom nu het cijfer 4,4. Bij zijn aantreden als fractievoorzitter was dat nog een 7,9. De rest van de kiezers komt momenteel niet verder dan een 3,5. (Bron: AD, 08-12-2014)

Corruptie en sport

'De woorden Fifa en corruptie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden' De voormalige Britse sport-minister Sir Hugh Robertson zegt dat er geen regels waren in de biedingenstrijd om het WK in 2018 en 2022. (Bron: FD, 17-11-2014)

'Vrouwen en mannen zijn niet gelijk'

De islam 'verheft vrouwen tot het moederschap', aldus de Turkse president Erdogan op een bijeenkomst in Istanboel. (Bron: FD, 25-11-2014)

NAVO doet geheime uitgaven

In 2013 heeft de NAVO zo'n 12 miljard dollar uitgegeven. Meer dan de helft van deze uitgaven is niet goedgekeurd door Iban, de organisatie die alle uitgaven van de NAVO controleert. (Bron: FD, 19-11-2014)

Kamer steunt nieuwe missie Afghanistan

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt het besluit van het kabinet om een nieuwe militaire missie naar Afghanistan te sturen. Het gaat om honderd militairen die in NAVO-verband het Afghaanse leger en de politie gaan opleiden. De SP, PVV, Groep Bontes, Partij voor de Dieren, 5OPlus en de Groep Kuzu/Öztürk stemden tegen. (Bron: NRC, 21-11-2014)

'Socialistische' oud-premier Socrates verdacht van belastingfraude

De Portugese oud-premier Jose Socrates is vrijdag [21-11] aangehouden op verdenking van belastingfraude. Bij aankomst op het vliegveld van Lissabon werd hij meegenomen door de politie, meldde de Portugese justitie zaterdag. Socrates is dit weekend verhoord door een onderzoeksrechter. Behalve Socrates werden nog drie andere personen aangehouden. Naast belastingfraude worden allen verdacht van corruptie en het witwassen van geld. Socrates was van 2005 tot 2011 premier van Portugal namens de Socialistische Partij. Het is nog onduidelijk of de beschuldigingen gaan over de periode waarin hij die functie bekleedde. In Portugal is geschokt gereageerd op de arrestatie. (Bron: FD, 24-11-2014)

Windmolens gesloopt vanwege subsidie

Goede windmolens worden massaal vervangen vanwege subsidie op nieuwe molens. Dat heeft de Volkskrant vandaag [17-11] gemeld. Het gaat om zeker 172 windmolens die te oud zijn geworden voor subsidie, maar nog jaren meekunnen. Die worden tweedehands verkocht en vervangen door nieuwere exemplaren. Er is 350 miljoen euro subsidie beschikbaar. De subsidie is te krijgen als de vergunning nog dit jaar wordt afgegeven. (Bron: NRC, 17-11-2014)

'We laten ons niet achter een ijzeren gordijn duwen'

Moskou zal niet toestaan dat het Westen Rusland isoleert, aldus president Vladimir Poetin zondag in een interview met staatspersbureau Tass. (Bron: FD, 2411-2014)