Kort nieuws

Aldel-personeel wordt fors gekort

Gary Klesch, de nieuwe eigenaar van Aldel, wil de medewerkers van de Groningse aluminiumsmelter die terugkeren naar aluminiumfabriek Aldel 30 procent minder laten verdienen dan voor hun ontslag. "Dit scheelt 400 tot 700 euro per maand," aldus FNV-bestuurder Albert Kuiper. De fabriek uit Delfzijl sloot eind vorig jaar de deuren, maar probeert het onder nieuwe voorwaarden opnieuw. (Bron: AD, 29-11-2014/FD, 28-11-2014)

Bevingen maken Groningers ziek

Het gaat niet goed met de bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen. De kwaliteit van het leven is sterk verminderd. Bewoners kampen met psychische klachten, zijn angstig en voelen zich onveilig. Dat blijkt uit onderzoek van psychiater Lia Verlinde onder honderden inwoners van Noordoost Groningen. Gaswinning leidt in het gebied regelmatig tot schokken. (Bron: AD, 09-12-2014)

NAM ontvangt megaclaim van 700 gedupeerde huiseigenaren

Zevenhonderd particuliere huizenbezitters en twaalf woningcorporaties in Groningen hebben een claim ingediend bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Ze willen dat de NAM de waardevermindering van hun huizen, veroorzaakt door gaswinning, vergoedt. Het gaat om 100.000 woningen. De eigenaren willen dat de opgelopen schade direct als vergoeding wordt uitgekeerd en niet, zoals minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil, nadat de huizen met verlies zijn verkocht. Om hun claim meer kracht bij te zetten, hebben de gedupeerden zich aangesloten bij de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). (Bron: FD, 28-11-2014)

Aantal zelfdodingen nog nooit zo hoog geweest

Het aantal zelfdodingen is voor het zesde achtereenvolgende jaar gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal is nog nooit zo hoog geweest. Vorig jaar pleegden 1.854 Nederlanders zelfmoord, 101 méér dan het jaar ervoor. Ook gerelateerd aan de bevolking steeg het cijfer: het gaat om 11 mensen op 100.000 inwoners. Dat is hetzelfde niveau als beginjaren negentig. De meeste zelfdodingen (70 procent) werden gepleegd door mannen. In ruim de helft van de gevallen ging het om mensen tussen de 45 en 60 jaar; een forse stijging. Ook het aantal zelfdodingen bij jongeren van 10 tot 20 jaar nam iets toe. Ten opzichte van 2007, voor de crisis, steeg het aantal zelfmoorden met een kwart. Toch is het percentage van de bevolking dat zelfmoord pleegt in Nederland relatief laag.(Bron: NRC, 08-12-2014)

Vakantiemarkt op dieptepunt

Dit jaar zijn 12,5 miljoen Nederlanders op vakantie geweest. Dat is 2 procent minder dan het jaar ervoor. Er werden een half miljoen minder reizen gemaakt. Het percentage landgenoten dat op vakantie gaat is daarmee gedaald naar 79,5, een dieptepunt sinds de millenniumwisseling, zo meldt NBTC-NIPO Research. "We zien dat de Nederlandse vakantiemarkt nog steeds niet is hersteld van de economische crisis," zegt woordvoerder Thérèse Ariaans. Het aantal vakanties daalde naar ruim 35miljoen, een daling van 1,5 procent in vergelijking met vorig jaar. "De mensen die wel op vakantie gingen, deden dit even vaak als vorig jaar, gemiddeld 2,8 keer per jaar." Vakantie blijft overigens nog steeds 'big business': Nederlanders gaven er 15,4 miljard euro aan uit. De vakanties werden dit jaar gemiddeld korter. Het aantal korte vakanties steeg met 2 procent naar 19,3 miljoen, terwijl het aantal lange vakanties juist daalde met 5 procent naar 15,8 miljoen. (Bron: AD/EdenHollander, 29-11-2014)

'Verslaafden blijven crimineel door schulden'

Cliënten van de verslavingsreclassering met schulden lopen groot risico opnieuw in de fout te gaan. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport van de Hogeschool Utrecht. De onderzoekers bekeken 40.000 dossiers. Daaruit blijkt dat de helft van de ex-delinquenten kampt met schulden. Met een gemiddelde schuld van ruim 23.000 euro en een inkomen rond bijstandsniveau ontstaat een uitzichtloze situatie. Daardoor vallen delinquenten sneller terug in de criminaliteit, aldus de onderzoekers. (Bron: NRC, 15-11-2014)

Eerste premier van links

Thüringen wordt de eerste Duitse deelstaat met een premier die lid is van de linkse partij Die Linke. Bodo Ramelow (58) kreeg in de tweede ronde precies genoeg stemmen om een coalitie van Die Linke met de sociaaldemocratische SPD en de Groenen te gaan leiden. In de eerste ronde had hij de meerderheid net niet gehaald. Die Linke is voortgekomen uit de vroegere communistische partij in de DDR en oud-leden van de SPD. (Bron: Ad, 06-12-2014)

Linkse Vázquez weer president

i-006-008.jpg
De net gekozen president van Uruguay Tabaré Vázquez. (Foto: WikiCommons)

Oud-president Tabaré Vázquez (74) van Uruguay is gisteren [30-11] opnieuw gekozen tot president van zijn land. Hij volgt José Mujica op, de 'president van de armen' die in 2010 aantrad. De arts Vázquez was eerder president tussen 2005 en 2010. In de tweede ronde van de verkiezingen versloeg hij zijn rechtse rivaal Luis Lacalle Pou met 53 procent van de stemmen tegen 40 procent. De overwinning van Vázquez is een blijk van steun aan de linkse coalitie Frente Amplio, Breed Front, dat Uruguay de afgelopen tien jaar heeft geregeerd. In zijn overwinningstoespraak riep Vázquez de oppositie op samen te werken om zaken als openbare veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs aan te pakken. "Ik wil op alle Uruguayanen kunnen rekenen, niet opdat zij mij volgen, maar opdat zij mij de weg wijzen, mij vergezellen", zei Vázquez. (Bron: NRC, 01-12-2014)

Een derde ECB'ers lijdt aan burn-out

Bijna een derde van de 903 werknemers bij de Europese Centrale Bank die aan een burn-outtest hebben meegedaan, blijkt aan een burn-out te lijden. Dat blijkt uit een test van de ondernemingsraad, zo meldde de Duitse krant Handelsblatt woensdag. Volgens een ingewijde zouden er collega's huilend rondlopen. In totaal waren 2500 werknemers bij de ECB gevraagd deel te nemen aan de test. De ECB in Frankfurt heeft een gedetailleerd onderzoek aangekondigd. De test, 'Maslach Burnout Inventory', is een gangbaar meet-instrument om burn-outs vast te stellen, zo stelt Handelsblatt. Jörn Paulini, vicevoorzitter van de vakbond voor ECB-personeel Ipso, noemde de cijfers 'alarmerend'. (Bron: FD, 11-12-2014)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019