Goudroof op z'n Oekraïns

Rainer Rupp

Uit de schatkist van de Centrale Bank van Oekraïne (CBU) is meer dan 20 ton goud verdwenen, waarvan niemand zegt te weten wat daarmee gebeurd is. Niemand minder dan de president van de CBU deed in een interview op 16 november jl. met de zender 'Oekraïne TV' de adembenemende bekentenis, dat "er zich in de gewelven van de Centrale Bank zo goed als geen goud meer bevindt". In februari van dit jaar, direct voorafgaand aan de door de VS aangestichte gewapende putsch tegen de rechtmatige regering in Kiev, lag er in de CBU nog een hoeveelheid goud ter waarde van 988,7 miljoen dollar. Nu ligt er volgens CBU-president Gontareva nog minder dan een ton met een waarde van 123,6 miljoen dollar, ofwel slechts 1 procent van de Oekraïense financiële reserves. Deze zouden nog slechts 12,36 miljoen dollar bedragen, hetgeen met het oog op de vele schulden slechts kan betekenen dat het bankroet van de staat ophanden is.

Toch schijnt deze goudroof niet helemaal onopgemerkt te hebben plaatsgevonden. Men herinnert zich nu namelijk een vreemd voorval op de luchthaven Boryspil bij Kiev, een paar dagen na de gewelddadige omwenteling. Volgens een melding van 'INCKPNews' van 7 maart van dit jaar was er rond 2 uur 's nachts een niet geregistreerd transportvliegtuig opgestegen met als bestemming de VS. Kort ervoor was dit vliegtuig door 15, door hun voorkomen opvallende, zwaar bewapende mannen in kogelvrije vesten beladen met ongeveer 40 kleine, maar duidelijk zware kisten. Deze kisten waren met vier streng bewaakte militaire vrachtwagens zonder kenteken aangevoerd.

Toen het luchthavenpersoneel, op wie de met zeer grote spoed verlopen, geheimzinnige operatie van de nieuwe machthebbers een verdachte indruk maakte, daarom vragen begon te stellen, kreeg het de waarschuwing "zich niet te bemoeien met andermans zaken". Later zou een voormalige beambte van het ministerie van Financiën tegenover 'NCKP-News' te kennen hebben gegeven, dat de 'nieuwe machthebbers' het goud van het Oekraïense volk naar de VS zouden hebben overgebracht. Iets dergelijks was ook met de goudreserves van de Sovjet-Unie gebeurd, toen de corrupte 'elite' rond Gorbatsjov had ingezien dat de 'Perestrojka' het land naar de afgrond had geleid. Ook het Sovjet-goud verdween naar onbekende plaatsen in het Westen. Zoals de geschiedenis al eerder heeft aangetoond, volgt op de plundering door de 'elite' van de goudreserves van de staat in het geval van een acute politieke crisis in de regel de ineenstorting ervan.

Vertaling: Kees de Bruijn.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019