Toch VS-wapens voor Oekraïne?

Rainer Rupp

Nog deze week zal VS-generaal Philip Breedlove, top NAVO-bevelhebber voor Europa, gesprekken voeren met de nieuwe politieke en militaire machthebbers in Kiev. Gesprekken over hoe de VS en de NAVO de oorlog tegen de bewoners van 'Novorussiya' in Oost-Oekraïne kunnen ondersteunen. Het bezoek heeft onvermijdelijk weer de speculaties aangewakkerd over of het nu tot een 'kwalitatieve' herwaardering van de militaire hulp van de VS komt, dat wil zeggen het leveren van dodelijke wapens.

Op 9 december echter benadrukte admiraal Kirby, woordvoerder van het Pentagon, nogmaals dat de VS-hulp zich nog steeds beperkt tot hulp zonder dodelijke wapens. Daarvoor heeft Washington in 2014 een bedrag van 320 miljoen dollar toegezegd.

Herhaaldelijk vragen de neoconservatieven aan de politiek en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS om Oekraïne ook wapens en munitie te sturen.

Het Pentagon onder leiding van Chuck Hagel, de onlangs door Obama ontslagen minister van Defensie, heeft dat altijd geweigerd. Met als reden dat het de Russen "teveel zou provoceren". Natuurlijk wordt daarmee niet bedoeld dat er rekening wordt gehouden met de 'tere gevoelens' van het Kremlin maar handelen de topmilitairen van de VS vanuit goed begrepen eigenbelang.

Zij weten precies dat met de levering van dodelijke wapens aan Kiev ook de Russen de terughoudendheid die ze tot nu toe laten zien zullen loslaten en dodelijke en eenvoudig te bedienen wapens zullen leveren aan tegenstanders van de VS. En in tegenstelling tot Rusland zijn de VS over de hele wereld verwikkeld in talrijke gewapende conflicten. Draagbare luchtdoelraketten van het type Strela in handen van tegenstanders van de VS zouden de hoofdzakelijk op aanvallen vanuit de lucht gebaseerde VS-oorlogvoering gevoelig treffen en het aantal militaire verliezen aan VS-zijde aanzienlijk verhogen.

Maar de ideologisch gezien koppige VS-politici waren altijd al veel oorlogszuchtiger dan de generaals in het Pentagon, zoals de schrijver van deze tekst weet op basis van vele jaren eigen ervaring (*). Ook geen verrassing is de inhoud van de streng geheime VS-documenten over bestellijsten uit Kiev voor dodelijke wapens en leveringsintenties van de VS. Een groep uit Oekraïne, die zichzelf CyberBerkut noemt, heeft tijdens het bezoek van de vicepresident van de VS, Biden, op 21 november 2014, blijkbaar de slecht beveiligde laptop van een van de begeleiders van Biden gehackt en de genoemde documenten op internet geplaatst (zie: http://cyber-berkut.org/en/).

Het is interessant om op te merken dat op geen van deze documenten het briefhoofd van het Pentagon staat maar alleen die van het ministerie van Oorlog in Kiev en van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS en het Witte Huis. Ook als het Pentagon op korte termijn een nieuwe chef krijgt dan heeft men het Pentagon niet nodig voor de levering van de door Kiev bestelde wapens, zoals speciale geweren voor scherpschutters en antitankraketten. Zulke acties heeft de CIA in het verleden al vaak helemaal alleen gedaan.

(*) Rainer Rupp heeft als Oost-Duitse spion binnen de NAVO gewerkt (zie ook: 'Deckname 'TOPAS', Der Spion Rainer Rupp in Selbsterzeugnissen').

Sgb, 26 november 2014, vertaling J.Bernaven.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019