Oproep Herdenking Februaristaking 1941

Op woensdag 25 februari 2015 wordt bij de Dokwerker in Amsterdam herdacht dat 74 jaar geleden de, toen illegale, CPN (Communistische Partij van Nederland) de bevolking opriep in verzet te komen tegen de jodenvervolgingen. In de tweedaagse staking die daarna volgde, op 25 en 26 februari 1941, speelde het overheidspersoneel een zeer belangrijke rol. Start herdenking om 16.45 uur.

Traditiegetrouw organiseert het Amsterdamse FNV-comité, voorafgaand aan het defilé, een eigen bijeenkomst.

Begin 1941 werd de Duitse repressie op het hele politieke en economische leven steeds brutaler. Er tekende zich een verscherpt anti-semitisme af. Anti-joodse maatregelen werden steeds grimmiger. In het weekend van 22 en 23 februari trapten SD-ers en WA-ers in de jodenbuurt de deuren van huizen in. Er werden bloedhonden op joodse mensen losgelaten. Jonge joodse mannen werden naar het Jonas Daniël Meijerplein geranseld en 427 van hen, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, werden als gijzelaars meegenomen. Zij werden naar Buchenwald en Mauthausen gedeporteerd, waar ze binnen een jaar aan mishandeling en ontberingen stierven.

De staking werd begonnen door gewone tramconducteurs, stratenmakers en vuilnismannen. Hun voorbeeld werd in die twee dagen gevolgd door meer dan 300.000 mensen. Ambtenaren, arbeiders, winkeliers, studenten en scholieren in Amsterdam, Utrecht, de Zaanstreek, het Gooi en Kennemerland kwamen in verzet tegen de vervolging van onze joodse landgenoten. Zij streden, met gevaar voor eigen leven, tegen onderdrukking, fascisme en rassenwaan. Als represaille zijn ettelijke werknemers van het overheidspersoneel gestraft en sommigen zijn zelfs geëxecuteerd. De Februaristaking staat symbool voor de strijd tegen fascisme, rassenwaan er onderdrukking en voor solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid. Door hier bij stil te staan, herdenken we de stakers van toen. Tegelijkertijd geven wij aan dat de waarden waar de stakers voor stonden van groot belang blijven, ook in deze tijd. In ons denken en handelen moeten we pal blijven staan voor de beginselen waarvoor de stakers opkwamen: niet dulden dat medeburgers onterecht worden gedemoniseerd, mishandeld en vervolgd omdat ze tot een bepaalde groep horen.

Met dit in gedachten roept het Amsterdamse FNV-comité 'Herdenk de Februaristaking' u op om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst, voorafgaand aan het defilé langs de Dokwerker.

PROGRAMMA:

14.30 uur Foyer van de Gemeenteraadszaal (1ste verdieping Stopera) open
15.00 - 15.10 Welkom en opening door Guus Duppen (voorzitter comité)
15.10 - 15.30 Charley Ramdas, lid Algemeen Bestuur 'FNV in Beweging'
15.30 - 15.50 Cultureel intermezzo: jonge theatermakers van 'Barbaren & Co'
15.50 - 16.05 Kleine pauze voor koffie en cake
16.05 - 16.25 Bijdrage Jaap Hamburger, voorzitter 'Een Ander Joods Geluid'
16.25 - 16.30 Sluiting bijeenkomst door Guus Duppen
16.30 - 16.45 Kranslegging door René Danen, voorzitter 'Nederland Bekent Kleur', bij de herdenkingsplaquette van Abvakabo FNV in binnenstraat (Putsgang) van de Stopera.

Kom ook naar de herdenking Februaristaking

Kom naar de herdenking en laat zien dat je niet onverschillig staat ten opzichte van jouw medeburgers en de waarden van een democratische samenleving. Nooit meer fascisme!

Woensdag 25 februari 2015 vanaf 14.30 uur in de Foyer van de Gemeenteraadszaal op de eerste verdieping van de Stopera, Waterlooplein 28. Vanaf 16.45 uur naar de Dokwerker.

Svp vermenigvuldigen en verspreiden


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019