Kort nieuws

Siemens schrapt 7800 banen

Siemens schrapt wereldwijd 7800 van de 357.000 banen. Dat heeft het Duitse elektronicaconcern vanmorgen bekendgemaakt. In Duitsland vervallen 3300 banen. Siemens, Duitslands grootste industrieconcern, wil zich concentreren op groeimarkten. In 2013 schrapte het bedrijf 15.000 banen. (Bron: NRC, 06-02-2015)

Schlumberger schrapt 9000 banen

Schlumberger gaat 7,1 procent van zijn arbeidsbestand schrappen. Van de 126.000 banen komen er 9000 te vervallen. De maatregelen van Schlumberger zijn tot dusver de meest ingrijpende in de oliedienstverlening. (Bron: FD, 17-01-2015)

Dreigend banenverlies in haven Rotterdam

Een toename van de containeroverslag in de haven van Rotterdam kan het dreigende banenverlies bij bestaande terminals niet voorkomen. Havenbedrijf Rotterdam erkent dat 'in 2016 zich mogelijkerwijs een overschotsituatie voordoet', aldus president-directeur Allard Castelein maandag bij de presentatie van de overslagcijfers van 2014. Hoeveel werkgelegenheid verloren gaat kon de havenbeheerder niet aangeven. Vakbond FNV Havens schat het aantal op minstens 450 arbeidsplaatsen. ECT en FNV Havens waarschuwen al jaren voor banenverlies, maar maandagavond mag de vakbond pas voor het eerst rond de tafel voor overleg met werkgeversorganisatie Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam en de bestaande containerterminals ECT en APM Terminals op de Eerste Maasvlakte. De partijen kwamen overeen verder te zullen praten om een oplossing te vinden voor de havenwerkers die overtollig worden. (Bron: FD/A.Weissink, 20-01-2015)

Werkloosheid in december hoger: 12.000 werklozen erbij

De werkloosheid is in december 2014 voor het eerst in drie maanden gestegen. Er kwamen 12.000 werklozen bij. Daarmee komt het totaal op 642.000 mensen zonder baan, ofwel 8,1 procent van de beroepsbevolking. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De stijging in december komt door een toename van de beroepsbevolking in het najaar: meer mensen gingen de arbeidsmarkt op, maar een deel van hen vond niet direct een baan omdat het aantal banen gelijk bleef. (Bron: NRC, 22-01-2015)

Personeel V&D naar rechter om loonoffer

Veel werknemers van V&D zijn van plan naar de rechter te stappen vanwege het verplichte Loonoffer van 5,8 procent dat V&D vorige week voor zijn personeel aankondigde (inmiddels enigszins verlaagd, nvdr). Bij vakbond FNV hebben al meer dan honderd leden aangegeven mee te willen doen met juridische stappen tegen de plannen van de directie, aldus FNV-bestuurder Niels Suijker vandaag. De bond hield gisteravond ledenbijeenkomsten in Amsterdam en Groningen. Deze week staan ook nog bijeenkomsten op de planning in Utrecht, Deventer, Rotterdam en Weert. Suijker wil een collectieve procedure beginnen. Alle circa 5000 werknemers zouden salaris moeten inleveren.
(Bron: AD, 27-01-2015)

'Miljoenen hebben te weinig buffer'

Veel Nederlanders zijn niet voorbereid op het verder terugtreden van de overheid. Drie miljoen huishoudens, vier op de tien, hebben schulden of maximaal 10.000 euro vermogen. Bij een onverwachte inkomensdaling, bijvoorbeeld door werkloosheid, kunnen zij zich in veel gevallen nog geen drie maanden tot een halfjaar redden. Dat concludeert econoom Aldert Boonen in het onderzoek 'Vermogen maakt verschil' dat vandaag wordt gepubliceerd door De Burcht, het wetenschappelijke bureau voor de vakbeweging. De buffer van grote groepen is "volstrekt onvoldoende", stelt Boonen, "zeker als ze steeds minder recht hebben op sociale zekerheid". Veel huishoudens sparen niet extra, terwijl bijvoorbeeld de WW wordt verkort, de AOW later ingaat en de eigen bijdrage in de zorg stijgt. (Bron: NRC, 22-01-2015)

Sociale huren fors omhoog, tot 5 procent

De huren van sociale woningen mogen dit jaar, afhankelijk van het inkomen, met 2,5 procent tot 5 procent omhoog. Dat blijkt uit de jaarlijkse circulaire van het ministerie voor Binnenlandse Zaken. De verhoging mag worden ingevoerd per 1 juli. (Bron: FD, 28-01-2015)

Voedselhulp voor 1 op de 5 kinderen VS

Een op de vijf kinderen in de Verenigde Staten moest vorig jaar gebruikmaken van voedselbonnen van de staat. Dat komt neer op ongeveer 16 miljoen kinderen, aldus het Amerikaans bureau voor familieonderzoek. Het aantal is sinds het begin van de kredietcrisis 2007 sterk gegroeid. Toen was ongeveer een op de acht kinderen afhankelijk van de bonnen. De politiek in de Verenigde Staten knaagt al enige tijd aan de voedselhulp. De Republikeinen in het Congres wilden ongeveer 40 miljoen dollar (ruim 35 miljoen euro) op de hulp bezuinigen over een periode van 10 jaar.

Uiteindelijk werd dat begin vorig jaar 8,6 miljoen dollar, waardoor 850.000 mensen hun bonnen verloren (Bron: AD, 29-01-2015)

Armen armer, rijken rijker

'Armen krijgen kleiner deel van de economische koek en omdat ongelijkheid groei vermindert is er minder koek om uit te delen'. Oxfam-directeur Winnie Byanyima waarschuwt voor groeiende ongelijkheid in de wereld. Als dat zo doorgaat, zal in 2016 het vermogen van de rijkste 1 procent groter zijn dan dat van de overige 99 procent van de wereldbevolking. (Bron: FD, 20-01-2015)

NAVO-oorlogsmachinerie: flitsmacht oefent in Polen

De nieuwe NAVO-flitsmacht, waaraan Nederland meedoet, gaat eind mei, begin juni in Polen oefenen. Het is de eerste test om te kijken hoe snel de troepenmacht kan oprukken. Behalve Nederland zijn Duitsland en Noorwegen bij de flitsmacht betrokken. Aan de oefening richting Polen doen naar verwachting 500 tot 800 manschappen mee, onder wie enkele honderden Nederlanders. (Bron: AD, 03-02-2015)

NAVO voert agressie op: commandoposten in zes Oost-Europese landen

De NAVO is van plan om kleine commandoposten in te richten in zes Oost-Europese landen, als onderdeel van een nieuwe strategie in reactie op de (door het Westen veroorzaakte, nvdr) crisis in Oekraïne. Het gaat om posten in Estland, Letland, Litouwen, Polen, Bulgarije en Roemenië. Vanuit de posten zullen militaire oefeningen worden gecoördineerd en militaire operaties. De posten zullen bestaan uit veertig tot vijftig soldaten. Volgens de secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg is de actie niet bedoeld om Rusland te provoceren. 'Het is volledig in lijn met al onze internationale verplichtingen. Wat we doen is defensief en proportioneel', aldus de Noor. (Bron: FD, 02-02-2015)

Ongelovigen in meerderheid

In Nederland gelooft een op de zes mensen (17 procent) in God en iets meer dan 25 procent is atheïst. Daarmee telt ons land voor het eerst meer ongelovigen dan gelovigen. Dat blijkt uit Onderzoek van Ipsos en de Vrije Universiteit. Bij de vorige meting in 2012 vormden gelovigen nog een krappe meerderheid. Voor atheïsten bestaat er geen God of andere hogere macht. De grote meerderheid (60 procent) zweeft tussen godsgeloof en ongeloof in. Ze weten niet of er een God of hogere macht bestaat (agnosten) of denken dat er wel 'iets' moet zijn (ietsist). (Bron: AD, 16-01-2015)