Kort Werk & Sociale Onzekerheid

Eén baan vaak niet meer genoeg om van te leven

Het aantal werkenden met meer dan één baan nam in de periode 1986-2012 toe van 3 procent tot 8 procent. Bij zelfstandigen ging het zelfs om een groei van 4 procent tot 13 procent. Een derde van deze 'stapelaars' werkt meer dan 40 uur per week. Werknemers krijgen ook steeds later in hun loopbaan een vast contract, blijkt uit een SCP-rapport. Waar in 2002 nog 80 procent van de werknemers na zes tot tien jaar een vast contract had, was dat in 2012 pas na tien tot vijftien jaar. Flexwerkers zijn volgens het SCP - met uitzondering van zelfstandigen - minder tevreden over hun werk en hun leven. "Baanzekerheid blijft onverminderd het ideaal van de meeste werkenden", aldus het SCP. Het SCP concludeert ook dat het voor 45-plussers die hun baan kwijtraken lastig is weer werk te vinden. Als ze al een baan vinden, is dit vaak tijdelijk. "Slechts 20 procent van deze herintreders krijgt een vast dienstverband, waar dat voor de groep onder de 45 jaar 35 procent is. Ook is een relatief groot deel van deze 45-plussers na twee jaar al weer werkloos. In 2012 volgde 40 procent van de werkenden een opleiding of cursus. Ouderen, laagopgeleiden, flexwerkers en mensen met een slechte gezondheid ontvangen de minste scholing. (Bron: FD, 12-2-2015)

Uitzendkrachten vaker aan de bak

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is vorig kwartaal gegroeid in het hoogste tempo in meer dan 4 jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren nam vorig kwartaal met 2,4 procent toe ten opzichte van de laatste drie maanden van 2013. Net als in het derde kwartaal namen de uren zowel bij korte als bij langlopende contracten toe. In heel 2014 steeg het aantal uitzenduren met 6,6 procent. De omzet van uitzendbedrijven groeide vorig jaar met 5,5 procent. (Bron: AD, 27-02-2015)

Eerst stijgt de suïcide, dan neemt de werkloosheid toe

Een paar maanden voordat in een land de werkloosheid stijgt, neemt het aantal mensen dat er zelfmoord pleegt toe. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek (63 landen) naar suïcide en de economie in 2000-2011, gisteren gepubliceerd in The Lancet Psychiatry. Dreigende arbeidsonzekerheid, nog niet eens daadwerkelijke werkloosheid, kan mensen die daar gevoelig voor zijn kennelijk al wanhopig maken - iets voor werkgevers om op te letten. Vooral in landen met lage basiswerkloosheid (waar baanverlies dus veel angst aanjaagt) was het effect groot. Er was geen verband tussen inflatie of bruto nationaal product en zelfdoding. (Bron: NRC, 12-02-2015)

Steeds minder mogelijkheden om schulden af te lossen

Nederlandse incassobureaus aangesloten bij belangenbehartiger NVI hebben in 2014 ruim 4,2 miljoen incassozaken behandeld. Nooit eerder hadden ze zo veel werk. Ten opzichte van 2013 nam het aantal incassozaken meer dan 16 procent toe. Zowel onder bedrijven als onder consumenten steeg het aantal vorderingen. In totaal ging het in 2014 om bijna 7 mrd euro aan openstaande vorderingen. Een jaar eerder bedroeg dit nog 6,2 mrd euro. (Bron: fd, 13-02-2003)

Blokker ontslaat ouderen

"De oudere, ervaren medewerkers van Blokker lopen de meeste kans ontslagen te worden bij de grote reorganisatie die het concern momenteel uitvoert." Dat stelt Agostino di Giacomo Russo, onderhandelaar voor CNV Dienstenbond. Bij de reorganisatie gaan in totaal zo'n 440 banen verloren, Door deze ingreep blijven vooral flexwerkers over. De vakbonden willen juist voorkomen dat vooral oudere Blokker-medewerkers worden ontslagen bij de reorganisatie. "Dat is de inzet van de gesprekken die wij vandaag hebben bij Blokker," aldus Di Giacomo Russo. Ook FNV is daarbij. (inmiddels zou het gaan om 390 werknemers voor wie ontslag dreigt, nvdr) (Bron: AD, 04-03-2015)

RBS slankt extreem af

De Britse zakenbank Royal Bank of Scotland (RBS) verdwijnt bijna volledig uit Nederland. Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor heeft aan de Amsterdamse Zuidas, schrapt in de komende 3 jaar het merendeel van de 650 banen. Volgens CNV Dienstenbond moet zo'n 90 procent van alle medewerkers op zoek naar een andere baan. RBS kondigde vorige week, bij de presentatie van de jaarcijfers, al aan diep in zijn personeelsbestand te gaan snijden. In Nederland blijven met name relatiebeheerders over. Ook blijft RBS hier actief op het gebied van risicomanagement en valutahandel. (Bron: AD, 04-03-2015)

Halliburton schrapt banen

De Amerikaanse oliedienstverlener Halliburton gaat tot 8 procent van zijn arbeidsplaatsen schrappen. Het gaat om 6,5 procent tot 8 procent van de arbeidsplaatsen, tussen de 5200 en 6400 banen. Er zijn geen specifieke divisies waar het bedrijf gericht zal snijden, de reorganisatie raakt de volle breedte van het bedrijf. Halliburton is niet de eerste dienstverlener in de oliesector die reageert op de sterke daling van de olieprijs in het afgelopen jaar. Eerder lieten Schlumberger (9000 banen) en Baker Hughes (7000 banen) arbeidsplaatsen schrappen. De olieprijs is in februari weer wat opgekrabbeld ten opzichte van het dieptepunt eind januari. Ten opzichte van een jaar terug is de prijs voor een vat WTI-olie gehalveerd. (Bron: FD, 12-02-2005)