Volkscongres en klassenstrijd in China

i-010-016.jpg
Delegatieleden van verschillende etnische groepen uit de gebieden in provincie Xinjiang die deelnamen aan het 12de Volkscongres in Peking op 8 maart jl. (Foto: ZLV)

Van een correspondent

Het politieke gevecht in China vond niet plaats in het Volkscongres maar in de dagelijkse publicaties, zowel op papier als op het internet waarin de standpunten van de kapitalistische klasse en het Westen zich weerspiegelen.

Er wordt heel veel onzin gepubliceerd. Zoals over de staatsbedrijven die monopoliewinsten zouden krijgen, dus zouden moeten worden geprivatiseerd en over de westerse democratie als de enige oplossing om de bureaucratische centralisatie van de CPC te bestrijden. Het socialistische systeem zou dan verantwoordelijk zijn voor de economische ongelijkheid, etc.

De ideologische strijd is nu dus van cruciaal belang. De marxisten in China zijn op dit moment in een hevig gevecht gewikkeld met de vijanden, zowel met binnenlandse, als met buitenlandse. Daarbij gaat het hard tegen hard, zelfs met doodsbedreigingen... De marxisten vechten uiteraard terug en tonen aan dat er sprake is van klassenstrijd. De tragedie van de Sovjet-Unie moet in China worden voorkomen. Er bestaan veel en grote tegenstellingen, maar de Chinese marxisten hebben meer vertrouwen gekregen in een overwinning doordat de ontwikkelingen onder leiding van Xi positief zijn.

Voor nieuws over het Volkscongres: http://www.news.cn/english/, http://en.people.cn/ en http://french.peopledaily.com.cn/. Dit zijn de websites van CPC en de regering.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019