Kort Buitenlands Nieuws

'Amerikaanse ondernemingen parkeren 2100 mrd dollar winst in buitenland'

Amerikaanse ondernemingen hebben gezamenlijk 2100 mrd dollar aan winsten geparkeerd in het buitenland. Vorig jaar steeg dit bedrag met 154,5 mrd dollar. Vijf van de 304 meegenomen bedrijven bezitten gezamenlijk bijna 20 procent van de in het buitenland opgeslagen totale winst. Het gaat dan om General Electric, Apple, Microsoft, Pfizer en IBM. Microsoft, Apple en Google voegden vorig jaar samen 41 mrd dollar toe aan hun in het buitenland geparkeerde winst. Bloomberg berekende dat als Microsoft, Apple, Oracle, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Bank of America hun in het buitenland geparkeerde winst naar de VS zouden verplaatsen, dat 90 mrd dollar aan direct inbare belasting zou opleveren. Samen hebben deze bedrijven 319 mrd euro aan winsten in het buitenland in bewaring. Veel bedrijven laten hun buitenlandse winsten daar staan om de relatief hoge vennootschapsbelasting van 35 procent te ontlopen.(Bron: 06-03-2015)

Industrieproductie Japan daalt snel

De Japanse industrie produceerde in februari 3,4 procent minder dan in januari. Dat heeft het ministerie van Handel in Tokio maandag bekendgemaakt, zo meldt persbureau Bloomberg. De daling is groter dan de 1,9 procent die het panel van analisten van Bloomberg had verwacht. De economie ondervindt veel last van achterblijvende consumentenuitgaven en inflatie die niet op gang wil komen. De daling in februari is de sterkste daling sinds juni 2014. Ten opzichte van een jaar geleden, nam de industriële productie 2,6 procent af. De sterkste daling deed zich voor in de elektronicasector. (Bron: FD, 31-03-2015)

Arbeidskosten in de EU lopen ver uiteen

Zo kost een uur arbeid in Bulgarije gemiddeld 3,80 euro, terwijl het gemiddelde van Europa 24,60 euro per uur is. (Bron: FD, 30-03-2015)

Besmet voedsel

Dr wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde donderdag voor besmet voedsel. Per jaar sterven 2 miljoen mensen doordat ze iets verkeerds eten (Bron: FD, 03-04-2015)

Juncker: Europees leger nodig

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wil een Europees leger. Europa moet Rusland tonen dat het zijn waarden verdedigt en met een eigen leger kan Europa geloofwaardig op dreigingen reageren.

Dit zei Juncker afgelopen weekeinde in een interview in de Duitse krant Die Welt (Bron, AD, 09-03-2015)

Uurlonen stijgen door strijd

McDonalds verhoogt de lonen van medewerkers in de VS met 10 procent. Meer grote werkgevers in de VS hebben onder druk van actiegroepen beloofd de lonen te verhogen. (Bron: FD, 03-04-2015)

Spaartegoeden Griekenland dalen

De spaartegoeden in Griekenland zijn in februari met 5 procent gedaald tot 140,5 mrd euro, het laagste niveau sinds maart 2005. (Bron: FE, 27-03-2015)

Kosten obesitas in VS geëxplodeerd

De zorgkosten voor mensen met obesitas zijn in de Verenigde Staten in 5 jaar met bijna 50 procent toegenomen. In 2010 liepen de kosten op tot 316 mrd dollar, tegen 213 mrd dollar in 2005, volgens onderzoek van de Cornell Universiteit. In het onderzoek zijn onder andere de kosten voor doktersafspraken, geneesmiddelen en thuiszorg opgeteld. De kosten lopen onder meer snel op doordat de behandeling van ziekten die met obesitas samenhangen,zoals diabetes en kanker, kostbaar is. (Bron: FD, 06-03-2015)

Belgen tegen bezuinigingen

Duizenden Belgen hebben zondagmiddag 29 maart in de hoofdstad Brussel meegelopen in een protestmars tegen de bezuinigingen van de regering van premier Charles Michel. Met de Grote Parade, zoals de demonstratie was genoemd, wilden de betogers duidelijk maken dat er een alternatief is voor de huidige besparingspolitiek van de regering. Een brede schakering uit de Belgische bevolking trotseerde het slechte weer om te laten horen dat ze tegen de 'blinde besparingen' zijn. De demonstranten zijn vooral bang dat de bezuinigingen ten koste van de sociale voorzieningen gaan. "We eisen een zorgzame samenleving", liet een groep demonstranten zondag horen. (Bron: FD, 30-03-2015)

Afkoopsommetje beschermt rijken

De Zwitserse bank BSI schikt voor $211 mln, In ruil wordt BSI niet vervolgd voor belastingontduiking van rijke klanten, Dat meldt het Amerikaanse ministerie van JustItie. (Bron: FD, 21-03-2015)

Personeel koningin gaat staken

Het personeel van de Britse koningin Elizabeth in haar woonkasteel Windsor Castle is het zat om 'ontzettend lage lonen' betaald te krijgen en gaat staken. Het is de eerste keer dat personeel in het kasteel het werk neerlegt. Medewerkers in het kasteel beginnen met een jaarsalaris van omgerekend 19.700 euro en dat is onder het bestaansminimum. De staking is gepland voor eind april. Het gaat om een stiptheidsactie waarbij het personeel alleen doet waarvoor het betaald krijgt. Windsor Castle is het oudste nog bewoonde kasteel ter wereld en trekt jaarlijks 1,1 miljoen bezoekers. Dat levert ruim 23 miljoen euro aan inkomsten op. (Bron: AD, 31-03-2015)

Computers aan de macht

'Computers krijgen de macht over mensen, geen twijfel mogelijk. De toekomst is angstaanjagend en zeer slecht voor mensen'. Dat zegt Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, in een interview met de Australian Financial Review. Net als Bill Gates, Stephen Hawking en Elon Musk waarschuwt 'Woz' voor de gevaren van kunstmatige intelligentie (Bron: FD, 25-03-2015)

Nobele doelstelling

'We zullen er zeker in slagen voor 12 mrd pond aan sociale uitgaven te besparen'. Dat zei de Britse staatssecretaris van arbeid Iain Duncan Smith zondag over de te verwachten komende Britse begroting. (Bron: FD, 30-03-2015)


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019