Kort binnenlands nieuws

Deze week stakingen in metaal bij tientallen bedrijven in Nederland

De vakbonden in de metaalsector gaan deze week bij tientallen grote industriële bedrijven in Nederland stakingsacties organiseren. Vrijdag beginnen 24 uursstakingen bij (vestigingen van) bekende bedrijven als DAF, Imtech en Cofely. De vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben opgeroepen tot de acties nadat onderhandelingen over nieuwe cao's in de metalektro en kleinmetaal enkele weken geleden al waren mislukt. Onder de cao-kleinmetaal vallen 300.000 werknemers; 150.000 werknemers vallen onder de metalektro-cao. De werkgevers voelen niets voor de looneis van 3 procent die de bonden hebben gesteld. Volgens de vakbonden weigeren de werkgevers tegemoet te komen aan de wens van werknemers om meer zeggenschap te krijgen over hun werktijden en ontwikkeling. Verder eisen de bonden dat de jeugdlonen gelijkgeschakeld worden met die van volwassenen. Wat de bonden stoort is dat bij sommige bedrijven de directie ook buiten de vakbonden om afspraken met de ondernemingsraad probeert te maken. (Bron: FD, 28-05-2015)

Vakbonden 1,7 miljoen leden

Ruim 1,7 miljoen werknemers in Nederland zijn lid van een vakvereniging: 1.070.000 mannen en 630.000 vrouwen. De FNV is met ruim 1,1 miljoen leden de grootste vakcentrale van Nederland, gevolgd door het CNV met 287.000 leden. De Vakcentrale voor Professionals, die tot april vorig jaar nog MHP heette, staat op nummer drie met 54,000 leden. De overige vakverenigingen hebben bij elkaar 289.000 leden, blijkt uit de recentste cijfers van het CBS. (Bron: AD, 01-03-2015)

5000 man weg bij Belastingdienst

Hij zou niet rücksichtslos tekeergaan om de vastgelopen Belastingdienst weer op orde te krijgen, beloofde staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) kort na zijn aantreden vorig jaar. Geen massaontslag - de noodzakelijke veranderen waren 'met de huidige bezetting te realiseren'. En ook de top van de dienst zou hij intact laten. 'Ik ben allergisch voor machomanagement'. Maar nu, een jaar later, blijkt Wiebes toch een stevig saneerder. Hij schrapt 5000 van de 30.000 banen. De bedrijfsleiding wordt daarbij niet ontzien: vijf van de veertien topmanagers verliezen hun baan. Tegenover de vijfduizend medewerkers die vertrekken, worden er 1500 nieuwe mensen aangetrokken. Dat moet vooral een kwaliteitsverbetering teweegbrengen. De 5000 mensen die vertrekken worden voorlopig in een aparte 'werkmaatschappij' gezet, buiten de loonlijst van de Belastingdienst. (Bron: NRC/PdWW, 20-05-2015)

FNV: Heineken schrapt 150 banen

Bierbrouwer Heineken schrapt in Nederland 150 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor in Amsterdam. Dat meldde de FNV gisteren. Een woordvoerder van Heineken wilde geen commentaar geven op het cijfer. Behalve de banen die verdwijnen, moet volgens de FNV ook op 140 posities opnieuw worden gesolliciteerd. Op het hoofdkantoor 1400 mensen. (Bron: NRC, 22-05-2015)

SBM Offshore schrapt dit jaar nog eens 300 banen

SBM Offshore gaat dit jaar 300 extra banen schrappen. In plaats van 1200 verdwijnen er nu minstens 1500 banen. Dat heeft de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie donderdag nabeurs bekendgemaakt. De extra ontslagen zijn het gevolg van de voortdurend slechte marktvooruitzichten voor 2016. (Bron: FD, 08-05-2015)

Alarm over bezuinigingen zorg

NederLand keert zich massaal tegen bezuinigingen in de zorg. In nog geen drie weken tijd hebben meer dan 100.000 mensen een petitie ondertekend van de vakbonden FNV en CNV. Uit hun reacties blijkt dat het verlies van zorg, vereenzaming en medicatiefouten regelmatig voorkomen. Een zwartboek wordt vandaag aangeboden aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Meer dan tweeduizend verhalen geven een beeld van wat er misgaat in de langdurige zorg, die per 1 januari van dit jaar grotendeels is overgeheveld naar gemeenten en zorgverzekeraars. Volgens de FNV vereenzaamt bijna de helft van de patiënten in de ouderen- en thuiszorg en in de zorg voor geestelijk gehandicapten. (Bron: AD, 20-05-2015)

Kamer maant Rutte

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat minister-president Mark Rutte het heft in handen neemt bij het oplossen van de chaos met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's). Zij missen een heldere aanpak van het kabinet. (Bron: AD, 27-05-2015)

Rondkomen met vakantiegeld

Nederlanders geven hun vakantiegeld lang niet altijd uit aan vakantie. Zestien procent heeft het extraatje hard nodig om rond te komen, net als het belastinggeld dat ze jaarlijks terugkrijgt. Dat heeft het economisch bureau van ABN Amro berekend. Een grote meerderheid van de ruim 1200 ondervraagden besteedt het vakantiegeld wel geheel of gedeeltelijk aan zijn vakantie. Maar 15 procent zet het weg als spaargeld of gebruikt het om grote aankopen te betalen. (Bron: NRC, 20-05-2015)

'Kabinet voorbarig met zzp-plan'

Zzp-organisaties zoals FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland zien niets in de plannen van het kabinet om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen in te stellen. Voorzitter Henk Wesselo van FNV Zelfstandigen vindt het opmerkelijk dat het kabinet nu al voorsorteert op zo'n systeem, zo schrijft De Telegraaf. 'De groep is heel divers. Voor het overgrote deel is verplicht verzekeren gewoon niet haalbaar. Een klein deel heeft het weer niet nodig. Het is heel complex.' Voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland vraagt zich vooral af hoe het kabinet de regeling denkt in te vullen. 'Wij willen daarom graag eerst praten over een algemene basisregeling voor arbeidsongeschiktheid.' (Bron: FD, 11-05-2015)

Pensioenfonds tegen boringen Shell in Alaska

Pensioenfondsen ABP en PFZW, beide aandeelhouder van Shell, willen niet dat het olieconcern gaat boren in het noordpoolgebied. Ambtenarenfonds ABP uitte dinsdag zijn bezwaren tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell. Zorgfonds PFZW heeft zijn bedenkingen eerder al via uitvoerder PGGM kenbaar gemaakt in gesprekken met Shell, aldus de zegsman van PGGM. De pensioenfondsen vinden boringen in het poolgebied een groot risico voor het milieu en bedrijf zelf. (Bron: FD/NT&BvD, 20-05-2015)

Nederlandse miljonairs weer even rijk als voor de crisis

Nederland had begin 2013 ongeveer 98.000 miljonairshuishoudens. Dat zijn er duizend meer dan een jaar eerder. Van alle huishoudens in Nederland heeft 1,3 procent een vermogen van een miljoen euro of meer. Deze berekening is exclusief het eigen huis en de schuld van een woninghypotheek. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna 62 procent van de miljonairs heeft een vermogen tussen de 1 mln en 2 mln euro. Ongeveer 28 procent zit tussen de 2 en 5 mln euro en 3 procent bezit meer dan 10 mln euro. De hoofdkostwinner van een miljonairshuishouden had een vermogen van gemiddeld 2,9 mln euro. Overig onroerend goed, zoals een tweede huis of eigen grond, wordt hierbij wel meegeteld. In Bloemendaal, Laren en Blaricum heb je, zo stelt het CBS, relatief de grootste kans een miljonair tegen het lijf te lopen. (Bron: FD, 21-05-2015)

Verbouwing Huis ten Bosch valt tientallen miljoenen duurder uit

De verbouwing van Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, gaat geen 35 miljoen euro, maar mogelijk 60 miljoen euro kosten. Dat bevestigen bronnen in Den Haag. Vorig jaar zei Rutte in de Tweede Kamer nog dat de renovatie 'niet veel meer' zou gaan kosten dan de geraamde 35 miljoen. Minister Stef Blok van Wonen, die over de koninklijke paleizen gaat, wil de meerkosten niet bevestigen. 'Er is geen besluit', meldt zijn woordvoerder. Ingewijden melden echter dat de WD-bewindsman wel degelijk met de gedachte speelt eenmalig veel meer geld uit te trekken voor de verbouwing. (Bron: AD/L.Kok, 27-05-2015)

Beperkte toepassing van kinderpardon 'schokkend'

Tien kinderen hebben vorig jaar aanspraak kunnen maken op de definitieve regeling voor het zogeheten kinderpardon. In totaal trachtten 530 kinderen in aanmerking te komen. Deze cijfers bewijzen dat de voorwaarden voor het kinderpardon te strikt zijn, zegt Aloys van Rest, directeur van Defence for Children vandaag in deze krant. Defence for Children noemt de cijfers 'schokkend'. De organisatie wijst ook op het aantal kinderen dat nog zonder uitspraak van de rechter in justitiële jeugdinrichtingen zit: acht op de tien. Op de wachtlijst voor bureau Jeugdzorg zijn er nog altijd 1983. 'En de berichten die we ontvangen sinds de jeugdzorg dit jaar is overgedragen van het rijk naar de gemeenten, wijzen erop dat de wachtlijsten weer groeien.' (Bron: NRC, 20-05-2015)

Extra geld voor defensie, zoenoffer voor zorg

De regeringscoalitie maakt in de begroting voor volgend jaar extra geld vrij voor defensie en voor de gezondheidszorg. Beide posten krijgen er volgend jaar 250 miljoen euro bij en dat loopt vervolgens op naar 375 miljoen euro structureel per jaar. Het extra geld voor het ministerie van Defensie is voornamelijk een wens van de VVD. Extra geld voor de zorg, onder meer voor de verpleeghuizen, komt er op aandringen van de PvdA. (Bron: AD, 20-05-2015)