Kort buitenlands nieuws

Topmanagers grootste Amerikaanse banken bezorgd over imago

Topmanagers van de grootste Amerikaanse banken hebben de handen ineengeslagen om de reputatie van de financiële sector te verdedigen. Op 31 maart zouden senior officials van Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup, Bank of NY Mellon en State Street de aankomende presidentsverkiezingen hebben besproken. Er is overlegd hoe de banken beschadigende mediaberichten kunnen pareren. Op de ontmoeting zou besproken zijn welke kandidaten iets negatiefs over de financiële sector hebben geroepen en hoe de communicatieafdelingen van de banken daar in de toekomst op moeten reageren. Bij de gesprekken zou zijn besloten om te wijzen op de belangrijke rol die banken spelen in de economie en op de veranderingen die sinds de crisis van 2008 zijn doorgevoerd. (Bron: FD, 12-05-2015)

Zonder belastingmaatregelen groeit geldberg Amerikaanse bedrijven door

Slechts vijf Amerikaanse bedrijven bezitten met elkaar een geldberg van 439 mrd dollar. Het gaat om kasgeld dat voor een flink deel buiten de Verenigde Staten wordt aangehouden. Zolang de Amerikaanse fiscale wetgeving niet verandert zal de geldberg alleen maar verder aangroeien. Dat schrijft de Financial Times op basis van een rapport van Moody's Investors Service. De kaspositie op de balans van de top-50 van het Amerikaanse bedrijfsleven bedraagt 1100 mrd dollar. Apple, Microsoft, Google, Pfizer en Cisco zijn met zijn vijven goed voor een kwart van dat bedrag. Het afgelopen jaar is het kasgeld met 4 procent gegroeid. Moody's schat dat 64 procent van de totale kaspositie van deze bedrijven in fiscale constructies buiten de VS is ondergebracht. Een jaar eerder was dat nog 57 procent. De groei onderstreept de weigering van de bestuurders van de ondernemingen om dat geld terug te halen naar de VS. (Bron: FD, 11-05-2015)

JPMorgan schrapt ruim 5000 banen

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase gaat meer dan 5000 arbeidsplaatsen schrappen. Het management zou al begonnen zijn met de reorganisatie, aldus ingewijden. Bij elke afdeling van de bank (van in totaal 5570 afdelingen) zou volgens topman Jamie Dimon gemiddeld één arbeidsplaats komen te vervallen in de komende twee jaar. Duizend arbeidsplaatsen zouden sinds februari al zijn geschrapt. Eind maart werkten er bij de bank wereldwijd ruim 240.000 mensen. (Bron: FD, 30-05-2015)

Dow Chemical schrapt wereldwijd 1750 banen

Dow Chemical schrapt in de komende twee jaar wereldwijd 1750 banen, wat neerkomt op 3 procent van het totale personeelsbestand. Dat heeft het Amerikaanse chemieconcern gisteren bekendgemaakt. Enkele onderdelen worden afgestoten. Eind vorig jaar werkten bij Dow Chemical zo'n 53.000 mensen.

In de Benelux zijn dat er 2000, die werken op zes locaties en in twintig fabrieken. Daarnaast werken nog 700 flexwerkers voor het concern. In Nederland heeft Dow Chemical productielocaties in Terneuzen en Delfzijl. In de Benelux wordt ongeveer een tiental arbeidsplaatsen geschrapt. Dit banenverlies gebeurt via natuurlijk verloop, aldus een woordvoerder. (Bron: NRC, 05-05-2015)

Siemens schrapt wereldwijd opnieuw duizenden arbeidsplaatsen

Siemens gaat opnieuw duizenden banen schrappen. Het gaat om 4500 arbeidsplaatsen, waarvan 2200 in Duitsland. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. In februari werd al een ontslagronde voor zo'n 7800 werknemers aangekondigd. Het concern blijft moeite hebben met de economische omstandigheden in de wereld - met name met de lage olieprijzen.(Bron: FD, 08-05-2015)

Groei Oeso-landen vertraagd

De economie in de Oeso-regio is in het eerste kwartaal van 2015 in een lager tempo gegroeid. Dit meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling dinsdag in een rapport. De groei was met 0,3 procent lager dan in het laatste kwartaal van 2014, toen de voorlopige groeiraming uitkwam op 0,5 procent. Van de grootste zeven economieën was de groeivertraging in de Verenigde Staten het sterkst. (Bron: FD, 27-05-2015)

NAVO-ministers zingen in Turkije 'We are the World'

Nadat de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken woensdag in het Turkse Antalya hadden gesproken over een nieuwe missie in Afghanistan voor na 2016 klommen enkelen na het diner op het podium om onder leiding van de Turkse gastheer met een band mee te zingen met het lied 'We are the World'. Op video is te zien hoe de Griekse minister zijn Turkse collega bij de arm nam, hoe NAVO-chef Stoltenberg, hoogste militair Breedlove en EU-buitenlandchef Mogherini ook meezongen en - dansten op de hit uit 1985. Bekijk de video op nrc.nh/wearetheworld [en de reactie van de Griekse communistische jongerenbeweging KNE erop op youtube] (Bron: NRC, 15-05-2015)

IMF: 5300 miljard dollar subsidies voor steenkool en aardolie: 'schokkend'

Wereldwijd wordt jaarlijks 5300 miljard dollar uitgegeven aan subsidies voor fossiele brandstoffen. Dat is 6,5 procent van het mondiale bruto binnenlands product. 'Schokkend', noemt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze schattingen in een rapport. Volgens de Organisatie is dit meer dan overheden wereldwijd uitgeven aan gezondheidszorg, namelijk 6 procent in 2013. Eerder IMF-onderzoek toonde aan dat de subsidies negatieve effecten hebben op economische groei en ongelijkheid. Ook zijn ze slecht voor het milieu. Het IMF pleit voor een hervorming van de subsidies en hogere belastingen op energie. Een wereldwijde subsidiestop zou een CO2 -reductie van 17 procent opleveren. (Bron: NRC, 15-05-2015)

IMF ziet Chinese munteenheid niet meer als ondergewaardeerd

Het IMF ziet de Chinese yuan niet langer als ondergewaardeerd. Dat het IMF dit standpunt inneemt, wordt door velen gezien als een groen licht om de munt de welbegeerde status van officiële reservevaluta te kunnen geven. De uitspraak van het IMF volgde op het jaarlijkse bezoek aan China om de vooruitzichten van 's werelds grootste handelsmacht te evalueren. Wel wees het IMF erop dat China er binnen twee tot drie jaar voor moet zorgen dat de munt 'volledig vrij verhandelbaar is om tot een evenwichtige markt-prijs te komen op de mondiale valutamarkt.' Tegen het einde van dit jaar beoordeelt het IMF opnieuw de samenstelling van de zogeheten special Drawing Rights (SDR) - een 'virtueel mandje' van reserve-valuta waar momenteel alleen de Amerikaanse dollar, de euro, het Britse pond en de Japanse yen in zitten. Met de uitspraak lijkt het IMF de weg vrij te maken voor opname van de Chinese yuan in het SDR-mandje. Vooral de VS vinden dat China ondanks de koersstijging van de munt nog steeds een oneerlijk voordeel heeft in de wereldhandel. (Bron: FD, 28-05-2015)

China zet nieuwe stap om invloed in Zuid-Chinese Zee te vergroten

De Chinese overheid heeft een nieuwe stap gezet om haar invloed in de Zuid-Chinese Zee uit te breiden. In een recent document beschrijven beleidsmakers onder meer dat de Chinese luchtmacht de instructie heeft om aan te vallen als het land wordt bedreigd in het immense zeegebied. Deze 'actieve defensie'is een opvallende wijziging ten opzichte van het vroegere standpunt dat het Chinese leger enkel defensief handelt. 'Sommige landen provoceren en hebben militairen op Chinese riffen en eilanden die zij illegaal bezetten' en dus is een hardere militaire lijn volgens de beleidsmakers verantwoord. China maakt aanspraak op de zee die ligt tussen China,Taiwan, Vietnam, Filipijnen, Brunei en Maleisisch Borneo. Ook deze landen claimen een deel. In het gebied liggen enkele populaire doorgangsroutes voor de scheepvaart. Mede om die reden roepen Australië en de VS China op zijn activiteiten in de regio te staken. In het document staat volgens internationale media ook dat China enkele van de eilanden inricht als basis voor defensie-doeleinden. China heeft zijn aanwezigheid in het gebied het laatste jaar flink opgevoerd. Het land voert er patrouilles uit en bouwt diverse kunstmatige eilanden. Naar eigen zeggen zijn deze vooral bedoeld als uitvalsbases voor reddingsteams, milieubeschermers ep navigatie bakens. Bron: FD, 27-05-2015)