Boven de 45 jaar en werkloos?

Vergeet het verder maar!

Sociaaleconomische redactie

In Nederland is een groot deel van de werklozen langer dan een jaar werkloos. Dit probleem manifesteert zich vooral bij de oudere arbeidskrachten. Bent u 45-plusser en werkloos? Dan is de kans zestig procent dat u na een jaar nog steeds werkloos bent. Bij 55-plussers is zelfs zeventig procent na een jaar nog steeds werkloos.

Van de 100 werklozen boven de 55, zijn 70 mensen langer dan een jaar werkloos. Hiervan vinden er 15 een half jaar later alsnog een baan.

Boven de 45 jaar en werkloos? Vergeet het verder maar!

Oudere werklozen blijven dat langer. Meer dan de helft van de 45-plussers blijft langer dan een jaar zonder werk. Nederland staat vrijwel bovenaan op het verkeerde lijstje als het gaat om langdurige werkloosheid. In landen zoals Duitsland, de VS en Scandinavische landen zijn veel minder mensen langdurig werkloos. Dat blijkt uit een rapport [1] van het Centraal Planbureau (CPB). Het percentage langdurige werkloosheid was zelfs in de jaren 80 niet zo hoog.

Henk Koelewijn, 49 jaar oud, en Theo Hartogs, 64 jaar oud, zijn al jaren werkloos. Hartogs (HBO geschoold) kan de dag dat hij werkloos werd nog goed herinneren: "Op het moment dat je hoort dat je contract niet wordt verlengd, dan stort je wereld in. Als je vervolgens gaat solliciteren merk je al snel: ik word niet eens uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Ik ben te duur."

Eindjes aan elkaar knopen

De financiƫle- en psychische situatie is voor beide mannen drastisch veranderd. Koelewijn (ook HBO geschoold): "Ik verdiende zo'n 1200 euro als docent geschiedenis. Als je dan opeens 300 tot 400 euro naar beneden gaat, omdat je in de WW terechtkomt, dan is het echt de eindjes aan elkaar knopen. Ik kan bijvoorbeeld met mijn kinderen nooit ergens heen, want ik heb geen auto meer. Doordat je veel minder te besteden hebt, kan je bijna niets doen. Je raakt in een sociaal isolement."

Koelewijn slaapt er slecht door, is sneller kwaad en voelt zich machteloos. Hartogs heeft een soortgelijke ervaring. "Ik leef van een uitkering, deze staat gelijk aan de bijstandsnorm. Mijn huur is 600 euro, dus dan begrijp je het wel. Het is balanceren op de rand van de afgrond."

Noot:

[1] Bekijk ook: CPB-rapport: Langdurige werkloosheid: Afwachten en hervormen

Bron: NPO - Nederlandse Publieke Omroep, 11 juni 2015.