Cubaanse medicijnen gaan de wereld over

Het Centrum voor Moleculaire Immunologie in Havana heeft Nimotuzumab ontwikkeld, een monocionaal antilichaam. Het wordt momenteel op de Cubaanse markt gebruikt als middel tegen bepaalde soorten hersentumor, tegen pancreaskanker en tegen hoofd- en halskanker; er wordt getest of het ook tegen longkanker werkt. Om deze medicijnen in het buitenland te gebruiken moet daar vergelijkend onderzoek plaatshebben. Volgens een artikel van Mark Lamotte in het Belgische tijdschrift 'CubaSi' zijn er studies bezig in India, Japan en Europa en verkocht het Centrum de rechten voor verdere ontwikkeling en commercialisatie aan farmaceutische bedrijven in Japan, Canada en Europa. Een ander medicijn Racotumomab is momenteel in 'fase 3' van studies bij longkanker. 'Fase 3'-studies zijn studies die nodig zijn om door de Europese overheid toegelaten te worden op de markt, Ook hier zijn de verwachtingen hoog, want commercialisatie is enorm belangrijk voor het overleven van de Cubaanse geneesmiddelenindustrie.

Bron: Nieuwsbrief CubaSol (april 2015).

Cubaanse medicijnen naar de VS

Andrew Cuoma, burgermeester van New York, gaat in tegen de blokkadewetten die nog steeds van kracht zijn. Hij voert medicijnen in uit Cuba. Het gaat om een middel tegen longkanker: "Dankzij dit akkoord kunnen we direct betrokken worden bij een klinische toetsing zodra we terug zijn in New York", zei de directrice van het Rowell Park Instituut bij een persconferentie op de luchthaven van Havana. Zij maakte deel uit van een commerciële delegatie van de staat New York onder leiding van de gouverneur, die naast handelsmogelijkheden ook samenwerking op vlak van onderwijs en onderzoek verkende.

"Wij zijn erg gemotiveerd om het medicijn tegen longkanker naar New York te halen voor herstel van patiënten. Dat zou zonder deze missie en dit akkoord niet mogelijk zijn geweest." Het gaat om CIMAVax-EGF, dat in 2011 na 15 jaar onderzoek gemaakt werd door de Cubanen, met patentrechten wereldwijd; het is geregistreerd in Cuba en Peru, en in Brazilië, Argentinië en Colombia is de procedure gaande. In Engeland en Australië zijn al klinische proeven gedaan.

Bron: Nieuwsbrief Cubasol (bron Cubanismo, april 2015), mei 2015, zie ook website www.cubadefend.nl

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019