Kort werkgelegenheidsnieuws

Technip schrapt 6000 banen

Technip, Europa's grootste dienstverlener aan de olie- en gassector, gaat wereldwijd 6000 van de in totaal 38.000 banen schrappen. Dat maakte het Franse concern maandagavond bekend. Technip gaat ook zijn aanwezigheid op olieplatformen (op zee en op land) in Europa, Aziƫ en Latijns-Amerika verminderen en brengt zijn vloot terug van 36 naar 23 schepen. Andere grote internationale toeleveranciers van de olie-industrie (Baker Hughes, Schlumberger, Halliburton) hebben ook al aangekondigd duizenden banen te zullen schrappen. Met het schrappen van duizenden banen en de vloot-reductie wil Technip jaarlijks 830 mln euro besparen. (Bron: FD, 08-07-2015)

Shell schrapt 6500 banen

Olie- en gasconcern Shell schrapt dit jaar circa 6500 banen. Dat heeft het Brits-Nederlandse concern vanmorgen meegedeeld. Een deel van het banenverlies is al gerealiseerd. Wereldwijd telt het bedrijf 94.000 arbeidsplaatsen. Shell verwacht dat de olieprijzen nog langere tijd op het huidige niveau blijven. (Bron: AD, 14-08-2015)

Meer stakingen op komst

Buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers gaan misschien ook staken uit onvrede over de loonsverhoging die het kabinet vlak voor de zomervakantie heeft afgesproken met een aantal bonden. Vakcentrale FNV praat woensdag met haar leden over de onvrede. De FNV is tegen de voorgestelde loonsverhoging van 5 procent voor 2 Jaar. Politiemensen voeren al een tijd actie voor een betere cao.(Bron: AD, 14-08-2015)

Crisisberaad vakbonden over strijd Europese containerterminals

De felle concurrentiestrijd tussen Europese containerterminals bedreigt volgens de vakbonden de arbeidsvoorwaarden van havenwerknemers. Voor vakbonden uit Duitsland, Engeland, Nederland, Belgiƫ en Frankrijk is dit aanleiding om volgende week in Rotterdam bijeen te komen. Dit heeft FNV Havens donderdag naar buiten gebracht. Op deze bijeenkomst willen zij ook praten over de gevolgen van de automatisering voor containerterminals en de 'negatieve houding van terminalbedrijf DP World ten aanzien van vakbonden'. Onlangs sloot FNV Havens na een fikse ruzie toch nog een cao-akkoord met de Rotterdamse terminal RWG, waarin onder andere DP World (Dubai Ports World) een van de aandeelhouders is. De bonden willen een strategie bespreken om DP World tot gesprekken te dwingen 'en hun houding aan te passen aan de 2lste eeuw'. Volgens de vakbonden staan de tarieven die Europese containerterminals rekenen flink onder druk. Dat komt in hun ogen door de uitbreiding van de capaciteit in de havens van Noordwest-Europa. Die capaciteit is groter dan nodig is voor het aantal containers dat nu van en naar Europa verscheept wordt. Dat is gunstig voor de rederijen, maar drukken volgens de bonden de resultaten van de terminals en bedreigen daardoor de arbeidsvoorwaarden van de havenwerknemers. Tegelijkertijd neemt de werkgelegenheid voor havenwerkers af door toenemende automatisering. (Bron: FD, 21-8-2015)

Aantal werkende vrouwen groeide sneller dan aantal mannen

In tien jaar tijd is het aantal werkende vrouwen sneller toegenomen dan het aantal werkende mannen. In het tweede kwartaal van 2015 waren ruim 3,8 miljoen vrouwen aan het werk, wat ongeveer 0,4 miljoen hoger is dan in 2005. In dezelfde periode nam het aantal mannen in de beroepsbevolking met 0,1 miljoen toe tot 4,5 miljoen. Dat meldde het CBS maandag. Deze trend is toe te schrijven aan de toegenomen arbeidsparticipatie onder vrouwen. De stijging komt onder meer omdat vrouwen vaker tot op hogere leeftijd blijven werken. De aanwas van werkende vrouwen in de leeftijd van 45 tot 75 jaar was groot bij de dienstverlenende beroepen, bijvoorbeeld in de horeca. Jonge vrouwen vonden vooral werk als verkoopsters in de detailhandel. Deze groep vormt bijna de helft van alle jonge vrouwen met een commercieel beroep. Bij het onderwijs en bedrijfseconomische of administratieve beroepen nam de participatie van vrouwen in alle leeftijdsgroepen relatief sterk toe. Bij mannen ligt de participatiegraad hoger dan bij vrouwen. Tegenwoordig is 70,4 procent van de Nederlandse mannen aan het werk, dat is zelfs iets minder dan het niveau van 71,7 procent tien jaar geleden. Slechts een kwart van de mannen werkt in deeltijd, tegenover driekwart van de vrouwen. (Bron: FD, 18-08-2007)

"Zelfstandige werkt minder vaak voltijds'

Het aantal zzp'ers in de zakelijke dienstverlening dat veertig uur per week aan de slag is, neemt af. Vooral jongere zelfstandigen zonder personeel tot 34 jaar en ouderen vanaf 55 jaar moeten rondkomen van deeltijdopdrachten. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeker ZP Facts. De onderzoekers onder leiding van de Tilburgse hoogleraar Arjan van den Bom bekeken ruim tienduizend zzp-contracten en constateerden dat het aantal opdrachten van veertig uur per week afneemt. Die afname vindt plaats in vrijwel alle sectoren binnen de zakelijke dienstverlening, behalve de ICT-sector. Daar werkten zzp'ers in het eerste kwartaal van 2015 de meeste uren per week van alle onderzochte zelfstandigen. 'Op veel gebieden is een tekort aan specialistische ICT'ers, wat ervoor lijkt te zorgen dat in relatief grote mate beroep op hen wordt gedaan zodra ze ingehuurd worden', verklaart Van den Bom. De zelfstandigen in ondersteunende rollen leverden daarentegen de meeste uren in. Zij werkten in de eerste drie maanden van dit jaar iets meer dan 2 uur per week minder in vergelijking met het kwartaal ervoor. Zelfstandigen van middelbare leeftijd werken meer uren dan hun jongere en oudere collega's. Zzp'ers tussen de 35 en 44 jaar werken gemiddeld 33,6 uur per week; de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar heeft opdrachten voor gemiddeld 32,8 uur. Jongeren tot 34 jaar komen uit op 31,7 uur en ouderen vanaf 55 jaar hebben het het zwaarst met 30,7 uur per week. (Bron: 09-07-2015)

Groei aantal langdurig werklozen

Hoewel de werkloosheid in Nederland sinds begin dit jaar is gedaald, neemt de langdurige werkloosheid nog steeds toe. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen heeft gepubliceerd. In het eerste kwartaal van dit jaar waren 289.000 mensen een jaar of langer werkloos. Dat waren er in dezelfde periode een jaar eerder 233.000, aldus het CBS. In totaal waren er 340.000 mannen en 323.000 vrouwen werkloos in het eerste kwartaal van dit jaar. Van de werkloze mannen zat 47 procent (160.000) al meer dan een jaar thuis. Een jaar eerder had 35 procent (132.000) van de werkloze mannen minimaal een jaar geen baan. Ruim de helft van de langdurig werklozen is 45 jaar of ouder. Ook bij de vrouwen groeit de langdurige werkloosheid. In het eerste kwartaal van 2014 was 30 procent van de vrouwen langdurig werkloos (101.000), tegen 40 procent in het eerste kwartaal van dit jaar (129.000). (Bron: NRC, 17-07-2015)