Sociale rust in Duitsland slechts schijn

i-011-016.jpg
Op 28 mei jl. demonstreerden meer dan 12.000 medewerkers van kinderdagverblijven in Hamburg. De demonstratie was georganiseerd door de vakbond Ver.di. (Foto: ZLV)

Marcel de Jong

De media in Duitsland verspreiden een gevoel van tevredenheid en vrolijke consumptiewoede onder de massa's. Het gaat goed met het land. Wie moppert, moet maar naar Griekenland kijken! Maar deze sociale rust bestaat alleen aan de oppervlakte. Vóór de vakantieperiode, die dankzij de spreiding van de schoolvakanties van medio juni tot medio september duurt, waren er al grote stakingen bij het spoor, de post en de kinderdagverblijven.

Bij het spoor kwamen de stakende machinistenbond GDL en de overheid tot een compromis, het personeel van Deutsche Post AG - waar de postbestellers solidair staakten met en voor hun collega's van de pakketdienst DHL tegen het overbrengen van dit onderdeel in een apart bedrijf met een lagere cao - heeft zijn eisen overwegend doorgezet. Zo'n twee maanden voor de vakantieperiode bracht een staking van het personeel van de openbare kinderdagverblijven een hoop ouders tot wanhoop omdat de mogelijkheid hun peuters en kleuters tijdens werkuren te 'stallen' ernstig werd verminderd.

Inzet van de ondersteunende vakbond ver.di was een betere algemene loonschaal voor het personeel van deze dagverblijven en de erkenning van hun opvoedkundige taak. Voor de vakantie werd de staking onderbroken omdat er een 'onafhankelijke' schikkingsprocedure kwam. De 'schikkers' kwamen uit op een loonsverhoging van 2 á 4 procent, maar zeker geen andere loonschaal en status voor het personeel. Begin augustus wees haast 70 procent van de betrokken ver.di-leden de schikking af. Ver.di-voorzitter Bsirske voorspelde een voortzetting van de stakingen vanaf oktober als de overheden niet met een beter bod op tafel gaan komen. Maar de werkgevers in de openbare sector weigeren op dit moment een nieuw voorstel te doen. Bij de bevolking had de staking tot nu toe veel sympathie, ondanks alle problemen voor de getroffen ouders. Om daar verandering in te brengen verspreiden de werkgevers foute gegevens.

Zo gaan de lonen van de opvoedkundigen niet - zoals de werkgevers zeggen - met tot bijna zes procent omhoog, maar slechts met 1,29 en 4,89 procent. Alleen de inkomens van deskundigen met bijzonder moeilijke werkzaamheden zouden volgens het schikkingsvoorstel omhooggaan tot aan 3.800 euro (bruto). De inkomens van diegenen met gewone werkzaamheden zouden alleen maar stijgen tot 3.450 euro (bij een voltijds baan - meer dan de helft van de werknemers in deze sector werkt echter halve dagen). Van de door de werkgevers beweerde loonsverhoging van 7,5 procent voor opvoeders met gewone werkzaamheden komt 6,2 procent uit de algemene cao-verhoging in de publieke sector en maar 1,3 procent komt er dankzij de schikking bij. In de hoogste schaal komt van de beweerde totale 10,6 procent stijging 5,4 procent op de algemene cao-verhoging. Van de in totaal acht loonschalen zijn er maar in vijf verhogingen. Daarvan wordt er in drie schalen enkel het eindbedrag verhoogd en alleen in twee schalen is er een algemene verhoging tussen 1,21 en 2,21 procent. Het personeel eiste deze verhoging voor iedereen in alle loonschalen.

Dus als de andere kant niet gaat bewegen, gaat de sociale rust in Duitsland weer flink schuiven na de vakantie.