Kort buitenlands nieuws

Jaarvergadering IMF: 'Economische tegenwind samen aanpakken'

Beleidsmakers in de wereld zullen de neiging moeten weerstaan om individueel de fors aangewakkerde economische tegenwind te weerstaan. Daadkrachtig handelen is cruciaal, maar net zo belangrijk is de maatregelen op elkaar af te stemmen en gezamenlijk uit te voeren. Dat heeft directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd tijdens de persconferentie die geldt als officiële aftrap van de jaarvergaderingen van IMF en Wereldbank. (Bron: FD/MdB, 09-10-15)

Duitse vertrouwensindex daalt snel

De Duitse ZEW-index voor het economisch sentiment is weer flink gedaald. De index voor het vertrouwen in de komende zes maanden nam af van 12,1 in september naar 1,9 deze maand. (Bron: FD, 14-10-2015)

'Nog eens 5000 ontslagen bij luchtvaartmaatschappij Air France'

Bij Air France dreigen nog eens 5000 ontslagen te vallen, bovenop de 2900 die maandag zijn aangekondigd. Dat meldt het Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné. De ontslagronde zou in 2017 vallen, zo stelt de krant op basis van documenten die bij Air France zouden circuleren. (Bron: FD, 08-10-2015)

'DB wil duizenden banen schrappen'

De kwakkelende Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn heeft vergevorderde plannen om werkgelegenheid te schrappen. Vijfduizend banen zouden inmiddels op de tocht staan, meldde persbureau Reuters. Begin augustus meldde topman Rüdiger Grube onder meer een gestagneerde halfjaaromzet en een operationele winst die met 18 procent was teruggelopen. 'Deutsche Bahn moet slanker, sneller, efficiënter en klantgerichter worden', zei Grube toen. Bij het spoorbedrijf werken in totaal circa 300.000 mensen. (Bron: FD, 09-10-2015)

Zadenveredelaar Monsanto schrapt 2600 banen

De Amerikaanse multinational Monsanto schrapt zo'n 2600 banen. Dat is 12 procent van al het personeel. Dat maakte de grootste zadenveredelaar van de wereld bekend. Monsanto heeft last van dalende prijzen van tal van agrarische grondstoffen, waaronder graan. Doordat de inkomsten van boeren dalen, is er minder vraag naar bijvoorbeeld maïs- en sojazaden. (Bron: NRC, 08-10-2015)

Werkloosheid in eurozone blijft staan op 11 procent

De werkloosheid in de eurozone is in augustus onveranderd gebleven ten opzichte van juli, op 11 procent van de beroepsbevolking. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat waren in augustus 17,6 miljoen mensen werkloos in de eurolanden. In de gehele Europese Unie bleef de werkloosheid ook stabiel, op 9,5 procent. In de EU hadden 23 miljoen mensen geen betaald werk. De laagste werkloosheid kende Duitsland (4,5 procent) en de hoogste Griekenland (25,2). In Nederland lag zij op 6,8 procent. (Bron: NRC, 30-09-2015)

Tweedeling in Zwitserland aanzienlijk

Zwitsers zijn de rijkste burgers ter wereld. Maar niet allemaal: het land kent ook één van de grootste verschillen tussen rijk en arm. En dat verschil blijft al een eeuw ongeveer even groot. Dat schrijft de bank Credit Suisse in een rapport over vermogensverdeling. Gemiddeld hebben de Zwitsers een vermogen (financiële bezittingen plus onroerend goed min schulden) van 567.100 dollar (bijna 500.000 euro). Het land telt 1,7 procent van de rijkste mensen wereldwijd, wat opvallend is omdat Zwitserland slechts 0,1procent van de wereldbevolking uitmaakt. (Bron: NRC, 14-10-2015)

Chemieproductie Europa stagneert

Het productievolume van de Europese chemie lag over de eerste zeven maanden maar 0,2 procent hoger dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Tegelijk lag de omzet 3,1 procent lager, mede door de daling van de verkoopprijzen met 4,6 procent. In 2003 was Europa goed voor 18 mrd dollar aan investeringen, tegen 7 mrd dollar in China en 6 mrd dollar in de VS. Nu is Europa goed voor 19 mrd dollar aan investeringen, de VS voor 24 mrd dollar en China voor zelfs 67 mrd dollar. (Bron: FD, 10-10-2015)

596 miljardairs in China

China telt nu 596 miljardairs, 242 meer dan vorig jaar. Daarmee zijn er voor het eerst meer mi]jardairs in het Aziatische land dan in de Verenigde Staten, Die hebben er 537. (Bron: FD, 16-10-2015)

Chinese bedrijfswinsten tonen sterkste daling sinds oktober 2011

De winstgevendheid van Chinese industriële ondernemingen staat stevig onder druk. Bedrijven melden over augustus een nettoresultaat dat gemiddeld 8,8 procent lager ligt ten opzichte van dezelfde maand in 2014. Een dergelijke daling is sinds oktober 2011 niet meer gezien. Volgens het nationale statistiekbureau waren het vooral kolen-, metaal- en olieproducenten die magere cijfers presenteerden. Kolendelvers meldden een gemiddelde winstdaling van nagenoeg 65 procent. Dalende fabrieksprijzen, overcapaciteit, oplopende kosten en verliezen door wisselkoersbewegingen verklaren de winstdalingen. Peking staat voor een duivels dilemma. Als er te veel stimuleringsmaatregelen zijn in een klimaat van overcapaciteit in fabrieken, neemt de snel gestegen schuldenlast in China verder toe. Dat vergroot de kans op een schuldencrisis. Door te weinig te doen kan de economische groei verder afzwakken en nemen de winsten van bedrijven verder af. (Bron: FD, 29-09-2015)

Chinese import verder afgenomen

Voor de elfde maand op rij is de Chinese import in september gedaald. In waardetermen viel de invoer van de op een na grootste economie ter wereld met 17,7 procent op jaarbasis terug, aldus persbureau Bloomberg. Dat is een nog forsere terugval dan de daling van 14,3 procent in augustus. De almaar dalende import van China wakkert volgens Bloomberg de zorgen aan onder economen en beleggers over een afkoeling van de groeimotor van de wereldeconomie. Ook dinsdag gingen de Aziatische beurzen onderuit, vielen de koperprijzen terug en daalden de Chinese renminbi en de Australische dollar in waarde. 'Geen groene scheuten in deze data', zei een Chinese econoom tegen Bloomberg. (Bron: FD, 14-10-2015)

China steunt Europees investeringsfonds

China wil bijdragen aan het Investeringsfonds van 315 mrd euro dat de Europese economie in de komende jaren een impuls moet geven. De Europese Commissie kreeg deze toezegging bij een bezoek van enkele eurocommissarissen aan China. Het gaat om het Juncker-fonds, genoemd naar voorzitter Juncker. Bij het investeringsplan wordt gerekend op een hefboomeffect bij het bijeenbrengen van enkele tientallen miljarden. Potentieel krijgt de Europese economie een impuls van meer dan 400 mrd euro. Ook kunnen er de komende jaren 1 miljoen tot 1,3 miljoen extra banen worden gecreëerd. Lidstaten hebben al meer dan 42 mrd euro toegezegd. China is het eerste niet-EU-land dat een bijdrage belooft. (Bron: FD, 29-09-2015)

Griekse parlement steunt omvangrijke nieuwe hervormingen

De Griekse regering-Tsipras heeft parlementaire steun voor het doorvoerenvan een omvangrijk hervormingsprogramma. Die hervormingen stelde Europa als voorwaarde voor een steunpakket van 86 mrd euro. Na drie dagen van debat met de volksvertegenwoordiging kreeg Tsipras in de nacht van woensdag op donderdag het vertrouwen van 155 van de 300 parlementariërs. Alle leden van regeringspartijen Syriza en coalitiepartner Onafhankelijke Grieken stemden voor. Tsipras zei dat zijn regering een vlotte en succesvolle eerste beoordeling nastreeft. De crediteurenlanden geven de miljardensteun in ruil voor privatiseringen en hervormingen van de economie, het belastingstelsel en de pensioenen. De beoordeling volgt in november. (Bron: FD, 09-10-2015)

Stiglitz en Piketty gaan sociaaldemocratisch Labour adviseren

Bekende economen Joseph Stiglitz en Thomas Piketty gaan de Britse Labourpartij adviseren. De nieuwe en ultralinkse [volstrekt overdreven term, nvdr] Labour-leider Jeremy Corbyn heeft de economen benoemd om de economische geloofwaardigheid van de partij op te vijzelen. Binnen Labour bestaan zorgen dat de bijzonder linkse koers van Corbyn kiezers afschrikt. Een van zijn wensen is het treinvervoer te nationaliseren. De Amerikaan Stiglitz won in 2001 de Nobelprijs voor economie en staat bekend om zijn kritische houding tegenover globalisering. De Fransman Piketty vergaarde de afgelopen twee jaar wereldfaam met zijn besteller 'Kapitaal in de 2lste eeuw' over economische ongelijkheid in de wereld. (Bron: FD, 28-09-2015)

Training Syrische terroristen totaal mislukt

Het Amerikaanse programma om gematigde Syrische rebellen te trainen en te bewapenen heeft slechts "vier of vijf" strijders opgeleverd die op dit moment in Syrië vechten. Dat heeft generaal Lloyd Austin, hoofd van het Amerikaanse Centrale Commando (Centcom), eergisteren gezegd tijdens een hoorzitting in de Senaat. Republikeinse senatoren noemden het programma een "grap" en een "totale mislukking". De VS overwegen hun interventiebeleid in Syrië nu te herzien. Mogelijke veranderingen zijn onder meer het verminderen van het aantal Syrische rekruten. Ook overwegen de VS hen in vervolg samen bij bestaande rebellen onder te brengen in plaats van onafhankelijke eenheden op te leiden, zeiden defensiefunctionarissen tegen The Washington Post. (Bron: NRC, 18-09-2015)

Koenders onderstreept rol Iran bij oplossen regionale problemen

Koenders (Buitenlandse Zaken) is ervan overtuigd dat Iran een bijdrage kan leveren aan oplossingen voor conflicten in Syrië en andere landen in die regio. 'Iran is een belangrijke speler. Nederland ziet graag dat het land een constructieve rol speelt in landen als Syrië en Jemen', zei Koenders in de Iraanse hoofdstad Teheran. Hij sprak daar met zijn ambtgenoot Zarif onder meer over de nijpende situatie in Syrië. Koenders ontmoette ook de Iraanse president Rouhani en feliciteerde hem met het onlangs bereikte internationale akkoord over het nucleaire programma van Iran. 'Met het akkoord is een basis gelegd om de relatie tussen Iran en de internationale gemeenschap te verbeteren. Maar we zijn er nog niet. Iran dient alle afspraken tijdig en volledig uit te voeren en zo ook te laten zien een betrouwbare partner te zijn', aldus Koenders. Het is voor het eerst in veertien jaar dat er een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken naar Iran afreisde. (Bron: FD, 21-09-2015)

Protest tegen TTIP

Actiegroepen hebben op woensdag 7 oktober in Brussel ruim drie miljoen handtekeningen tegen de TTIP-handelsverdragen aangeboden aan de Europese Commissie. In Den Haag werden zo'n honderdduizend handtekeningen aangeboden aan minister voor Buitenlandse Handel en Lilianne Ploumen. Zij onderhandelt namens Nederland over de verdragen. (Bron: FD, 08-10-2015)

Protest in Brussel

Tijdens een grote manifestatie in Brussel op woensdag 7 oktober jl. heerste een strijdbare sfeer. De demonstratie werd georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront, als reactie op de bezuinigingsmaatregelen van de federale Belgische overheid. Volgens de organisatie deden zo'n 100.000 mensen mee aan het protest. (Bron: FD, 08-10-2015)