Kort buitenlands nieuws

België: prins Laurent declareert heel royaal

In België moesten de leden van de koninklijke familie voor het eerst een financieel verslag inleveren waarin ze de besteding van hun toelage verantwoordden. De uitgaven van prins Laurent konden daarbij de toets der kritiek niet doorstaan, schrijft De Standaard. Van de 300.000 euro die hij jaarlijks ontvangt mag hij 86.000 euro vrij besteden. De rest zijn 'beroepskosten'. Laurent declareerde ook een skireis en het schoolgeld van zijn kinderen. Bij de Vlaamse N-VA gaan stemmen op om zijn toelage af te bouwen. [ook iets voor Nederland? nvdr] (Bron: NRC, 02-11-2015))

'Sultan' Erdogan eist zo snel mogelijk nieuwe grondwet

Het Turkse parlement moet zo snel mogelijk in debat over een nieuwe grondwet. Dat zei president Erdogan in zijn eerste toespraak sinds de overwinning van zijn AK-partij bij de verkiezingen. De AKP herwon haar absolute meerderheid in het parlement. Volgens Erdogan is de overwinning een signaal dat de Turken een nieuwe grondwet willen. Erdogan pleit al langer voor de invoering van een presidentieel systeem, zoals in Frankrijk en de VS, waarin de president meer macht krijgt. Critici waarschuwen dat Turkije verandert in een autoritaire staat als Erdogan verregaande bevoegdheden krijgt. (Bron: NRC, 05-11-2015)

Duitse ondernemer wil schrappen regels arbeidsmarkt

Duitsland moet de arbeidsmarkt dereguleren en meer laagbetaalde arbeid creëren, om op die manier vluchtelingen aan het werk te helpen. Die oproep deed de bestuursvoorzitter van vliegtuigbouwer Airbus, Tom Enders, zondag in de 'Süddeutsche Zeitung'. "We moeten de moed hebben om te dereguleren op een manier zoals we die nu nog vooral kennen van de Verenigde Staten", schrijft Enders. "In dat land zie je de succesvolle integratie van migranten die allemaal snel na aankomst aan het werk zijn." (Bron: FD, 28-10-2015)

'VW ook in de fout met koolstofdioxide'

Volkswagen heeft mogelijk ook gesjoemeld met de uitstootwaarden voor koolstofdioxide. Omdat die uitstoot medebepalend is voor de bijtelling voor leaserijders in Nederland zou dit in theorie fiscale gevolgen kunnen hebben. We nemen dit zeer serieus laat een woordvoerster van toezichthouder RDW weten. Volgens haar heeft de affaire "een nieuwe wending gekregen".

Afgelopen weken was alleen gesjoemel met de uitstoot van stikstofdioxide naar buiten gekomen. De belastingvoordelen voor zuinige auto's zijn in Nederland gebaseerd op de uitstoot van koolstofdioxide, ofwel CO2. Het ministerie van Financiën benadrukt dat automobilisten niet hoeven te vrezen voor claims: Eventuele schade zal worden verhaald op de veroorzaker."

(Bron: AD, 05-11-2015)

Ook andere auto's blijken te hoge uitstoot te hebben

In het kielzog van de Volkswagen-affaire, blijkt dat er ook een verhoogde stikstofuitstoot is bij 'sommige' andere auto's. Dat maakte het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), de Duitse verkeersdienst, woensdag in een persbericht op zijn website bekend. Om welke auto's van welke merken het precies gaat, deed de KBA niet uit de doeken. Nadat in september naar buiten kwam dat Volkswagen sjoemelsoftware had geïnstalleerd om de uitstoot van stikstofoxides (NOx) te manipuleren in sommige dieselmotoren, startte de Duitse verkeersdienst een eigen onderzoek. Daarbij werden vijftig diesel-voertuigen van verschillende binnen- en buitenlandse fabrikanten getest. Nu ongeveer driekwart van de metingen is verricht, kan de KBA alvast concluderen dat er 'verhoogde stikstofwaarden' zijn aangetroffen bij 'verschillende' metingen. Bij Volkswagen is bekend dat er met 11 miljoen auto's is gesjoemeld met de uitstoot van NOx. Ook zou er bij 800.000 auto's gefraudeerd zijn met de uitstoot van broeikasgas C02. Ondertussen stelt Volkswagen een ultimatum aan eigen werknemers. Medewerkers die meer weten over de fraude met uitlaatgassen, hebben tot eind november de tijd om zich te melden bij onderzoekers, zo berichtte het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung. Medewerkers die informatie over de fraude geven, zullen hun baan behouden en hoeven geen claims te vrezen. (Bron: FD, 12-11-2015)

'VS blijven varen in Zuid-Chinese Zee'

De VS gaan ieder kwartaal marinepatrouilles uitvoeren bij de omstreden kunstmatige Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee, die China als zijn territorium beschouwt, meldde een Amerikaanse defensiefunctionaris. De VS wekten vorige week China's woede door een zwaarbewapend marineschip langs de eilandjes te sturen. Met deze hedendaagse versie van 'gunboat diplomacy' benadrukten de VS de Chinese aanspraken op de Zee niet te erkennen. China liet vorige week weten dat een klein incident oorlog kan ontketenen in de Zuid-Chinese Zee als de VS hun "provocatieve acties" niet stoppen. (Bron: NRC, 03-11-2015)

Nieuwe Britse kerncentrale voor een derde in Chinese handen

China neemt een belang van 33,5 procent in de nieuwe kerncentrale Hinkley Point in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldde de Financial Times dinsdag. De nog te bouwen centrale in Somerset zal naar verwachting bijna 34 mrd euro gaan kosten. Het Franse energiebedrijf EDF gaat het project leiden. De aankondiging komt in de week van het vierdaagse staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan het VK. De deal zou eind dit jaar definitief moeten zijn. De Hinkley Point-centrale wordt de eerste nieuwe reactor die sinds 1995 in het VK is gebouwd en moet 7 procent van de Britse elektriciteitsbehoefte dekken. (Bron: FD, 21-10-2015)

Groei Chinese economie

De Chinese economie zal de komende jaren groeien met 6 tot 7 procent. Volgens Yi Gang, vicegouverneur van de Chinese centrale bank (PBOC), moet China zulke groeicijfers de komende drie tot vijf jaar kunnen handhaven.

Hij maakte zijn opmerking op een conferentie in Peking, een dag nadat de PBOC onverwacht een renteverlaging doorvoerde. Het verlaagde de rente met 0,25 procentpunt naar 4,35 procent. De Chinese centrale bank voert een agressief monetair beleid, omdat de groei van de economie in 2015 voor het eerst sinds 25 jaar onder de 7 procent dreigt uit te komen, de groeidoelstelling van de regering in Peking. Om deze doelstelling te halen, is de rente dit jaar al vier keer verlaagd. (Bron: FD, 26-10-2015)

Wereldhandel neemt af

De wereldhandel is in augustus met een half procent afgenomen. Dat heeft het Centraal Planbureau gisteren bekendgemaakt op basis van zijn eigen wereldhandelsmonitor. Volgens het CPB daalde zowel de import als de export van de opkomende economieën, met uitzondering van Midden- en Oost-Europa. In ontwikkelde economieën, zoals de Nederlandse en Duitse, toonde de import een solide groei, terwijl de export iets omhoog kroop. Ook constateerde het CPB dat de industriële productie wereldwijd afnam in augustus met 0,3 procent. (Bron: AD, 24-10-2015)

Afbraak werkgelegenheid

Fugro schrapt 1550 banen, Air France 1000, Chevron 7000, Maersk Line 4000, UniCredit Bank 18.200, Bierbrouwer Carlsberg 2000. Een klein overzicht van een maand kapitalisme in actie... (Diverse bronnen)

Portugal: regering van sociaaldemocraten met steun communisten?

Portugal zit weer zonder regering. Een meerderheid van het parlement heeft het bezuinigingspakket van het centrumrechtse kabinet-Passos Coelho afgekeurd. Dat vergroot de kansen op een links kabinet van socialisten en het Linkse Blok met gedoogsteun van de communisten. In een reactie waarschuwde minister Albuquerque van financiën voor een nieuwe crisis als Portugal zijn beloften aan de EU niet nakomt. (Bron: FD, 11-11-2015)

Amerikanen lenen recordbedrag voor aanschaf auto

Amerikanen lenen weer volop voor de aanschaf van consumentengoederen. In het derde kwartaal van dit jaar leenden zij 968 mrd dollar voor de aanschaf van auto's. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2010. Nog nooit is er in een kwartaal zoveel geleend om een auto te kopen. Dat meldt databureau Experian. Het bedrag dat wordt geleend voor de aanschaf van auto's steeg in het derde kwartaal met bijna 100,6 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het gestegen leenbedrag wordt weerspiegeld door het aantal autoverkopen in de VS. Volgens databureau Autodata werden in de twaalf maanden tot en met oktober 2015 18,2 miljoen auto's verkocht tegen 16,6 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. (Bron: FD, 05-11-2015)

Société Générale: 'Kwartaalcijfers zijn een schertsvertoning'

De kwartaalcijfers zijn een schertsvertoning. Bedrijven manipuleren de cijfers van analisten. Gevolg is dat beursfondsen de marktverwachting, die zij zelf hebben gecreëerd, makkelijk verslaan als ze hun resultaten bekendmaken. Dat schrijft Andrew Lapthorne, hoofd kwantitatief aandelenonderzoek, van Société Générale in een wekelijks marktcommentaar. Grote bedrijven worden gevolgd door een batterij analisten. Die komen met winsttaxaties, op basis van eigen berekeningen, maar ook gebaseerd op min of meer verdekte aanwijzingen van de beursgenoteerde bedrijven zelf. Alle taxaties tezamen vormen een gemiddelde, ofwel een consensus. Zo'n consensus is een aanfluiting, stelt Lapthorne. Bedrijven hebben volgens hem een stevige vinger in de pap bij het oordeel van de analisten. "Het gaat inmiddels zo ver dat veel bedrijven nu klaarblijkelijk aan analisten vertellen welke getallen ze willen zien in de consensus", schrijft Lapthorne. "Dat zijn cijfers die de bedrijven een paar weken later kunnen verslaan." Volgens Lapthorne is dit belangrijk, omdat in de regel de markt stijgt wanneer die positief wordt verrast. "Uit historische reeksen blijkt dat gedurende de week waarin de meeste kwartaalcijfers werden gepresenteerd, de index in 6o procent van de gevallen steeg." Dat komt omdat de verwachtingen, door de bedrijven zelf gemasseerd, vaak werden verslagen. Lapthorne roept al jaren dat de resultaten in het cijferseizoen wordt gemanipuleerd. (Bron: FD, 03-11-2015)