KORT BUITENLANDS NIEUWS

Hersengolven sturen auto

De Chinese wetenschapper Zhang Zhao stuurt een auto aan met zijn brein. Zijn medeonderzoekers van de Nankai Universiteit in Tanjin zeggen de auto al vooruit en achteruit te kunnen laten rijden via hersengolven en te kunnen laten stoppen. Ook het vergrendelen en ontgrendelen van het voertuig verloopt via zogeheten EEG-signalen uit de hersenen. (Bron: FD, 18-11-2015)

Erdogan: realiteit noemen is kwaadspreken

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is boos op Moskou, dat hem ervan beschuldigde te profiteren van de opbrengsten van olie die gesmokkeld is uit door Isis bezet gebied. Volgens Erdogan gaat het om 'kwaadsprekerij'.

Het Russische ministerie van Defensie zei eerder bewijs te hebben voor de betrokkenheid van Erdogan bij de handel met Isis. (Bron: FD, 03-12-2015)

Indiase economie in de lift

Aan de vooravond van het laatste rentebesluit dit jaar van de Indiase centrale bank groeit de Indiase economie sneller dan was voorzien. Vergeleken met een jaar geleden steeg het bruto binnenlands product in de periode juli tot september met 7,4 procent, nadat in het voorgaande kwartaal het bbp met 7 procent toenam, zo blijkt uit een verklaring van het Indiase centraal bureau voor de statistiek. In juli tot september dit jaar groeide de economie van China met 6,9 procent. terwijl Rusland 4,1 procent inleverde en de economie van Brazilië naar verwachting 4,2 procent zal krimpen. (Bron: FD, o1-12-2015)

Rusland staakt gaslevering aan Oekraïne

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft de gasleveringen aan Oekraïne gestaakt. De regering in Kiev kampt met een betalingsachterstand. Het besluit van de Russen werd algemeen verwacht. Oekraïne speelt een belangrijke rol in de doorvoer van Russisch gas naar de EU. De leveranties aan Europa lopen voor 40 procent via dit land. Het stilleggen van de leveringen aan Oekraïne vormt een ernstig risico voor de bediening van Europa, meent topman Alexej Miller van Gazprom. (Bron: FD, 26-11-2015)

Europees Parlement blijft spitten in belastingontwijking multinationals

Het Europees Parlement heeft het mandaat van een speciale commissie die onderzoek doet naar belastingontwijking van multinationals met zes maanden verlengd. De leiders van de fracties in het parlement hebben dat besloten.

Met de verlenging hoopt de commissie nog meer feiten boven tafel te krijgen over belastingontwijking in Europa. Onlangs kwam het Europees Parlement al met een aantal aanbevelingen om deze praktijken te bestrijden. Tot frustratie van veel parlementsleden hadden de Europese Commissie, lidstaten en bedrijven onvoldoende meegewerkt aan het onderzoek. Multinationals namen pas deel aan een hoorzitting nadat het Europees Parlement al een rapport had opgesteld met bevindingen over belastingontwijking. (Bron: FD, 03-12-2015)

'Deutsche Bank dacht voor klanten mee over belastingontwijking'

Deutsche Bank heeft eerder dit jaar enkele van zijn grootste klanten aangeboden mee te denken over belastingontwijking. Onder de grootzakelijke klanten van de bank bevinden zich biergigant AB InBev en de Amerikaanse handelshuizen Cargillen Archer Daniels Midland (ADM). Deutsche Bank benaderde zijn Braziliaanse vestigingen met een voorstel om samen met de bank te investeren in een nieuw op te richten Oostenrijkse entiteit. Dit nieuwe Oostenrijkse onderdeel van Deutsche zou de uit Brazilië ontvangen gelden vervolgens doorsluizen aan vestigingen van elk van de betreffende zaken-

klant buiten Brazilië. Door dit te doen naar landen met een fiscaal aantrekkelijker regime, hoeven de klanten minder belasting te betalen op de leningen. (Bron: FD, 03-12-2015)

China investeert 100 mln dollar in regionale veiligheid in Afrika

Op 1 december vertrok de Chinese president Xi Jinping naar Afrika voor een vijfdaags bezoek. Behalve investeringen in infrastructuur en het vergroten van de afzet van consumptiegoederen, heeft het land ook meer investeringen in regionale veiligheid aangekondigd. China beloofde 100 mln dollar militaire steun aan de Afrikaanse Unie, heeft een infanteriebataljon naar Zuid-Soedan gestuurd en fregatten beschikbaar gesteld om piraterij aan de Somalische kusten tegen te gaan. Het overweegt ook de eerste Chinese overzeese maritieme basis in Djibouti op te zetten. 'Deze initiatieven duiden op een ommekeer van Pekings afkeer van militaire inmenging in landen in Afrika', zegt Lyle Morris, verbonden aan Rand Corp., tegen Bloomberg. Terreur, zoals de gijzeling in Mali, bedreigt ook de Chinese belangen. 'Onze investeringen en belangen in Afrika zijn in het geding', zegt ook Shu Yunguo, directeur van het Center for African Studies aan de Shanghai Normal University. (Bron: FD, 02-12-2015)

Oeso: belastingdruk op burger hoger sinds uitbreken van financiële crisis

In de zeven jaar na de financiële crisis van 2007 zijn bedrijven er steeds beter in geslaagd hun belastingdruk te verlagen. En dat merkt de gemiddelde burger, die juist steeds meer belasting is gaan betalen, meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). In de periode 2007 tot 2014 zijn de belastingopbrengsten van bedrijven in de 34 landen van de Oeso gedaald naar een gemiddelde van 2,8 procent van het gezamenlijke bruto nationaal product (bnp). Zeven jaar geleden was dat nog 3,6 procent. Tegelijkertijd zijn burgers van de Oeso-landen, waartoe ook Nederland behoort, (relatief) juist meer belasting gaan afdragen. De opbrengsten uit inkomstenbelasting en btw nam in diezelfde periode toe van 8,8 procent naar 8,9 procent van het bruto nationaal product, aldus de Oeso. 'Bedrijven blijven maar manieren vinden om minder belasting te betalen', luidt de conclusie van de Oeso. 'Burgers krijgen de rekening daarvan gepresenteerd.' (Bron: FD, 04-12-2015)

Captains of industry de baas in Europa

Het grote bedrijfsLeven is kind aan huis in Brussel. Captains of industry uit heel Europa beleggen op 3 december een 7 uur durende bijeenkomst in het Berlaymont, de zetel van de Europese Commissie. Vijf Commissarissen, onder wie voorzitter Juncker en vicevoorzitter Timmermans, zijn in hun eigen gebouw uitgenodigd om aan te schuiven. "Dit krijgt niemand voor elkaar. De vakbeweging niet, het midden-en kleinbedrijf niet en actiegroepen al helemaal niet", aldus SP-Europarlementariër Dennis de Jong. Voor de bijeenkomst zijn 69 topceo's uitgenodigd, onder meer uit de auto- en tabaksindustrie, zo blijkt uit de uitnodiging van de Italiaanse voorzitter van Business Europa, Emma Marcecaglia. Onder hen toplui van KLM, Randstad en Shell, maar ook die van het voor kartelvorming aangeklaagde Philips en door gesjoemel met software in opspraak geraakte Volkswagen. Behalve Juncker en Timmermans ontmoeten de ceo's de commissarissen Oettinger (Digitale agenda) en Moedas (Onderzoek). Op het eind is er een diner met vicevoorzitter Katainen (Economie). (Bron: AD/F.B., 02-12-2015)

Steun aan oppositionele Russischtalige media

Nederland trekt 1,3 miljoen euro uit om de oppositionele Russischtalige journalistiek te ondersteunen. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) is het hard nodig dat er meer onafhankelijk nieuws beschikbaar komt in landen waar Russisch wordt gesproken. Door de onafhankelijke perste stimuleren, willen we de beschikbaarheid van onafhankelijk nieuws verbeteren, zodat er voor het Russischtalige publiek wat te kiezen valt. Dat is direct in het Nederlands belang." Free Press Unlimited, een internationale non-gouvernementele organisatie voor persvrijheid, voert het project uit. De zoveelste poging om Rusland te destabiliseren. (Bron: NRC, 19-11-2015)

Tekort water dreigt door industrialisering

Bij ongewijzigd klimaatbeleid krijgt de helft van de zestig grootste economieën in de wereld te maken met een hoog risico op watertekort. Deze landen representeren 57 procent van de wereldeconomie. Bij de verwachte groei van het watergebruik kan in 2040 een gat van 50 procent ontstaan tussen vraag en aanbod van zoetwater, waarschuwen de onderzoekers. Die stijgende vraag is toe te schrijven aan de voortschrijdende industrialisering. Naar verwachting zal de industrie jaarlijks 4 procent meer water opsouperen. Het industriële aandeel in het mondiale verbruik stijgt volgens de raming van 2l procent tot 38 procent in 2040. (Bron, FD, 08-12-2015)

Iran biedt 30 miljard aan nieuwe oliecontracten

De Iraanse overheid stelt buitenlandse oliemaatschappijen in de gelegenheid om voor 30 mrd dollar aan nieuwe contracten te sluiten. De voorwaarden waaronder bedrijven mogen investeren in Iran zijn soepeler dan voorheen. Ondernemingen krijgen nu langerlopende contracten waarbij zij hun aandeel in het olieveld mogen houden, aldus minister van Olie Bijan Namdar Zanganeh. (Bron: FD, 30-11-2015)

Portugal heeft een minder rechtse regering

De socialist António Costa wordt de nieuwe premier van een linkse Portugese regering. Daarmee komt er een einde aan een impasse van weken. De Portugese president Cavaco Suva liet eerder de conservatief Pedro Passos Coelho, die met zijn partij weliswaar de grootste werd, maar geen meerderheid meer had, een regering vormen, maar die werd door de linkse oppositie al na anderhalve week ten val gebracht. Costa sluit nu met zijn socialistische partij een coalitie met 'Het Linkse Blok' en krijgt steun van de communisten. De conservatieven vrezen dat Portugal onder de linkse regering minder zal bezuinigen dan nodig is om in de eurozone in de pas te blijven lopen. (Bron: NRC, 23-11-2015)

China steekt 60 mrd dollar in Afrika om betrekkingen te versterken

De Chinese president Xi Jinping zegt Afrika de komende jaren 60 mrd dollar aan investeringssteun toe. Xi deed zijn belofte bij de opening van een topconferentie in Johannesburg. De miljardensteun is bedoeld om de samenwerking tussen China en Afrika te vergroten, de handelsbetrekkingen te versterken en de armoede in 's werelds armste continent terug te dringen. Het hulpprogramma bevat 5 mrd dollar aan renteloze leningen en 35 mrd dollar aan leningen met gunstige voorwaarden en exportkredieten. China zal het kapitaal ter beschikking stellen zonder dat het zich bemoeit met interne zaken in Afrika. 'Afrika is van de Afrikanen en de Afrikaanse problemen moeten door de Afrikaanse bevolking zelf worden opgelost', aldus de Chinese president. China is de grootste handelspartner van Afrika. De in-en uitvoer bedroeg vorig jaar meer dan 220 mrd dollar. Afrika exporteert voornamelijk grondstoffen en importeert vooral consumentengoederen. (Bron: FD, 05-12-2015)