Afbraak Werkgelegenheid

Toeleverancier Apple sluit vestiging Breda en schrapt 500 banen

De Taiwanese elektronicafabrikant Pegatron vertrekt na twee jaar al weer uit West-Brabant. De mobieltjesreparateur, die onder meer in opdracht van Apple iPhones repareert, heeft besloten alle werkzaamheden te verplaatsen naar het Europese hoofdkantoor in Ostrava in het oosten van Tsjechië. Circa vijfhonderd werknemers, bijna allemaal uitzendkrachten, verliezen hun baan. De vestiging in Breda gaat dicht. Pegatron stopt dit jaar volgens regionale media alle lopende projecten. Van tweehonderd medewerkers worden de contracten eind maart stopgezet; de overige driehonderd medewerkers blijven werkzaam tot het einde van het project in mei. Begin februari werden ook al 85 werknemers op straat gezet. (Bron: FD, 03-03-2016)

Jeugdzorg blijft krimpen

Zo'n 2900 werknemers in de jeugdzorg verliezen tussen 2015 en 2018 hun baan als gevolg van de decentralisatie van die sector naar de gemeenten. Dat komt neer op een krimp van zo'n 10 procent. Volgens de uitkeringsinstantie UWV gingen er tussen 2013 en 2015 al zo'n drieduizend banen verloren in de jeugdzorg als gevolg van verlaging van de budgetten. Door de decentralisatie van de sector naar de gemeenten zet deze trend naar verwachting de komende jaren door. (Bron: FD, 11-02-2016)

Damesmodeketen La Ligna ingekrompen

De failliete damesmodeketen La Ligna maakt een doorstart. De partij die de keten overneemt, houdt 42 van de 52 winkels open en heeft een baangarantie voor 135 van de 230 medewerkers. La Ligna ging in februari failliet door te hoog opgelopen betalingsachterstanden. Een laatste reddingspoging liep stuk toen een van de schuldeisers niet akkoord ging met verlenging van de betalingstermijn. (Bron: FD, 03-03-2016)

Winkels Dixons echt dicht

Elektronicaketen Dixons gaat verder als webwinkel. Van de dertig winkels die na een faillissement in oktober een doorstart maakten, gaan de meeste alsnog dicht. Enkele zaken gaan verder onder de vLag van Phone House, iCentre of MyCom. De medewerkers van de Dixons-winkels kunnen worden omgeschoold tot onlineretailer. (Bron: AD, 01-03-2016)

Zorgen vakbonden om verlies hoogwaardige banen bij Unilever

De vakbonden maken zich grote zorgen over het verlies van honderden hoogwaardige banen bij Unilever. Het gaat met name om financiële en IT-functies. De werkgelegenheid verdwijnt met name in Rotterdam. De functies vervallen niet, maar worden overgeplaatst naar locaties als Mexico, Bangalore (India), Manilla (Filippijnen) en het Poolse Katowice. 'Het gaat veelal om jonge werknemers met hoogwaardige banen. Je zult maar net een vaste baan hebben en een huis hebben gekocht, dan zit je meteen weer in onzekerheid. FNV zegt 'geschokt te zijn door de 'massale uitverkoop van functies bij het voedings- en wasmiddelenconcern naar lagelonenlanden'. Volgens CNV Vakmensen gaat het om een verlies van bijna 250 banen. Circa 200 werknemers verliezen hun baan, terwijl ook 40 uitzendkrachten hun werk kwijt zijn. Unilever heeft de bonden uitgenodigd voor overleg over een sociaal plan. Volgens Van de Veen (CNV) heeft de reorganisatie ook gevolgen voor de manier van werken bij Unilever. 'Op papier lijkt zo'n reorganisatie efficiënt, maar in de praktijk zorgt het voor extra sores.' (Bron: FD, 11-02-2016)

Vernieuwing winkels en assortiment Makro gaat 600 banen kosten

Makro Nederland schrapt de komende drie jaar 600 arbeidsplaatsen en ontwikkelt een nieuw winkelconcept met slechts de helft van zijn huidige aantal producten. Dat heeft de groothandelsketen donderdagochtend laten weten aan zijn 4000 personeelsleden. Bij de reorganisatie vallen gedwongen ontslagen, zo verwacht Kef van Helbergen, directeur van Makro Nederland. Hij is van plan het hele bedrijf aan te pakken. Hierdoor moeten de resultaten verbeteren van de zeventien groothandels in Nederland, die steeds minder winst maken en waarvan het marktaandeel is afgenomen. (Bron: FD, 19-02-2016)

Werkgevers gepamperd door Klijnsma voor 'beschutte banen'

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) verlaagt de drempel voor werkgevers die mensen in dienst willen nemen die moeilijk aan een reguliere baan kunnen komen, de zogeheten arbeidsbeperkten. Zo mogen jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs voortaan direct aan de slag, en hoeven zij geen goedkeuring van het UWV af te wachten alvorens ze meetellen voor de doelstelling van 125.000 'beschutte' banen in 2026. Ook kunnen werkgevers gemakkelijker loonkostensubsidie ontvangen voor arbeidsbeperkte jongeren.
(Bron: FD/J.L., 24-02-2016)

Klijnsma mist eigen doelstelling

De overheid slaagt er niet in het goede voorbeeld te geven waar het gaat om de creatie van gehandicaptenbanen. Een aantal overheidswerkgevers heeft het thema laag op zijn prioriteitenlijstje staan, en de tussentijdse doelstelling van drieduizend extra banen voor arbeidsgehandicapten zal naar verwachting gemist worden later dit jaar. Dat blijkt uit een rapportage van banenambassadeur Hans Spigt gericht aan Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken. Spigt is begin vorig jaar door staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) benoemd om 25.000 extra arbeidsplaatsen voor zwakkere groepen te helpen realiseren bij de overheid. Die banen zijn onderdeel van de banenafspraak die bedrijven, vakbonden en de overheid in 2013 maakten om voor 2026 minimaal 125.000 plaatsen te creëren. (Bron: FD/J.L., 24-02-2016)