KORT BUITENLANDS NIEUWS

Boeing schrapt 4000 banen

Vliegtuigbouwer Boeing schrapt dit jaar nog circa 4000 banen bij zijn commerciële luchtvaartdivisie, zo heeft het bedrijf dinsdagavond bekendgemaakt. Het bedrijf probeert gedwongen ontslag daarbij volledig te vermijden. Zo'n 1600 functies verdwijnen via een vrijwillige vertrekregeling. De rest van de doelstelling wordt bereikt door verloop en door vacatures niet in te vullen. De commerciële luchtvaarttak vertegenwoordigt 68 procent van de concernwinst over 2015. De winst daalde met 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. Er is minder vraag naar 747-toestellen, en klanten vragen om goedkopere alternatieven. Ook de ontwikkeling van het tankvliegtuig KC-47 hakt in de resultaten. (Bron: FD, 31-03-2016)

BlackRock ontslaat 400 werknemers

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, schrapt vierhonderd banen. De ontslagen worden in de komende weken officieel aangekondigd. Het gaat om ongeveer 3 procent van het totale personeelsbestand van 13.000 mensen. Een woordvoerder wil het nieuws bevestigen noch ontkennen. Analisten verwachten dat de nettowinst in het eerste kwartaal 12 procent lager uitkomt op 727 mln dollar. De ontslagen zullen vallen in alle onderdelen van het bedrijf en in verschillende regio's. (Bron: FD, 31-03-2016)

2000 banen weg bij Credit Suisse

De Zwitserse bank Credit Suisse schrapt opnieuw banen. Dit jaar moeten er nog eens tweeduizend extra arbeidsplaaten verdwijnen, nadat het bedrijf eerder al had aangekondigd vierduizend banen te schrappen. Credit Suisse leed vorig jaar het eerste verlies in acht jaar tijd. De koers is dit jaar al meer dan 30 procent gedaald. Met het schrappen van de zesduizend banen wil de bank dit jaar omgerekend 1,43 miljard besparen. (Bron: FD, 24-03-2016)

Volkswagen schrapt 3000 banen

Volkswagen wil circa 3000 banen schrappen door middel van onder meer vroegtijdig pensioen, aldus ingewijden tegen het Duitse persbureau DPA. (Bron: FD, 11-03-2016)

Vertrouwen in economie eurozone zakt naar laagste niveau in ruim een jaar

Ondernemers en consumenten in de eurozone zijn opnieuw wat pessimistischer geworden. De barometer die het economisch sentiment in de regio meet, is naar het laagste niveau in ruim een jaar gedaald. In maart is de index van het economisch sentiment met nagenoeg een punt gezakt, zo blijkt uit de maandelijkse peiling van de Europese Commissie. In de markt werd niet op een afname - de derde op rij - gerekend. Uit het rapport van de Commissie blijkt dat het vertrouwen bij consumenten, in de dienstensector en in de industrie is afgenomen. 'De voortgaande verslechtering van het Europese sentiment versombert het beeld van een aantrekkende eurozone-economie in maart', stelt ING-analist Bert Colijn. Dat beeld was ontstaan door het herstel van de inkoopmanagersindex en de verbetering van de Ifo-index voor het Duitse ondernemersvertrouwen. 'Deze indicatoren gaven de indruk dat ondernemers maart niet zo slecht beoordeelden als januari en februari.'

Het onderzoek werd uitgevoerd vóór de terreuraanslagen in Brussel. (Bron: FD, 31-03-2016)

Zonder werk in Zuid-Europa

De werkloosheid in Griekenland staat op een huiveringwekkend hoge 24,6 procent van de beroepsbevolking. Eén op de vier Grieken is dus werkloos, volgens de officiële cijfers. Hoe is de toestand elders in Zuid-Europa?Spanje is een ander euroland dat door de crisis hard getroffen is. Voor de recessie liepen de werkloosheid van Griekenland en Spanje met elkaar in de pas. Maar in 2007, direct na het begin van de crisis, liepen de cijfers in Spanje hard op. In Griekenland ging het nog een tijdje goed. In mei 2008 staat het officiële werkloosheidscijfer daar op zijn laagst: 7,3%. Daarna schoot het aandeel werklozen echter omhoog en piekte op 27,9 procent in juli 2013. In Spanje daalt het aantal werklozen al weer bijna drie jaar op rij. (Bron: FD, 07-03-2016)

'Beleidsmakers Azië moeten voorkomen dat groei ver terugzakt'

De groei van de opkomende economieën in Azië staat onder druk. Beleidsmakers zullen alle zeilen moeten bijzetten om te voorkomen dat de groei van de bedrijvigheid voortijdig terugzakt. In dat geval zullen miljoenen mensen niet meer aan de armoede kunnen ontsnappen. Dat stelt de Asian Development Bank (ADB) in haar woensdag verschenen jaarlijkse Outlook. 'De vertraging van de potentiële groei moet in de regio herkend worden en met gericht beleid worden aangepakt, schrijft hoofdeconoom Sjang-Jin Wei. De tijd dat diverse landen in het werelddeel dubbelcijferige groeicijfers toonden en bij elkaar een miljard mensen uit de armoede trokken lijkt voorgoed voorbij. (Bron: FD, 31-03-2016)

Schäuble: brexit is economisch gif

Een uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan de wereldeconomie schaden. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een interview. 'We zouden dan jaren van de moeilijkste onderhandelingen tegemoet gaan, wat ook heel lastig zou zijn voor de Europese Unie. En we zouden jaren zoveel onzekerheid hebben dat dat gif zou zijn voor de economie in Groot-Brittannië, het Europese vasteland en voor de wereldwijde economie', aldus Schäuble. (Bron: FD, 07-03-2016)

Wiebes zet vraagtekens bij renteverlaging van ECB

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën kan zich niet vinden in het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente verder te verlagen en de geldkraan extra open te zetten. Tegen BNR zei hij in de marge van de ministerraad dat de ECB onafhankelijk is en dat het niet aan Nederlandse bewindslieden is om de instelling te becommentariëren. 'Maar is het voldoende als ik boos kijk?' 'We vragen ons natuurlijk af: werkt het en wat heeft het voor invloed op onze spaarpotten en pensioenen? De invloed moet negatief zijn, dat is duidelijk. Het drukt het rendement. En dat is het nadeel van het beleid.' Spaarders krijgen nauwelijks nog rente over hun geld op de bankrekening en ook de Nederlandse pensioenwereld heeft zijn zorgen geuit. Pensioenfondsen berekenen hun dekkingsgraden aan de hand van de rekenrente. Die is mede gebaseerd op de marktrente. Hoe lager de rekenrente is, hoe slechter de fondsen erop papier voor staan en hoe eerder ze de uitkeringen dreigen te verlagen. (Bron: FD, 12-02-2016)

90 miljoen voor Google-baas

Topman Sundar Pichai van Google heeft vorig jaar 100,5 miljoen dollar (bijna 90 miljoen euro) bijeengeharkt. Dat meldde moederbedrijf Alphabet bij de Amerikaanse beurstoezichthouder. Pichai kreeg 99,8 miljoen dollar in aandelen, die hij pas in 2017 te gelde mag maken. Dat kwam boven op zijn basissalaris van 652.500 dollar. (Bron: Ad, 30-03-2016)

Fidel Castro verzekert Obama: 'We hebben niets nodig van imperialisten'

Voormalig Cubaans leider Fidel Castro (89) heeft in een stuk in de staatsmedia uitgehaald naar de "honingzoete woorden" waarmee de Amerikaanse president Obama vorige week de hand reikte aan het Cubaanse volk. Fidel veroordeelt pogingen van de VS de Castro-regering omver te werpen en schrijft: "We hebben niets nodig van het [Amerikaanse, red.] imperium." (Bron: NRC, 29-03-2016)