Toespraak op Oekraine-demonstratie

Goedemiddag,

Goed dat jullie er allemaal zijn. We staan hier vandaag voor de ambassade van Oekraïne omdat we protesteren tegen het associatieverdrag van de EU met Oekraïne.

We zijn solidair met de werkende bevolking van Oekraïne die door dit verdrag alleen maar verder achteruitgaat. De politiek van Nederland en de EU tegenover Oekraïne is symbolisch voor de Nederlandse buitenlandse politiek. Er is maar één belang dat telt: winsten voor de grote Nederlandse bedrijven en de multinationals. Dat wordt verstopt achter mooie woorden over democratie, vrijheid en vooruitgang, maar het tegenovergestelde is waar. In Oekraïne kwam een regering aan de macht met de steun en deelname van fascisten, een burgeroorlog brak uit omdat de Russisch-talige minderheid zwaar werd gediscrimineerd, de corruptie is zo mogelijk nog verergerd omdat de oligarchen naast hun gebruikelijke omkopingspraktijken nu zelfs eigen knokploegen en milities controleren, en het land is failliet.

Wat een vooruitgang heeft die EU toch gebracht!

De Nederlandse regering en de EU interesseren het niet wat goed is voor het volk, niet hier in Nederland, niet in de rest van de EU, en al helemaal niet in andere landen. Het gaat om het veiligstellen en uitbreiden van de winsten voor de kapitalistische klasse. Oekraïne beschikt over enorm veel landbouwgrond die moest worden 'geliberaliseerd' voor Europese en Amerikaanse landbouwconcerns, er leven 40 miljoen potentiële consumenten en in het oosten zit schaliegas dat Shell wilde gaan uitbuiten. Terwijl wij in Nederland hebben gezegd: Nee, schaliegaswinning dat is een ramp, dat doen we niet, drukt onze regering een internationaal akkoord er doorheen zodat een Nederlands bedrijf in het buitenland precies die milieuramp zou kunnen veroorzaken. Winsten boven alles!

Het associatieverdrag, de zogenaamde 'politieke en economische integratie van Oekraïne in de Europese Unie' was de lont, die een al verdeeld land liet ontploffen. Een land dat economisch en cultureel is verdeeld, uitgebreide handel drijft met Rusland, maar ook met Europa, werd gedwongen om te kiezen. Een onmogelijke keuze.

Het verdrag gaat over vergaande militaire samenwerking tussen Oekraïne en de EU. Een kern van het Europees militair beleid is de NAVO, de historische vijand van Rusland. Een overduidelijke agressie, die haaks staat op eerdere afspraken met Rusland. Net als de Amerikaanse paratroepers die in Oekraïne zijn geland.

Daarnaast had Oekraïne al een vrijhandelszone met Rusland en zouden Europese bedrijven dus zonder enige formele afspraken of regels via Oekraïne de Russische markt kapot kunnen concurreren. Rusland heeft gedreigd om de vrijhandel met Oekraïne te stoppen. Met de inwerkingtreding van het associatieverdrag per 1 januari van dit jaar is dat dan ook gebeurd. Een ramp voor de Oekraïense industrie en landbouw, die op de Russische markt wel competitief zijn, maar op de Europese markt absoluut niet.

De regering en de werkgeversorganisaties roepen op om 'Ja' te stemmen in de naam van democratie, mensenrechten en de strijd tegen corruptie. Een ongelofelijke hypocrisie! Onze politici hebben zich tijdens de opstand expliciet ingezet voor de val van de democratisch gekozen regering van Oekraïne. Die deed immers niet wat de EU wilde, en dat kan nou eenmaal niet. Met grote financiële steun vanuit de EU, de VS en rijke investeerders werden er massaprotesten georganiseerd.

De woede van het Oekraïense volk over corruptie, machtsmisbruik en armoede werd afgeleid van zijn ware oorzaak: het kapitalisme in Oekraïne dat enkel dient om een handjevol oligarchen te verrijken. Associatie met de EU zou de weg zijn naar democratie en vrijheid. Hier in Nederland weten we dat democratie, vrijheid en sociale rechten in de EU juist worden afgebroken. We weten dat we ook hier door kapitalisten worden uitgebuit, dat de opbrengst van ons werk niet ten goede komt aan de samenleving in haar geheel, maar aan de goed gevulde zakken van de bazen. Vanwege enorme problemen voor de bevolking in een kapitalistisch Oekraïne, moest men integreren in het Europa van het kapitaal. Dat is op zijn zachtst gezegd van de regen in de drup. En dat blijkt ook.

De nieuwe regering, met de volledige steun van de EU en de VS, pakt hard door: Er werd geprobeerd de Russische taal te verbieden en Russische media werden verboden. Wie in de oorlog, die daardoor uitbrak, opriep tot vrede werd gearresteerd wegens 'terroristische' of 'separatistische' propaganda. Subsidies op de gasprijzen werden afgeschaft, want dat is natuurlijk illegale staatssteun en slecht voor de markt. Nu zijn de gasprijzen verviervoudigd en de Oekraïense bevolking zit letterlijk in de kou.

Maar het gaat nog verder! Fascistische milities en knokploegen pleegden vooral tijdens de hete fase van de burgeroorlog barbaarse moordpartijen zonder dat de politie of het leger ingrepen. Het droevige hoogtepunt was de afslachting van ten minste 46 vakbondsleden in Odessa, ongeveer twee jaar geleden en nog steeds is er niemand voor opgepakt. Nog steeds zijn vakbondsactivisten en onafhankelijke journalisten in wezen vogelvrij. Als je niet onder verzonnen beschuldigingen wordt opgepakt maak je grote kans dat je in elkaar wordt geslagen of simpelweg ontvoerd en vermoord.

Communistische organisaties en symbolen zijn nu verboden in Oekraïne, want onze kameraden in Oekraïne riepen net als wij hier in Nederland op tot vrede en een democratie waarin daadwerkelijk het volk de macht in handen heeft en uitbuiting en zelfverrijking worden afgeschaft. In Oekraïne geldt dat vandaag als 'propaganda voor de vijand' en is reden voor een antidemocratisch partijverbod en politieke vervolging. Bij deze wil ik onze solidariteit met de vervolgde communisten betuigen.

Dit is het regime dat EU en VS aan de macht hebben gebracht! Dit is het regime dat het associatieverdrag heeft getekend! Wie gelooft er nou dat dezelfde EU die oorlog, geweld en sociale afbraak heeft gezaaid nu ineens gaat optreden voor vrede en democratie?

Wij niet! Wij zeggen 'Nee' tegen het associatieverdrag met Oekraïne: Stop de agressieve uitbreiding van EU, VS en NAVO!

Wij zeggen: Nederland, doe geen zaken met fascisten!

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019