Toenemend gesjoemel met cijfers vraagt om verzet

i-006-010.jpg
Duizelig van de cijferbrij. (Foto: Shutterstock)

Sociaaleconomische redactie

Naarmate de kapitalistische crisis doorvreet moet er meer met data en cijfers worden gegoocheld om het optimistische beeld van het einde van de crisis en haar gevolgen overeind te houden. Langzaam maar steeds duidelijker komt naar voren dat een volgende recessie voor de deur staat. Er is geen ontkomen aan dus kan de werkelijkheid niet langer versluierd worden.

Het gesjoemel met data van Volkswagen blijkt veel algemener dan eerst was gedacht. De Panama-papers tonen hoe wijdverbreid het ontduiken van belasting plaatsvindt. De werkelijkheid achterhaalt echter alle gesjoemel met data vroeger, maar meestal pas later, gelukkig wel. Zolang het kapitalistische 'rechts'stelsel geldt zullen legers van juristen en ingenieurs voor hun opdrachtgevers weer nieuwe trucs bedenken om de massa van de bevolking om de tuin te leiden.

Eenzelfde tendens is te zien als het om de werkloosheids- en werkgelegenheidscijfers gaat. Die worden steeds meer opgepoetst. Terwijl het ene massa-ontslag volgt op het andere wordt beweerd dat de werkloosheid afneemt. Dat kan alleen maar als alles wat in de verste verte naar werk ruikt wordt meegeteld. Op die manier verdwijnt het vaste werk stilzwijgend via de achterdeur en wordt elk los-, tijdelijk- of deeltijdbaantje meegeteld als werk. Het is maar dat we ons niet in de maling laten nemen door schone schijn. Wat er de afgelopen weken echt gebeurde op het vlak van afbraak van echte werkgelegenheid staat in onderstaand lijstje, dat uit de krant is overgenomen in de periode tussen 7 april en 26 april

 1. Centrum verslavingszorg Midden-Nederland: 350 banen op de tocht.
 2. Fujifilm in Tilburg schrapt 89 banen.
 3. Nokia ontslaat wereldwijd tussen 10.000 en 15.000 werkers.
 4. Martinair ontslaat 37 piloten.
 5. Kantoorproductenfabrikant Ahrend ontslaat 89 werknemers.
 6. Blokker schrapt bovenop eerdere 400 nog eens 390 banen.
 7. Cook&Co/Blokker sluit winkels: 85 banen weg.
 8. Michelin schrapt 42 banen in Drunen.
 9. Chipfabrikant Intel schrapt wereldwijd 12.000 banen.
 10. Shell schrapt 2000 Nederlandse banen.
 11. Farmaciebedrijf Aspen Oss zegt 140 arbeiders de wacht aan.
 12. ROC Leiden gaat 127 banen schrappen.
 13. Rabobank sluit (binnen grotere reorganisatie) callcenters: 1500 banen.
 14. Dienstverlener Schlumberger ontslaat 2000 mensen (tot nu 36.000).
 15. Servicebedrijf Biblion ontslaat 40 fte's.
 16. Fugro schrapt 600 banen, bovenop eerdere 1700.

Dit is slechts een greep uit het aantal verloren (vaste) banen. Uiteraard is er ook nieuwe werkgelegenheid ontstaan, maar daarvan is de kwaliteit meestal beduidend minder. Vaak worden 'oude' banen ook aangeboden tegen lagere beloning. De flexibilisering gaat als een sluipend gif zijn gang. De kwaliteit en omvang van het aantal banen neemt steeds meer af. Alleen als we gezamenlijk de strijd aanbinden tegen de verdergaande uitholling van het bestaan kan deze kapitalistische afbraak worden gestopt.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019