KORT BINNENLANDS NIEUWS

Druk stakingsjaar in 2015

In 2015 legden werknemers in Nederland 27 keer het werk neer. Sinds 1999 waren er alleen meer stakingen in 2005 (28) en 2006 (31). Het werk werd vorig jaar 27 keer neergelegd, waarmee 48.000 arbeidsdagen gemoeid waren. Bij de werkonderbrekingen in 2015 waren 42.000 werknemers betrokken. Gemiddeld duurde een staking 1,8 arbeidsdagen. Het aantal verloren arbeidsdagen is betrekkelijk laag. In 2012 bijvoorbeeld leidden achttien stakingen tot een verlies van ruim 219.000 arbeidsdagen. De langste werkonderbreking in 2015 was die bij de politie. In de industrie en de sector vervoer en opslag deden zich de meeste stakingen voor. (Bron: FD, 02-05-2016)

'Hardere' stakingsacties na mislukken cao-overleg afval en milieu

Werkgeversvereniging Waterbedrijven is er niet in geslaagd met FNV Publiek Belang een cao-afval en milieu overeen te komen. Stakingsacties bij bedrijven waar de 7000 betrokken werknemers werken, worden hervat. Dat maakte FNV Publiek Belang donderdag na het mislukken van de onderhandelingen bekend.

De vakbeweging eist van Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWB) dat de sector uitzendkrachten en uitkeringsgerechtigden 'echte banen' aanbiedt. Volgens FNV Publiek Belang werkt nu een op de vijf werknemers met een onzeker contract. Hierbij gaat het ook om uitkeringsgerechtigden die soms zonder loon en zonder enige positie op te bouwen jaren bij hetzelfde bedrijf werken. Volgens een communiqué van de vakvereniging wilden de werkgevers 120 uitzendkrachten een vast contract aanbieden, 'maar concrete afspraken over de invulling daarvan wilden ze niet maken'. Ook andere cao-eisen, zoals 3 procent loonsverhoging en de instelling van een 'minimum-cao', zodat werkgevers in positieve zin voor hun werknemers daarvan kunnen afwijken, bleken 'onbespreekbaar'. (Bron: FD, 13-05-2016)

Beveiligers op Schiphol in actie tegen 'jaagcultuur'

De beveiligers op Schiphol gaan actievoeren om de werkdruk te verminderen en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. Een vorige week door de FNV gesteld ultimatum aan de beveiligingsbedrijven en Schiphol heeft niets opgeleverd. Dat ultimatum liep zondagavond af. 'Er komen acties, dat is zeker', reageert Leen van der List, projectleider FNV Schiphol, maandag. 'We hebben geen afdoende reactie gekregen van de zijde van de werkgevers en van de luchthaven Schiphol', zegt Van der List. 'Dus gaan we een volgende fase in. We voeren dinsdag gesprekken met onze kaderleden en intern met onze juridische mensen en veiligheidsdeskundigen over de vraag welke acties we gaan voeren.'[Intussen gooiden CNV vaklieden en De Unie Security het weer eens op een akkoordje, nvd] (Bron: FD, 17-05-2016)

Vakbonden FNV en CNV dreigen met nieuwe acties bij KLM

De vakbonden FNV en CNV gaan weer actievoeren als de KLM-directie haar voorstellen voor een nieuwe cao voor het grondpersoneel niet van tafel haalt. Dat zeiden de bonden na afloop van een protestbijeenkomst donderdag op het hoofdkwartier van KLM in Amstelveen. 'Ik hoop dat de KLM-directie tot andere gedachten komt. Maar als dit zo doorgaat, zullen we wel werkonderbrekingen gaan organiseren', stelt Van den Brink. Enkele honderden werknemers protesteerden donderdag tegen de nieuwe cao. KLM wil de salarissen van het grondpersoneel bevriezen en de secundaire arbeidsvoorwaarden versoberen, in ruil voor een betere winstdeling. Volgens de bonden gaan deze 'verslechteringsvoorstellen' veel te ver, zeker omdat KLM het afgelopen jaar weer winst boekte en er al een reorganisatie gaande is bij het grondpersoneel. De bonden verwijten KLM dat ze niet bereid is om naar hun eisen te luisteren. (Bron: FD, 20-05-2016)

Tijdelijke cao voor openbaar vervoer

Werkgevers en vakbonden zijn een tussentijdse cao overeengekomen voor medewerkers in het openbaar vervoer. De deal geldt tot eind 2016. Belangrijkste onderdeel van de cao is de verhoging van lonen en toeslagen met 1,75 procent vanaf juli. 0v-medewerkers met een pensioen via ABP worden met een toeslag van 0,8 procent gecompenseerd voor de verslechtering van hun pensioenregeling. Bovendien gaat de huidige ouderenregeling voor zestigplussers ook gelden voor een grote groep parttimers in plaats van enkel fulltimers.

Onderwerpen als persoonlijke ontwikkelingsbudgetten, invoering van werkroosters en verbetering van de roosterregels zijn doorgeschoven naar nieuw overleg over de cao in 2017. (Bron: FD, 12-05-2016)

ING schrapt nog eens 300 banen in Nederland

ING schrapt per 1 augustus circa 300 banen in Nederland. Het gaat om managementposten, adviesfuncties en ondersteunende werkzaamheden. Er werd al eerder flink geschrapt. Er zijn nu nog ongeveer 16.000 arbeidsplaatsen (Bron: NRC, 27-05-2016)

PostNL onder vuur om inzet zzp'ers

Logistiek bedrijf PostNL ligt onder vuur in verband met de inzet van zelfstandige bezorgers. Zzp'ers voelen zich misleid en blootgesteld aan schijnzelfstandigheid en dreigen met een miljoenenclaim. Bovendien meent de Arbeidsinspectie dat PostNL de Arbowet overtreedt. Dat hebben BNR Nieuwsradio en actualiteitenprogramma Zembla woensdag gemeld. Op BNR sprak Maurice Jacobs, voorzitter van de belangenvereniging van zelfstandige postbezorgers Subco, over een schadeclaim van gemiddeld 278.000 euro per bezorger. De Arbeidsinspectie vindt dat PostNL de Arbowet overtreedt door de risico's op te hoge werkdruk en fysieke werkbelasting van zijn bezorgers onvoldoende te onderzoeken. (Bron: FD, 12-05-2016)

Geen vast dienstverband voor 80 procent van de flexwerkers

Ruim 80 procent van de 1,7 miljoen flexwerkers in Nederland kan geen vaste baan bemachtigen. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2015 van TNO en CBS. Ruim 37 procent van de 25-plussers met een flexibele baan zou wel graag een vast contract willen. Een grote groep (44 procent) komt niet in aanmerking voor een vast dienstverband, omdat ze te kort werkt voor haar nieuwe werkgever. Bijna 20 procent van de flexwerkers stelt het losse dienstverband wel op prijs. Bijna 46.000 werknemers deden mee aan het onderzoek van TNO en CBS. (Bron: NRC, 17-05-2016)

Hulpverlening stagneert maar gemeenten houden Wmo-geld over

Bijna alle gemeenten houden geld over op hun budget voor zorg en ondersteuning thuis. In 2015 is zeker 310 mln euro niet besteed. Dat blijkt uit cijfers van de NOS en vakblad Binnenlands Bestuur (BB). (Bron: FD, 06-05-2016)

Steeds meer kinderen groeien op in gezin met laag inkomen

Het aantal kinderen dat opgroeit in een arm gezin is in 2014 voor het vierde jaar op rij gestegen. Het aantal kinderen in een huishouden met een laag inkomen kwam uit op 421.000, dat is 12 procent van het totaal aantal kinderen. In 2010 waren dat nog 314.000 kinderen. Deze kinderen lopen het risico in armoede op te groeien. Ze krijgen niet regelmatig nieuwe kleren en ze kunnen niet altijd mee op schoolreis. Ook hebben hun ouders soms geen geld voor goede verwarming in huis. Wat een laag inkomen is, hangt af van de gezinssituatie. Bij een paar met twee kinderen ligt die grens op 1920 euro per maand. Door de crisis is het aantal kinderen in een arm gezin gestegen. Zo nam het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering toe. Bij niet-westerse minderjarige kinderen groeien vier keer zoveel kinderen op in een arm gezin als bij autochtone kinderen. Hun ouders hebben vaker en langduriger een uitkering. (Bron: FD, 10-05-2016)