Ter herinnering van het feit dat het tachtig jaar geleden is dat de Spaanse Burgeroorlog uitbrak nodigt Stichting Spanje 1936-1939 u uit voor drie gebeurtenissen die binnenkort gaan plaatsvinden.

i-003-007.jpg
Monument in Amsterdam-Noord ter nagedachtenis van gevallen Spanjestrijders. (Foto: Kevin Gessner/Flickr/cc/by)

Tentoonstelling

Op 14 juni zal om twee uur 's middags de tentoonstelling 'De oorlog begon in Spanje' worden geopend in het Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord. Tevens zal de Spanjestrijders biografieënwebsite van het Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis openbaar worden gemaakt.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens kantooruren en zal tot en met 7 juli open zijn.

Locatie: Stadsdeelhuis, Buikslotermeerplein 2000, Amsterdam

Symposium

Op zaterdag 2 juli en zondag 3 juli, van 11.00-17.00 uur, zal er in het in het Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord een symposium worden gehouden over de Spaanse Burgeroorlog en zijn nasleep.

Er zullen een groot aantal verschillende onderwerpen de revue passeren, ook onderwerpen die wat minder bekend zijn en/of minder aandacht krijgen.

Verder zullen er drie documentaires worden getoond; Spaanse Aarde van Joris Ivens, Het bezoek van Cherry Duyns en Ni peones, ni patrones van Hanneke Willemse.

Als muzikanten zullen optreden het zangkoor Coro Acanto, zanger Ernst Schwartz uit Duitsland en zangduo Duo Contraviento die politieke liederen ten gehoor zullen brengen en guitarist Eric Vaarzon Morel.

Programma

Zaterdag 2 juli

Zondag 3 juli

Het symposium is vrij toegankelijk maar graag wel aanmelden wegens het beperkt aantal plaatsen die er beschikbaar zijn.

Locatie: Stadsdeelhuis, Buikslotermeerplein 2000, Amsterdam

Herdenking

Op 6 juli vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de Spaanse Burgeroorlog en met name de Nederlandse deelnemers aan de Internationale Brigades.

De herdenking vindt plaats van 11.00 - 12.00 in het Bredero College, Buiksloterweg 85 te Amsterdam. Het programma zal bestaan uit enkele sprekers, muziek en een bijdrage van het Bredero College. Na afloop van het programma (rond 12 uur) zullen we gezamenlijk naar het monument aan de overzijde gaan voor de kranslegging en aansluitend 1 minuut stilte.

Zoals elk jaar zal na de herdenking een lunch worden aangeboden. Gezien de grote belangstelling verzoeken wij u ons door te geven of u aan de lunch wilt deelnemen. Dit om teleurstelling te voorkomen.

Locatie: Bredero College, Buiksloterweg 85 / Plein Spanje '36-'39, Amsterdam

Aanmelden

Wij willen u verzoeken om u aan te melden als u aanwezig wil zijn bij de opening van de tentoonstelling, het symposium en/of de herdenking (en of u wel of niet gebruik wil maken van een lunch bij de herdenking) via email spanje3639@gmail.com of schriftelijk bij mevr. G. Klatser Hogewerf 181 1082 ND Amsterdam.

Voor meer informatie over de tentoonstelling, het symposium en de herdenking verwijzen wij graag naar onze website pagina: http://www.spanje3639.org/-2016-

Met vriendelijke groet,

G. Klatser-Oedekerk (voorzitter)

R. Dijkstra (secretaris)

H. van der Hall-Hordijk (penningmeester)

Stichting Spanje 1936 - 1939


w: http://www.spanje3639.org
e:
spanje3639@gmail.com
©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019