Indrukwekkend politiek en cultureel feest van Portugese bevolking

i-001-000.jpg
Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september jl. vond het jaarlijkse Avante! festival van de PCP in Portugal plaats. Inmiddels werd de 40ste verjaardag gevierd. Honderdduizenden stroomden gedurende deze drie dagen toe. Een hittegolf kon de binnenlandse en buitenland se bezoekers niet stoppen. Het was drukker en inspirerender dan ooit. Avante! werd na de Anjerrevolutie een weekblad. De krant verscheen voor het eerst in 1931. (Foto: Marijke Zandkuijl)

Wil van der Klift

Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september jl. vond het jaarlijkse Avante! festival van de PCP in Portugal plaats. Inmiddels werd de 40ste verjaardag gevierd. Honderdduizenden stroomden gedurende deze drie dagen toe. Een hittegolf kon de binnenlandse en buitenlandse bezoekers niet stoppen. Het was drukker en inspirerender dan ooit. Avante! werd na de Anjerrevolutie een weekblad. De krant verscheen voor het eerst in 1931.

De eerste avond werd de aankoop en ingebruikneming van een nieuw stuk land aan het terrein gevierd. Het feestterrein werd bijna 50 procent groter. De aankoop kon plaatsvinden door de steun van duizenden donateurs: leden, sympathisanten en vrienden. Even indrukwekkend is het aantal vrijwilligers dat bij de opbouw van het festival betrokken is. Daarbij gaat het ook om honderdduizenden helpende handen. Alle partijdistricten waren er weer als van ouds. Cultuur en politiek waren op elke centimeter aanwezig. Op tal van plaatsen vonden politieke discussies plaats. Politiek en Cultuur gingen hand in hand. Een onafzienbare massa mensen luisterde op zondag 4 september naar de slotrede van de secretaris-generaal Jerónimo de Sousa (*). Een zee van rode vlaggen, nationaal en internationaal, wapperde op het terrein, bij een temperatuur van 35 graden in de schaduw.

Tijdens het festival stonden de internationale ontwikkelingen centraal en de politiek van de PCP waarbij steun wordt verleend aan alle maatregelen van de huidige progressieve regering om de afbraakmaatregelen door de vorige regering van tafel te krijgen. De PCP steunt alle maatregelen die het levenspeil van de Portugese bevolking herstellen en verbeteren. De volksvriendelijke politiek van de PCP krijgt volop steun. Er waren 48 communistische en progressieve partijen uit 38 landen aanwezig. Zoals gebruikelijk ook een groot aantal uit Afrika. Zij namen deel aan verschillende debatten en aan het centrale debat met de leiding van de PCP. Bovendien bezocht de internationale delegatie een aantal plaatsen waar de PCP een belangrijke invloed heeft. Het museum in Barreiro 'Espaco Memória' staat bijvoorbeeld in het teken van de ontwikkeling van en het arbeidersverzet in die regio. De rol van de bevolking en de PCP in de Revolutie komt uitvoerig in beeld.

De NCPN werd vertegenwoordigd door Wil van der Klift. Dirk van Swinderen, al sinds 1996 eindverantwoordelijk voor de opmaak van Manifest, was uitgenodigd om als dank voor zijn werk het festival mee te maken, samen met zijn vrouw Marijke Zandkuijl. Ook Tineke van der Klift, die gedurende 21 jaar een prominente rol heeft gespeeld als corrector van de krant, werd op deze wijze gewaardeerd. John Bergmans en zijn vriendin en andere kameraden uit Nederland bezochten het festival op eigen initiatief. De 40ste editie van 'Festa do Avante was weer een geweldige inspiratie om door te gaan met de strijd.

(*) Manifest komt nog uitvoerig terug op deze belangwekkende speech.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019