KORT BUITENLANDS NIEUWS

Neerwaartse bijstelling economische groei

Onvermogen van beleidsmakers om diepgewortelde problemen in de grootste economieën van de wereld aan te pakken, zorgt ervoor dat de wereldeconomie in de sterkste groeivertraging zit in bijna dertig jaar. Dit schrijft het Internationaal Monetair Fonds in een rapport, voorafgaand aan de G20-bijeenkomst in China. En het leed is nog niet geleden, volgens het IMF. De organisatie zinspeelde daarmee op een neerwaartse bijstelling van de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei. Macro-economische data duiden er volgens het IMF op dat de groei van de wereldeconomie dit jaar afzwakt. En wanneer de Organisatie zijn groeiverwachting voor 2016 opnieuw neerwaarts bijstelt zou dit het traagste groeitempo kunnen betekenen sinds de financiële crisis in 2009. De kans is groot dat de organisatie zijn groeiverwachting van 2,2 procent voor de Verenigde Staten naar beneden zal bijstellen in zijn volgende World Economic Outlook, begin oktober. (Bron: FD, 02-09-2016)

Slechte resultaten eurozone

De eurozone lijkt het derde kwartaal niet best te zijn begonnen. Uit Duitsland en Frankrijk werden zeer matige cijfers gemeld. De export van Duitsland is in juli met 10,0 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De exporten naar de andere landen van de eurozone vielen met 6,0 procent relatief het minste terug. (Bron: FD, 10-09-2016)

Massale afbraak werkgelegenheid gaat onverminderd door...

Het Amerikaanse computerbedrijf Dell Technologies gaat nog dit jaar 2000 tot 3000 banen schrappen. De meeste arbeidsplaatsen worden geschrapt in de VS. Het bericht volgt op het nieuws dat Dell de overname afrondt van het Amerikaanse EMC Corp. Deze transactie is woensdag definitief geworden. De deal wordt wel omschreven als de grootste overname in de technologiesector ooit. Een woordvoerder van Dell zegt dat enig banenverlies onvermijdelijk is. 'Zoals normaal is met dit soort grote deals, zal er overlap zijn.' Volgens door Bloomberg aangehaalde bronnen wil Dell de eerste achttien maanden circa 1,7 mrd dollar aan besparingen doorvoeren. (Bron: FD, 10-09-2016)

... overal op de wereld en in verschillende sectoren

Het Amerikaanse bedrijf Caterpillar sluit zijn vestiging in Gosselies, vlakbij Charleroi in Wallonië. Dat heeft de directie bekendgemaakt. Daardoor staan 2.200 banen op de tocht. De productie van graafmachines verhuist naar fabrieken in Zwitserland en China. Volgens de vakbond is de sluiting 'een catastrofe'. 'Caterpillar is een van de grootste werkgevers in de regio. Er zijn heel wat gezinnen van wie zowel de man als de vrouw er werken'. In maart 2014 werden al 1.331 banen geschrapt. (Bron: NRC, 02-09-2016)

M&S schrapt ruim 900 banen

Marks & Spencer wil meer dan 900 banen schrappen, zo maakte de Britse warenhuisketen maandag bekend. Dat zijn honderden banen meer dan verwacht.

Het Britse Sky News berichtte afgelopen weekend al dat 500 banen op het hoofdkantoor in Londen zouden verdwijnen. Het zijn er 525, blijkt uit de persverklaring van het warenhuis. Daarnaast verdwijnen er 400 functies bij logistieke en IT-afdelingen. Ook MS Mode blijft winkels sluiten. In België dreigt het verlies van 220 banen. (Bron: FD, 06 en 16-09-2016)

Grote zakenbanken ontslaan personeel

Banken schrappen banen om tekorten op te vangen. Het afgelopen halfjaar hebben de grootste twaalf zakenbanken bij elkaar 79 miljard dollar (71 miljard euro) verdiend. Dat is 15 procent minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Zulke banken verdienen hun geld met handel in aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen, zowel voor klanten als voor zichzelf, en met adviezen aan bedrijven over fusies, overnames en beursgangen. De zakenbanken proberen de teruglopende inkomsten op te vangen door kosten te besparen, bijvoorbeeld op personeel. Het aantal voltijdbanen bij de grootste twaalf banken daalde het afgelopen halfjaar naar 53.300 mensen. Een jaar eerder waren dat er nog 55.700. (Bron: NRC, 06-09-2016)

Ware bedoelingen van Turken: stop Koerden niet IS

Turkije heeft bombardementen uitgevoerd op milities van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een alliantie van Koerden en andere groepen die samen tegen Isis strijden. Turkse straaljagers en artillerie namen wapendepots van de milities onder vuur. Maar volgens de Militaire Raad van Jarablus, een onderdeel van de SDF, zijn er bij de aanval op het dorp al-Amarna burgerslachtoffers gevallen. De raad spreekt van 'een gevaarlijke escalatie'. Volgens de Syrian Observatory for Human Rights zijn 35 burgers en 4 militairen gedood. Het Turkse leger stelt dat het 25 leden van een aan de PKK gelieerde Organisatie heeft gedood. Het Turkse leger trok bij Karakamis de grens over om verschillende dorpen in de omgeving van Jarablus te veroveren. De Turkse premier Binali Yildirim verklaarde dat de Turkse troepen in Syrië zullen blijven tot de grens tussen de twee landen niet meer bedreigd wordt door militanten. De Amerikanen steunen de SDF in de strijd tegen Isis. Maar de VS en Turkije eisen dat de Koerden zich terugtrekken ten oosten van de rivier de Eufraat. Turkije wil voorkomen dat de Koerden nog meer gebied veroveren ten koste van Isis en uiteindelijk een aaneengesloten gebied aan de Turks-Syrische grens in handen krijgen. (Bron: FD, 29-08-2016)

EU blijft Griekenland dwingen 'hervormingen' door te voeren

Europa zal Griekenland later deze maand nog geen extra geld geven uit het eerder dit jaar overeengekomen steunpakket. De volgende tranche van de totaalsom van 86 mrd euro wordt pas betaald als Griekenland een set van vijftien afgesproken hervormingen heeft doorgevoerd. De Grieken zouden momenteel pas twee van die vijftien hervormingen hebben gerealiseerd. Tegelijk zouden ze erg traag zijn met het privatiseren van staatseigendommen. In mei werd overeengekomen dat de Eurogroep de Grieken 10,3 mrd euro zouden betalen van het totaalpakket van 86 mrd euro. Daarvan werd destijds 7,5 mrd euro betaald. (Bron: FD, 05-09-2016)

Franse en Duitse aarzelingen bij TTIP

De Franse staatssecretaris van Handel zei dat de Franse regering de Europese Commissie zal vragen om de onderhandelingen over TTIP met de VS te staken. Volgens hem is er in Frankrijk geen steun meer voor. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier was eerder ook pessimistisch over TTIP. Hij zei dat de EU en de VS nog 'ver verwijderd' zijn van onderhandelingen over nieuwe afspraken. (Bron: FD, 31-08-2016)

Fransen blijven demonstreren

Op donderdag 15 september vond weer een demonstratie plaats tegen de nieuwe Franse arbeidswet. In heel Frankrijk gingen tienduizenden demonstranten de straat op. Op de meeste plaatsen verliepen de demonstraties zonder problemen. (Bron; FD, 16-09-2016)

Juncker bestempelt Barosso als lobbyist

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese commissie heeft zijn voorganger José Manuel Barroso gevraagd inzage te verlenen in zijn contract met Goldman Sachs. Barosso moet voortaan worden behandeld als iedere andere lobbyist. Barroso trad in juli aan als voorzitter van Goldman Sachs International in Londen. Goldman, vaak aangeduid als 'Evil Empire', speelde volgens velen een kwalijke rol bij het ontstaan van de Griekse crisis. (Bron: FD, 13-09-2016)

Economische oorlogsvoering tegen Rusland gaat door

De Amerikaanse sancties tegen Rusland worden verder uitgebreid. De uitbreiding volgt op het verlengen van sancties door de Europese Unie begin juli.

De sancties zijn gericht op bedrijven en personen die zaken doen op de Krim. Zo zijn de bouwbedrijven Mostotrest en SGM-Most, die een brug van het Russische vasteland naar de Krim bouwen, nieuw op de lijst. Ook verschillende dochters van Gazprom worden toegevoegd aan de sanctielijst. Ook de Russische staalmaker OMZ en zijn Tsjechische dochter Skoda JS worden getroffen door de sancties. (Bron: FD, 02-09-2016)