Kort buitenlands nieuws

Bijna 385 miljoen kinderen extreem arm door kapitalisme

Wereldwijd leven bijna 385 miljoen kinderen in extreme armoede. Ontwikkelingsorganisatie Unicef en de Wereldbank stellen in een dinsdag verschenen rapport dat het gaat om bijna 20 procent van de kinderen in ontwikkelingslanden. Een kind leeft in extreme armoede als het onderdeel uitmaakt van een huishouden dat 1,70 euro of minder per persoon per dag te besteden heeft. (Bron: NRC, 04-10-2016)

Kapitalisten sturen giftige brandstof naar Afrika

Europese grondstofbedrijven als Trafigura en Vitol exporteren op grote schaal giftige olie naar Afrika. Dat schreef Trouw op basis van het rapport 'Dirty Diesel' van de Zwitserse niet-gouvernementele Organisatie Public Eye. Benzine en diesel worden aangelengd met goedkope en giftige stoffen zoals zwavel en benzeen alvorens die naar Afrika worden geëxporteerd voor verkoop aan de pomp. Public Eye vroeg grondstoffenlijsten op bij de havens in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen, waar veel bedrijven hun olietanks en raffinaderijen hebben staan. Van de diesel die uit die havens naar Afrika wordt geëxporteerd, bevat 80 procent meer dan honderd keer zoveel zwavel als de Europese norm voorschrijft. In acht landen nam de ngo monsters af van tankstations die in handen zijn van Zwitserse bedrijven als Trafigura, Vitol en LynxEnergy. Twee derde van die monsters bevatte circa 150 keer meer zwavel als de Europese norm. In veel Afrikaanse landen, vooral West- Afrika, is de milieuwetgeving minimaal.(Bron: FD, 20-09-2016)

Ericson schrapt 3.000 banen

Technologiebedrjf Ericsson schrapt 3000 banen in Zweden en gaat de productie in het thuisland verder inperken. Bij het bedrijf werken wereldwijd 116.000 mensen, van wie 16.000 in Zweden. Ericsson, dat apparatuur voor telecomnetwerken maakt, heeft last van concurrentie van onder meer Nokia en Huawei. De producent gaat zich nu meer richten op software plus technologie voor de nieuwste generatie netwerkapparatuur. Voor de ontwikkeling daarvan zal Ericsson de komende drie jaar zo'n 1000 nieuwe werknemers werven.

Commerzbank schrapt bijna 10.000 banen

Bij Commerzbank worden de komende jaren 9600 fulltimebanen geschrapt. De ontslagen zijn onderdeel van een nieuwe strategie van de tweede bank van Duitsland. Dat heeft het bestuur bekendgemaakt. De kosten van de operatie zullen 1,1 mrd euro bedragen. Het dividend over 2016, dat 0,20 euro per aandeel zou bedragen, wordt geschrapt. Het doel is om de winstgevendheid van de bank sterk te vergroten. Commerzbank lijdt net als andere Europese banken onder de lage rente, strenge bankenregels en terughoudende klanten. De bank gaat nu digitaliseren: 80 procent van de processen moet straks digitaal verlopen. (Bron: FD, 30-09-2016)

HP schrapt opnieuw duizenden banen

Computerfabrikant HP Inc. schrapt de komende drie jaar 3000 tot 4000 banen. HP heeft momenteel 50.000 werknemers in dienst. (Bron: NRC, 14-10-2016)

Bestand met FARC verlengd

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft het bestand met de FARC verlengd tot 31 december. Hij hoopt voor die datum tot een nieuw vredesakkoord met de guerrillabeweging te komen.(Bron: NRC, 14-10-2016)

Loeren in gegevens van de bevolking

Internetbedrijf Yahoo zou alle binnenkomende e-mails van berichtendienst Yahoo Mail hebben doorzocht voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI. Dat schreef persbureau Reuters dinsdagavond op basis van gesprekken met oud-werknemers van Yahoo. Met het doorzoeken van de e-mails zou Yahoo hebben voldaan aan een vertrouwelijke opdracht van de Amerikaanse overheid. Die opdracht verplichtte Yahoo om alle binnenkomende e-mails en bijlagen te doorzoeken op een bepaalde reeks tekens. Onbekend is waar de geheime diensten precies naar op zoek waren. Ook is niet duidelijk of Yahoo daadwerkelijk gegevens heeft overgedragen aan de veiligheidsdiensten. In een reactie aan Reuters laat Yahoo alleen weten dat het 'voldoet aan de wetten van de Verenigde Staten'. Volgens veiligheidsexperts is het voor het eerst dat een techbedrijf op deze schaal actief hielp met het bespioneren van gebruikers. Volgens twee oud-werknemers van Yahoo zou de beslissing van ceo Marissa Mayer om te gehoorzamen aan de Amerikaanse overheid ertoe hebben geleid dat het hoofd informatiebeveiliging van het bedrijf zijn functie neerlegde. (Bron: FD, 05-10-2016)

Shell tekent intentieverklaring met petrochemisch bedrijf Iran

Shell heeft een intentieverklaring ondertekend om samen te gaan werken met National Petrochemical Company in Iran. Dat bevestigt een woordvoerder van Shell nadat het persbureau Shana van het Iraanse ministerie van olie daarover had bericht. De bedrijven zouden volgens het persbureau maanden hebben onderhandeld. Op welke terreinen ze zullen samenwerken is niet bekend. Shell wil alleen kwijt dat het interesse heeft getoond om samenwerking met National Petrochemical Company te onderzoeken middels een intentieverklaring'. Amir-Hossein Zamaninia, onderminister van olie, verwacht dat de concerns snel petrochemische projecten lanceren. (Bron: FD, 26-09-2016)

Overeenkomst pijplijn tussen Rusland en Turkije

Rusland en Turkije zijn overeengekomen onder de Zwarte Zee een gaspijplijn aan te leggen die mogelijk per eind 2019 in gebruik kan worden gesteld. Het akkoord over 'Turkish Stream' is in Istanboel getekend in het bijzijn van de presidenten Vladimir Poetin van Rusland en Recep Tayyip Erdogan van Turkije. Het project bestaat uit een pijp waardoor Rusland rechtstreeks gas aan Turkije kan leveren en een aftakking om mogelijk de Zuid-Europese markt te bedienen. Voor Rusland betekent het dat het minder afhankelijk wordt van doorvoer van gas door Oekraïne, iets waar Moskou al een tijd naar streeft. Financiële details van het project zijn nog niet bekend. (Bron: FD, 11-10-2016)

Rusland wil basis op Cuba heropenen

Rusland overweegt militaire bases in Cuba en Vietnam te heropenen. 'We zijn bezig met deze kwestie', zou de onderminister van defensie, Nikolai Pankov, gisteren in het Russische parlement hebben gezegd volgens Russische persbureaus. De uitspraak komt drie dagen nadat de Amerikanen het overleg met de Russen over het conflict in Syrië hebben stopgezet. De Russische basis op Cuba ligt op nog geen 250 kilometer van Florida. De Russische krant Kommersant stelt dat er een Overeenkomst is met de Cubanen over de heropening. Redenen zouden zijn dat het financieel weer mogelijk is en dat de relaties met de VS bekoeld zijn. (Bron: FD, 08-10-2016)

Japan verlaagt schulden Cuba

De Japanse premier Shinzo Abe wil de economische banden met Cuba aanhalen. Nu er een oplossing ligt voor een conflict over een onbetaalde schuld van Cuba aan Japan, willen de twee landen de economische samenwerking versterken. Cuba heeft volgens Abe een schuld van 180 mrd yen, daarvan wordt twee derde kwijtgescholden. Japan doneert het communistische land daarnaast 1,27 mrd yen aan medische hulpmiddelen, meldde de Japanse krant Asahi Shimbun vrijdag. Een handelsconferentie in Tokio moet zorgen voor nieuwe investeringen op Cuba. Abe noemde Cuba vrijdag na afloop van een bezoek een 'extreem aantrekkelijke investeringsbestemming voor Japan'. (Bron: 24-09-2016)

Corbyn blijft leider Labour

Jeremy Corbyn blijft leider van Labour. De 67-jarige Corbyn versloeg uitdager Owen Smith in een verkiezing onder de leden. Hij kreeg daarbij 61,8 procent van de stemmen. Corbyn werd een jaar geleden ook al gekozen tot leider van Labour. Onder partijprominenten bestaat veel onvrede over de wijze waarop de radicale politicus de Britse oppositiepartij bestuurt. Volgens hen kan de partij met Corbyn geen verkiezingen winnen. De kritiek zwol aan toen de eurosceptische Corbyn een weinig overtuigende campagne voerde tegen een brexit. (Bron: FD, 26-09-2016)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019