Toespraak van Jerónimo de Sousa, secretaris-generaal PCP (deel twee)

Deel 1, Deel 3.
i-011-022.jpg
Jerónimo de Sousa spreekt de bezoeker van het Avante-festival toe. (Foto: Manifest/WvdK)

De toespraak werd gehouden tijdens het 40e Avante!-festival.

Mocht er nog enige twijfel over bestaan, de laatste maanden hebben aangetoond dat het opnieuw onderwerpen van Portugal de centrale doelstelling van de Europese Unie is. Deze strategie van de EU komt niet als een verrassing. Als er één partij doorhad waar de Europese Unie en de euro voor stonden was het de PCP. Sinds jaar en dag hebben wij gewaarschuwd voor de gevolgen van Portugals deelname aan de EEG/EU en de euro: onderwerping aan een groot aantal reguleringen, allerlei verplichtingen, aantasting van onze soevereiniteit, allerlei zaken die niets van doen hebben met de ambities van onze bevolking en met de belangen van ons land.

Zoals we altijd al zeiden stonden de belangen van het grootkapitaal en de belangrijkste Europese kapitalistische machten aan de basis van de Europese Unie en de euro en zij dicteren het reilen en zeilen binnen de EU tot op de dag van vandaag. De onoverbrugbare tegenstellingen tussen het recht van een land om zichzelf te ontwikkelen en de verplichtingen aan de EU worden voor steeds meer Portugezen steeds duidelijker. Het wordt meer en meer zichtbaar dat voor de toekomst van het land, de verbetering van de levensomstandigheden en de nationale soevereiniteit een hevige confrontatie met deze verplichtingen vereist is en dat we moedig moeten strijden om Portugal te bevrijden van de ketenen van de euro, de economische en monetaire unie en het beleid van de Europese Unie.

Deze strijd vormt tegelijkertijd een bijdrage aan de bevrijding van de Europese bevolkingen, de bevrijding uit een integratieproces dat het beschavingspeil achteruit doet gaan, dat leidt tot een onhoudbare situatie vol gevaren, dat telkens opnieuw crises schept en dat door een voortdurende verdieping van de tegenstellingen steeds verder aangetast wordt. Nu, en in het bijzonder na het Britse referendum waardoor de Europese integratie een lelijke knauw kreeg blijkt dat dit proces volledig uitgeput raakt. De toekomst van Portugal vereist een breuk met de eisen en de chantage die gericht zijn op de bestendiging van de onderwerping, uitbuiting, schuldplichtigheid en de verarming. Dat is immers het doel van de sancties waarmee ze Portugal bedreigen.

Deze sancties werden nog niet, zoals sommigen voorbarig concludeerden, afgewend of afgeslagen. Ze zijn nog volop aanwezig en worden nu geconcentreerd door middel van druk en chantage rond de begroting voor 2017. Men probeert de hoop dat het mogelijk is om zelf ons lot te bepalen de kop in te drukken, en te voorkomen dat we zelf in alle onafhankelijkheid beslissen over de maatschappelijke vooruitgang van onze bevolking en over de ontwikkeling van ons land.

Dat is precies de reden waarom de regering deze verraderlijke plannen moet verwerpen! Men vroeg ons naar ons standpunt over de begrotingsvoorstellen voor volgend jaar. Binnenkort zullen we dit openbaar maken. Onze beslissing wordt altijd inhoudelijk bepaald. We zullen het ontwerp bestuderen en zijn bereid om voorstellen en oplossingen aan te dragen die in lijn zijn met het herstel van rechten en lonen en pensioensverhogingen, maar waarmee ook problemen rondom groei, werkgelegenheid en ontwikkeling aangepakt kunnen worden.

We weten dat er een nieuwe schaamteloze revanchistische campagne op touw is gezet. PSD en CSD spannen samen om de Portugezen te verwarren. Ze liegen over de politieke oplossing en de huidige politieke constellatie. Daarom is het belangrijk om opnieuw te verklaren:

De huidige politieke situatie heeft niet geleid tot de vorming van een linkse regering, maar in de vorming en het aantreden van een minderheidsregering door de PS met haar eigen programma. Deze regering kwam niet door de aanwezigheid van een linkse meerderheid in de Algemene Vergadering van de Republiek tot stand, maar door krachtsverhoudingen waarin de PSD en de CDS-PP een minderheid vormden. Tegelijkertijd zijn de fracties van de PCP en de PEV cruciaal en onmisbaar voor het herstel van rechten en inkomens.

Dit resulteerde niet in een situatie waarbij de PCP door middel van een parlementaire overeenkomst een dragende kracht van de regering vormt, maar in een situatie waarin de PCP de regering bijstaat om een begin te maken met het uitvoeren van haar taken en met het ontwikkelen van beleid. De PCP behoudt haar volledige politieke vrijheid en onafhankelijkheid en handelt in overeenstemming met de belangen van de werkers, de bevolking en het land. Het is een politieke oplossing die in volledige onafhankelijkheid en eigenheid tot stand komt waarbij we ons programma en project opnieuw uitdragen, met als doel een breuk met het rechtse beleid en de totstandkoming van een patriottische en linkse politiek.

Het is een oplossing die de verplichting met zich meebrengt om de ontnomen rechten en inkomens te herstellen en de dringende problemen van de werkers, de bevolking en het land aan te pakken en om de opgelegde route naar meer economische en sociale rampspoed te verlaten. Dat is de verplichting die nagekomen moet worden! We moeten nieuwe en grote stappen voorwaarts zetten om het leven van de Portugezen te verbeteren!

Voor het afwenden van de bedreigingen en het overwinnen van illusies is de inbreng en de combinatie van een aantal belangrijke factoren absoluut noodzakelijk. Eerst en vooral moeten de betrokkenheid van de werkers en de bevolking en de kracht van hun strijd groeien en verbreden. Het was de strijd die ons tot hier gebracht heeft. Een strijd van jaren, een strijd die zich ontwikkelde na de verkiezingen van 4 oktober en die met een grote schok de val en het ontslag van de PSD/CDS-regering in november vorig jaar bezegelde.

Het is een continue strijd die opgezet werd door werkers uit verschillende sectoren van de landelijke overheid, verplegers en andere werkers in de gezondheidszorg, boswachters, provincie- en gemeenteambtenaren, werknemers van Inatel, Santa Casa da Misericordia, EGF, Amarsul en Valorlis, Carris, personeel van de metro, de havens en luchthavens, werkers uit de textielsector, kantines en het toerisme, van Dan Cake, Unicer en Panrico, Sonae en Pingo Doce, Petrogal, ALSTOM, Caetano Bus, Autoeuropa Park, de callcenters van EDP, Soares da Costa, OGMA en taxichauffeurs. Het is de strijd van de werkende jongeren, van leerlingen in het voortgezet en hoger onderwijs, boeren, melk- en vleesproducenten, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. Het is de strijd ter verdediging van de openbare dienstverlening, het openbaar onderwijs, de nationale gezondheidszorg en het recht om vooruit te komen in het leven.

We verklaren ons solidair met alle werkers en de bevolking in hun strijd. Niets werd ons toegeworpen, alles werd gewonnen. Zo was het en zo zal het blijven! De strijd voor de herovering en uitbreiding van onze rechten zal voortgezet worden! Het verzet en de strijd van de werkers is onlosmakelijk verbonden met hun verenigde klassenorganisaties zoals de CGTP-IN, de grote vakbondscentrale die we van hieruit groeten. Eenheid, strijd en organisatie zijn vandaag net zo goed als gisteren de weg naar de overwinning!

De strijd van de arbeiders en hun organisaties is een bepalende factor voor de positieve ontwikkeling in deze nieuwe fase en voor de koerswijziging van het land. Maar ook het samenbrengen in gezamenlijke acties van alle democratische en patriottische groeperingen en persoonlijkheden die begaan zijn met de strijd tegen het rechtse beleid is een vereiste om de toekomst van het land te verzekeren.

Tegelijkertijd is het wijzigen van de politieke machtsverhoudingen in de Portugese samenleving, meer gewicht in de schaal en een grotere macht voor de PCP een noodzakelijke en onmisbare voorwaarde voor verdere vooruitgang. De praktijk heeft aangetoond dat voor de oplossing voor de nationale problemen en het scheppen van de vereiste voorwaarden voor de linkse en patriottische politiek die het land nodig heeft een steeds sterkere en invloedrijkere PCP een essentiële factor is.

Daarom zeggen we tegen de Portugezen die het land vooruit willen helpen: steun de PCP! Geef de PCP kracht en de resultaten zullen zichtbaar zijn! Zoveel mogelijk steun voor de PCP vormt de beste garantie dat het leven van de Portugezen niet opnieuw verslechtert. Meer steun aan de PCP betekent meer kracht om de nationale problemen op te lossen! Meer kracht, om de uitvoering van noodzakelijke maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, rechten, productie, ontwikkeling en de soevereiniteit te garanderen!

Het land moet belangrijke en broodnodige keuzes maken om de belangen van de Portugese bevolking en de nationale onafhankelijkheid te waarborgen. De keuze is er een tussen de voortzetting van de jarenlange weg naar verarming of het uitzetten van een nieuwe koers met een andere politiek die een breuk maakt met het rechtse beleid en van onderwerping aan de Europese Unie en de euro.

Portugal heeft een patriottisch en links beleid nodig dat in staat is om de fundamentele problemen aan te pakken zoals de zwakke economische groei, de werkloosheid, het lage investeringsniveau en dat zorgt voor waardige levensomstandigheden voor de Portugezen. Dit beleid moet de monetaire soevereiniteit herstellen waarbij een heronderhandeling van de schuldenlast prioriteit heeft om zodoende middelen vrij te maken waarmee we het ernstige probleem van de monopolistische dominantie van de banken kunnen oplossen.

Ja, de onderwerping aan de euro, de kolossale schuld en de monopolistische overheersing door de banken zijn drie van de belangrijkste mechanismen voor de afhankelijkheid van het grote financierskapitaal en van de grote Europese economische instellingen waarmee zij ons veroordelen tot onderwerping en politieke verwurging. (wordt vervolgd)