FNV heeft strijdbaar programma nodig

Nieuwsbrief 98 van overleg 'Vakbondsstrijd VECHT VOOR JE RECHT'

i-067-136.jpg
Kop van 1 mei-demonstratie van FNV dit jaar. (Foto: Manifest/MM)

De verkiezingen voor het nieuwe ledenparlement zijn gestart en er wordt gekeken naar een nieuw bestuur. Dit moet in maart 2017 leiden tot een nieuw gekozen ledenparlement en bestuur. Eigenlijk zou het bij deze verkiezingen moeten gaan over het inhoudelijke programma waar de FNV de komende periode voor moet staan en zouden kandidaten op hun inhoudelijke keuze voor beleid beoordeeld moeten worden. Nu dreigt het toch teveel te verzanden in het zoeken naar vergader- en proceduretijgers met veel zitvlees. De huidige situatie vraagt om een strijdbaar programma van eisen en niet om nog meer vage SER-adviezen.

Stop Marktwerking!

Marktwerking en privatisering hebben de afgelopen 10 jaar een spoor van vernieling getrokken door vele sectoren. Met de campagne voor het Nationale Zorgfonds en de landelijke beweging 'Strijd voor Zorg & Welzijn' waarin alle marktwerking uit de Zorg wordt geëist is er voor het eerst sprake van gecoördineerd verzet. Een gelijksoortige campagne zou ook voor het Spoor-, Stads- en Streekvervoer op zijn plaats zijn. Marktwerking leidt aantoonbaar tot het afbreken van arbeidsvoorwaarden maar ook van kwaliteit. Daarom is de eis tot hernationalisatie van het openbaar vervoer en alle andere nutsbedrijven logisch. Breng deze bedrijven onder democratische controle in het belang van werknemers en de bevolking! FNV moet hierin het voortouw nemen!

Bescherming van de cao

Sinds de EU van 15 landen is gegroeid naar 28 landen zijn de bedrijfstakcao's in de vervoerssector, de bouw, de vlees en vele andere sectoren onder druk komen te staan. Via veelal schimmige constructies worden schijnzelfstandigen en werknemers van vage bv's ingezet. In strijd met wet en regelgeving worden werknemers uit andere EU-landen uitgebuit en treedt er verdringing op van wat eerst fatsoenlijk betaalde arbeid was. Daar waar werknemers uit andere landen nodig zijn dient de Nederlandse cao, Arbeidstijdenwet en Arbeidsomstandigheden gegarandeerd te worden. Een wettelijk verplichte cao, met een eigen nalevingsbureau met opsporingsbevoegdheid die jacht zou moeten maken op deze moderne koppelbazen.

Pensioen indexeren niet korten

In nieuwsbrief nr.96 zijn we al uitgebreid ingegaan op deze problematiek. De marktrente blijft dalen en daarmee de berichten in de pers over onvermijdelijke kortingen in 2017. Lees onze nieuwsbrief nr.96 Pensioen niet korten maar indexeren. Er is genoeg geld in kas om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden zonder dat dit ten koste gaat van de pensioenopbouw van jongeren. Op dit punt moet de FNV veel feller stelling nemen en de achterban opnieuw mobiliseren. AOW op 65 jaar moet door FNV opnieuw een issue worden bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Jongeren staan aan de kant en ouderen willen wel stoppen maar kunnen dat niet. Een echt generatiepact begint met de AOW op 65 jaar en geen dag later.

Foute handelsverdragen stoppen

De FNV ondersteunt op 22 oktober een manifestatie op het Museumplein tegen de handelsverdragen TTIP, CETA en TISA. Deze handelsverdragen bedreigen de EU-regelgeving rond arbeid en milieu in de breedste zin. Maar deze verdragen zijn een logisch gevolg van de neoliberale agenda zoals die werd vormgegeven in de Strategie van Lissabon die in 2000 namens Nederland is ondertekend door destijds premier Wim Kok. In deze strategie staan centraal de privatisering, de afbraak van de prepensioenregelingen, ophoging van de pensioenleeftijd, versoepelen van de arbeidsduur en het ontslagrecht, meer ruimte voor flexwerken etc. die reeds grote schade hebben aangebracht bij de arbeidsvoorwaarden en -rechten van werknemers. Deze langetermijnstrategie laat zich niet stoppen met hier en daar een bijlage bij een verdrag. Een langetermijntegenstrategie van de internationale vakbeweging is daarvoor nodig!

Robotisering en automatisering

Deze items zijn de laatste tijd weer volop in het nieuws. Blijkbaar worden er op dit terrein opnieuw stappen gemaakt met arbeidsplaatsenverlies als gevolg. De volledig geautomatiseerde containerterminals op Maasvlakte II zijn een duidelijk voorbeeld, maar ook de massaontslagen bij de banken geven te denken. In het verleden werden eisen gesteld als extra belasting op automatisering (VAD: Vermogens Aanwas Deling) en verregaande herverdeling van het overgebleven werk met behoud van salaris. In handen van de multinationals zijn robots en automatisering een straf voor werknemers omdat ze hierdoor hun werk verliezen. In handen van de werknemers kan het ook een zegen zijn omdat zwaar en eentonig werk verdwijnt en er meer betaalde vrije tijd voor terugkomt. FNV moet hier duidelijk stelling in nemen!

Nationaliseer de banken

De wereldeconomie is als gevolg van de bankencrisis vanaf 2007/2008 in een diepe crisis terechtgekomen. Na een diepe val van de wereldeconomie duurt de stagnatie voort. Alle hosanna- verhalen ten spijt zit de wereldeconomie langdurig in het slop. De echte cijfers laten zien dat de kans op een volgende recessie groter is dan op herstel. Na aanvankelijke verhalen over controle en strenge eisen aan de systeembanken, is de praktijk dat er opnieuw banken in Italië, maar ook de Deutsche bank op omvallen staan. Met het afschaffen van de Glass-Steal act in 1999 werden de laatste barrières voor banken - ingesteld na de grote crisis van de jaren 30 - afgebroken. De systeembanken hadden vervolgens acht jaar nodig om de wereldeconomie aan de rand van de afgrond te brengen. Nu zijn het diezelfde banken die ten faveure van de aandeelhouders werknemers met duizenden tegelijk slachtofferen. Dividenden zijn nu belangrijker dan mensen. Om dit te stoppen is er maar één echte oplossing en dat is de nationalisatie van alle systeembanken onder democratische controle. FNV moet hierin duidelijk positie nemen in het belang van de bevolking en werknemers!

FNV moet nu mobiliseren

In maart 2017 zijn er niet alleen verkiezingen bij de FNV maar ook voor de Tweede Kamer. Die laatste verkiezingen zijn natuurlijk van groter belang dan die bij de FNV. Wat nu dreigt is dat de FNV zo druk is met haar eigen sores dat men vergeet om met een eigen eisenprogramma de politieke partijen te bestoken. Multinationals hebben van belastingontwijking een kunst gemaakt waardoor de maatschappij tientallen miljarden per jaar misloopt. Met deze miljarden waren de bezuinigingen van de afgelopen zes jaar niet nodig geweest. Er is onder Rutte 1 en 2 voor 50 miljard aan bezuinigingen doorgevoerd. Op 3 oktober kwam dit bericht naar buiten via de Rekenkamer: effect van keihard bezuinigen een raadsel. Wil de FNV nog meer munitie om de politiek mee om de oren te slaan?
Laten kandidaten voor het FNV Ledenparlement zich scharen achter een radicaal programma om zo strijdbaar vakbondskaderwerk te coördineren.
Zie webblog Egbert Schellenberg.