Het politieke zwart van een 'Gouden Dageraad'

i-012-023.jpg i-012-024.jpg
Communisten in Griekenland nemen al jaren het voortouw in het protest tegen de dictaten van IMF, EU en ECB, tegen het imperialisme en tegen elke vorm van vreemdelingenhaat. De nazi's van 'Gouden Dageraad' vormen knokploegen om dit te verhinderen. (Foto: KKE)

Anna Ioannatou

Op maandag 31 oktober jl. begon het gerechtelijk onderzoek naar de gewapende aanval van een knokploeg van de 'Gouden Dageraad' op vakbondsmensen van PAME en leden van de Communistische Partij, KKE. Dit onderzoek vindt plaats binnen het kader van de rechtszaak tegen de nazistische partij 'Gouden Dageraad', die al een paar jaar loopt en waarbij het eerste onderzoek de moord op de antifascistische rapzanger Pavlos Fissas van 18 september 2013 betrof en vervolgens de aanval op Egyptische vissers van 12 juni 2012 behandeld werd.

De aanval van 12 september 2013 door een knokploeg van zo'n 50 man toonde nogmaals het misdadige nazistische karakter van deze 'politieke partij' die ten nauwste verbonden is met bepaalde sectoren van ondernemersbelangen en tevens met sectoren van het staatsapparaat, vooral bij de politie en voorts met het criminele circuit. Theoretisch hangt zij het racisme aan, de "superioriteit van het Griekse ras", extreem-nationalisme en antisemitisme. Verder wordt haat tegen de arbeidersbeweging, tegen buitenlandse werknemers, migranten, communisten en antifascisten gepropageerd. Met 18 zetels in het 300 zetels tellende Griekse parlement is de Gouden Dageraad derde partij in grootte, een plaats die op grond van de opiniepeilingen op het ogenblik alleen door de KKE bedreigd wordt. Grieken zijn geen goden.

Sotíris Poulikójannis, voorzitter van de Metaalbond van Attica, onthulde voor de rechtbank betrekkingen tussen de Gouden Dageraad en grootaannemers in de scheepswerfzone om de metaalbond te ondermijnen. Als voorzitter van die bond was hij het eerste doelwit van de aanval geweest: "Ze werkten in opdracht van de grootaannemers op de scheepswerven. Jarenlang proberen die, dus de werkgevers, daar het monopolie te hebben, de vakbondsmensen uit de weg te ruimen, dat hebben ze vaak gezegd... Ze willen een bond waarmee ze doen kunnen wat ze willen, geen cao's, geen stakingen, geen hygiëne, geen veiligheid. Daar wordt enorm veel geld ingestoken..." Verderop in zijn relaas maakte hij melding van een toespraak van een Gouden Dageraad parlementslid, waarin de laatste gezegd had dat na de Egyptische vissers de scheepswerven aan de beurt zijn: "Er werd besloten een eind te maken aan de bond in de haven". Het bewuste parlementslid had o.a. gezegd, dat de "Pame-zweer" weg moet. Ook kwam uit de bus dat de Gouden Dageraders op een militaire manier opgeleid worden voor hun knokploegactiviteiten.

De aanval op de PAME- en KKE-mensen vond vlakbij de poort van de scheepswerfzone van Pérama plaats. Bovengenoemde knokploeg had een hinderlaag opgezet tegen een team van KKE-ers en PAME-leden, die posters aan het plakken waren voor het 39ste festival van de KNE (Communistische Jeugd). Gewapend met knuppels, breekijzers met aan de uiteinden spijkers en schroeven, stokken met metalen platen aan de bovenkant, en een soort zelf gefabriceerde lansen met een metalen uiteinde waaraan een metalen haak, sloegen zij negen mensen zwaar gewond het ziekenhuis in en veroorzaakten tevens flinke schade aan de auto's van het team. Volgens ooggetuigen traden de fascisten in twee groepen op en hadden de weg voor het verkeer afgesloten.

Nostalgie

De extreem-rechtse vicevoorzitter van de centrumrechtse Nea Dimokratía, A. Jorjádis, had een paar dagen tevoren in een toespraak de regering aangevallen, zeggend dat linkse lieden geen democraten zijn (hij vindt Syriza als afsplitsing ooit van de KKE nog steeds "links"), die waar ze ook regeren altijd totalitair regeren: "In Griekenland echter, voornamelijk vanwege de Burgeroorlog (1946-1949, A.I.) en later vanwege de junta (1967-1974, A.I.), is er wat je noemt een 'ideologische hegemonie van links' gekomen (...) Als je naar Bulgarije, Roemenië, Letland, Estland, Tjsechië, Hongarije of Polen gaat en je zegt daar 'ik ben communist', dan gooien ze je zo in de bak. Dat kun je daar niet zeggen. Zodra je het zegt, zit je in de gevangenis. In Griekenland ben je alleen maar goed als je links bent"... De persvertegenwoordiger van de Nea Dimokratía, Jorgos Koumoutsákos, haastte zich het gezicht van de Nea Dimokratía te redden door in een persinterview te verklaren dat het een verkeerde uitspraak was en dat de voorzitter (dus niet de vicevoorzitter) de partijstandpunten tot uitdrukking brengt en die heeft gezegd dat "er geen scheidslijnen zijn tussen rechts, centrum en links, maar tussen waarheid en effectiviteit aan de ene kant en populisme en leugens aan de andere kant." Toch had diezelfde voorzitter bovengenoemde kemphaan, komend uit de ultrarechtse partij 'Volks Reveil', dit jaar tot vicevoorzitter benoemd.

Een rottende democratie

Maar dit is niet het enige hoogstandje in het bonte Griekse politieke gebeuren, waaruit niet zelden de kwalijke geur van een fascistisch verleden opstijgt. De al vaker genoemde minister van Werkgelegenheid liet zich begin oktober weer van zijn beste cynische kant zien. Betogende gepensioneerden, die een protestnota wilden overhandigen aan het betreffende ministerie, vanwege de elke maand opnieuw besnoeide pensioenen, werden niet alleen niet ontvangen, maar kregen een lading chemische stoffen en traangas over zich heen.

Minister Katroúngkalos, hierover gevraagd, schroomde niet te antwoorden dat eenieder die de straat op gaat voor zijn rechten, een winst is voor de democratie: "Het hindert ons niet dat er actiegevoerd wordt, maar het hindert ons dat zo weinig mensen hieraan meedoen". In een ander interview voegde hij daar nog aan toe, dat hij natuurlijk wil dat de mensen reageren, want die reacties gebruikt de regering als argument bij de onderhandelingen met de "harde spelers die in Griekenland de code van Pinochet willen toepassen", hiermee doelend op het IMF, want "Wij staan als regering aan de kant van de mensen tegen dit recept van het IMF dat compact neoliberalistisch is (..) Wij zijn een linkse regering die dát wil bevorderen wat het volk wil". Commentaren die voor het persbureau van de KKE aanleiding waren om te zeggen dat hij en zijn regering het Guinnesbook-record hebben gebroken... in oplichterij.

Hoe dan ook, op 4 november heeft premier Tsipras opnieuw de kaarten geschud en ging over tot reorganisatie van zijn ministersteam, iets dat regelmatig gedaan wordt door Griekse regeringen. Via een persoonsverandering hou je de mensen weer zoet, voor even tenminste. Deze 'zoethouderij' is echter van steeds kortere duur, want de slechte realiteit is koppig. Katroúngkalos werd van Werkgelegenheid overgeplaatst naar Buitenlandse Zaken, als onderminister verantwoordelijk voor Europese Zaken. De algemene inschatting in medialand was dat hij het te bont gemaakt had met leugens en ongepaste opmerkingen...

In de tweede helft van oktober legde een delegatie van vakbonden een wetsontwerp inzake cao's voor aan de partijen van het parlement, ondertekend door meer dan 530 vakorganisaties. PASOK en Nea Dimokratía lieten zich het document overhandigen met als enig commentaar, dat zij het aan de bevoegden zullen doorgeven; de KKE beloofde de eisen te zullen steunen, de andere partijen schitterden door afwezigheid en de vertegenwoordiger van Syriza zei tegen de delegatie dat de regering alle arbeids- en volksrechten steunt en daarom ook alle acties, want die zijn zo nuttig bij de onderhandelingen om op het kwartet (Europese Unie, Centrale Europese Bank, Internationaal Monetair Fonds en Europees Stabiliteitsmechanisme) druk uit te oefenen en om het 'extreme' IMF te isoleren... En dat terwijl een nieuwe aanval op verworven arbeids- en vakbondsrechten in de pijplijn zit na de conclusies van de 'specialisten' te hebben aanvaard plus het op handen zijnde besluit van het Hof van de EU inzake massaontslagen.

De Griekse regering wast haar handen in onschuld...