KORT BINNENLANDS NIEUWS

Individuele pensioenpotjes geen oplossing

Een overstap naar een pensioenstelsel met individuele pensioenpotjes biedt geen oplossing voor de grote rentegevoeligheid van de pensioenen. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in het rapport 'Pensioen en rentegevoeligheid' dat donderdag verscheen. De conclusie van het CPB is actueel. Op dit moment wordt druk nagedacht over een nieuw pensioenstelsel, waarin de pensioenen onder meer minder gevoelig moeten worden voor de rente. Want door de dalende rente kampen veel pensioenfondsen met ernstige tekorten. D66 en VVD willen toe naar een stelsel waarin mensen in een eigen pot pensioen sparen en zelf kunnen kiezen waar ze die pot onderbrengen. (Bron: FD, 11-11-2016)

FNV wil fonds van maximaal 800 mln euro ter compensatie sluiting kolencentrales

FNV wil 2800 werknemers compenseren die naar verwachting hun baan zullen verliezen als de kolencentrales dichtgaan. Hiervoor zou een fonds moeten worden opgezet van 600 mln euro tot 800 mln euro. De vakbeweging heeft hierover een brief gestuurd naar minister Henk Kamp van Economische Zaken. (EZ). De Staat zou dat fonds moeten financieren. 'De brief is om duidelijk te maken: vergeet ons niet', zegt bestuurder Roel Berghuis van de FNV. De vakbeweging zit in een wat ongebruikelijke situatie. FNV is niet per se tegen het sluiten van de kolencentrales. De bond ondersteunt de afspraak in het Milieuakkoord, om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. 'Maar in die discussie worden de werknemers wel eens vergeten', zegt Berghuis. Uit onderzoek van adviesbureau Basis & Beleid, uitgevoerd in opdracht van EZ, bleek dat 2800 banen zullen verdwijnen wanneer de centrales vervroegd worden gesloten. Eind deze maand moet de minister een standpunt innemen over de toekomst van de kolencentrales. (Bron: FD, 11-11-2016)

Gemeenten besteden te weinig aan zorg

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar 1,2 miljard euro overgehouden op hun budget voor zorgtaken. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekendgemaakt. Het geld was bedoeld voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning van ouderen en zieken. Op een andere post kampten gemeenten met een tekort van 400 miljoen euro: werk en inkomen - denk aan bijstand en het aan werk helpen aan mensen met een beperking. Gemeenten werden vorig jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg en kregen extra zorgtaken voor thuiswonende hulpbehoevenden. Die decentralisatie ging gepaard met forse bezuinigingen: zo kortte het Rijk vorig jaar 32 procent op de huishoudelijke hulp. Gemeenten klagen dan ook regelmatig over geldgebrek. En zorginstellingen en burgers klagen over te sterk versoberde zorg.' (Bron: NRC, 01-11-2016)

Energierekening in 2017 hoger

De energierekening zal komend jaar hoger uitvallen. Volgens energievergelijkingssite Gaslicht.com moet een huishouden 15 euro per jaar meer gaan betalen. Vergelijker Pricewise schat de toename op 20 euro per jaar per huishouden. De stijging komt vooral door een hogere gasprijs. Vanaf 1 januari wijzigen energiebedrijven hun variabele tarieven. Energiebedrijf Delta heeft als eerste de tarieven bekendgemaakt: de gasprijs stijgt met 5 procent, de stroomprijs daalt met 2,7 procent. Pricewise schat dat bij de grote energiebedrijven ook de stroomprijs gaat stijgen. Daarnaast moeten huishoudens meer energiebelasting betalen, door de verhoging van de 'opslag duurzame energie'. (Bron: FD, 11-11-2016)

Verworven rechten worden afgebouwd

Ambtenaren zijn voortaan gelijkgeschakeld aan 'gewone' werknemers. Aan hun bijzondere rechtspositie is een eind gekomen, nu de Eerste Kamer een wetsvoorstel daartoe dinsdag heeft aangenomen. Dat heeft vooral gevolgen voor het ontslagrecht van de ruim 765.000 ambtenaren. Tot nu toe konden zij drie keer beroep aantekenen als ze het niet eens waren met hun ontslag. Zodra minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken. PvdA) de uitwerking heeft geregeld, loopt die ontslagprocedure via UWV of kantonrechter, net als bij werknemers in het bedrijfsleven en is er geen sprake meer van een aparte beroepsprocedure. De speciale rechtspositie werd in 1929 in het leven geroepen om de ambtenaar te beschermen tegen politieke willekeur. (Bron: NRC, 09-11-2016)

Steeds meer mensen in de bijstand

De werkloosheid is gedaald, maar toch zijn meer mensen afhankelijk geworden van een bijstandsuitkering. Het gaat vooral om mensen met een handicap en vluchtelingen, blijkt uit de arbeidsmarktmonitor die minister Asscher gisteren naar de Kamer stuurde. Het aantal bijstandsuitkeringen groeide van 377.000 eind 2014 tot 399.000 in juli 2016. Normaal gesproken zou dit aantal afnemen, omdat economie en arbeidsmarkt zijn aangetrokken. Dat is niet gebeurd, mede door de nieuwe Participatiewet. Daardoor krijgen minder mensen met een beperking een Wajong-uitkering en moeten ze een beroep doen op de bijstand. (Bron: AD, 10-11-2016)

Middeleeuws elitair gedoe nog niet afgeschaft

Afgeschaft zijn de ontgroeningen niet. Maar in Groningen is een draai gemaakt. Studentenverenigingen die zich schuldig maken aan geestelijk of lichamelijk geweld verspelen hun recht op bestuursbeurzen. Dat hebben de universiteit, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen afgesproken met studentencorps Vindicat. Aanleiding waren twee ontsporingen in de afgelopen introductietijd, waarbij een aspirant-lid hoofdletsel opliep en er een lijst uitlekte met af te vinken 'hete herten'. De maatregel gaat komend studiejaar in, vanaf augustus volgend jaar. (Bron: NRC, 01-11-2016)

ABN verrijkt zich aan slechte leningen

ABN Amro's creditcarddochter ICS heeft klanten jarenlang meer geld geleend (tegen schandalige renten, nvdr) dan financieel voor hen verstandig was. In sommige gevallen leidde dat tot financiële problemen, doordat klanten de rente niet konden betalen. Dat bevestigt directeur Gijs Wildeboer van International Card Services (ICS) tegenover NRC. Het bedrijf leende klanten ook meer uit dan volgens de eigen normen was toegestaan. ICS, volledig eigendom van ABN Amro, is met drie miljoen klanten marktleider op de Nederlandse markt voor creditcards. Wildeboer bevestigt dat de AFM onderzoek doet naar de kwestie, omdat ICS mogelijk zijn zorgplicht voor de klant schond. (Bron: FD, 05-11-206)

Volkswil niet gerespecteerd

Het kabinet krijgt van de Tweede Kamer ruimte om volgende maand in Brussel te onderhandelen over een manier waarop Nederland alsnog kan instemmen met het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Tijdens een Kamerdebat op dinsdag steunden de regeringsfracties VVD en PvdA het kabinet voluit. Oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP wachten af met welk resultaat het kabinet komt, maar willen de poging in elk geval een kans geven. In de woorden van het Kamerlid Verhoeven (D66): 'We geven de premier knarsetandend de tijd om met een plan te komen.' De andere partijen, waaronder CDA, SP en PVV, vinden dat de uitslag van het referendum in april zonder meer gerespecteerd moet worden. (Bron: NRC, 09-11-2016)

12.000 doden door bezuinigingen

Zonder de bezuinigingen op de gezondheidszorg van 89 miljoen euro hadden in Tanzania, Burkina Faso en Zambia 12.000 levens gespaard kunnen worden. Rauwe cijfers in een twee maanden geleden verschenen rapport van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betrof een onderzoek naar de effecten van de in 2011 aangekondigde eerste grote bezuinigingsronde in Nederland op de begroting voor ontwikkelingshulp. Natuurlijk hebben bezuinigingen effect, stelde hoogleraar humanitaire hulpverlening Thea Hilhorst onlangs nuchter vast tijdens een debat over het rapport. 'Als de keuzen geen effect zouden hebben, hadden we pas echt een probleem gehad.' (Bron: NRC, 09-11-2016)

Flexwerker krijgt twee derde van vast inkomen

Werknemers met een flexibel contract krijgen 59 tot 72 procent minder betaald dan vaste werknemers die hetzelfde werk doen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag in een nieuwe vergelijking van vergoedingen. Oproep- en invalkrachten zijn het slechtst af, met name de jongeren en studenten in de horeca en winkels. Zij werken kort - minder dan 20 uur per week - in branches die sowieso niet veel betalen. Ze krijgen gemiddeld 59 procent van het salaris dat iemand in vaste dienst krijgt.

Bij deze vergelijking zijn baan- en persoonskenmerken al gecorrigeerd (zoals geslacht, leeftijd, opleiding, herkomst, ervaring en type bedrijf).

De flexwerkers met de kleinste inkomstenverschillen hebben uitzicht op een vast contract en zitten op 72 procent van wat vaste werknemers verdienen, aldus het CBS. In 2015 werkten 1,8 miljoen mensen in Nederland met een flexibel contract - meer dan 20 procent van het totaal. Mariette Patijn van vakbond FNV vindt dat ondernemers de risico's van het vak afwentelen op het personeel, met name in de horeca en de detailhandel. (Bron: NRC, 01-11-2016)

Zorgwerkers komen in actie

Werknemers van verzorgingshuizen, thuiszorginstellingen en verpleeghuizen komen op 16 november a.s. massaal in actie tegen een cao-deal die werkgeversorganisatie ActiZ heeft gesloten met twee kleine vakbonden. Volgens vakvereniging FNV Zorg & Welzijn zijn zorgwerknemers 'laaiend' en doen honderden zorgmedewerkers mee met de actie. (Bron: FD, 09-11-2016)