KORT BUITENLANDS NIEUWS

Klimaat dreigt onder Trump te worden vergeten

Hoewel Donald Trump's plannen op het gebied van energie en klimaat nog allerminst duidelijk zijn, doen geruchten rond een belangrijke politieke benoeming het ergste vrezen. Het wetenschappeljk tijdschrift Scientific American heeft uit verschillende bronnen vernomen dat Trump een notoire klimaat-scepticus het federale milieuagentschap EPA wil laten leiden. Myron Ebell is directeur van het conservatieve Center for Energy and Environment. Scientific American beschrijft hem als een bekende en polariserende figuur in de energie- en milieuwereld. Zo zei Ebell eerder 'dat klimaatverandering niets is om je zorgen over te maken'. Daarnaast is Ebell voorzitter van de Cooler Heads Coalition, een groep organisaties die niets moet hebben van 'alarmisme' rond de opwarming van de aarde. (Bron: FD, 11-11-2016)

Voor beurzen maakt Clinton of Trump weinig verschil

De paniek is uitgebleven op de financiële markten. En dat betekent dat bedrijven al snel weer geld kunnen ophalen met de uitgifte van schuld of aandelen. De onzekerheid over de uitkomst van de presidentsverkiezingen is voorbij. De periode van grote onrust op de financiële markten duurde maar een paar uur, terwijl verwacht werd dat een overwinning van Donald Trump heel wat reuring teweeg zou brengen, met alle gevolgen van dien voor bedrijven die leningen of aandelen in de markt wilden zetten. 'De onzekerheid blijft ook wel', zegt een beheerder van een groot beleggingsfonds, die anoniem wil blijven. 'Clinton was voorspelbaarder dan Trump. Het is afwachten wat er gebeurt.' (Bron: FD/JM, 10-11-2016)

Populisten en extreem-rechtse politici ruiken kansen

Na de successen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zullen populisten over ruim drie weken in Italië en Oostenrijk proberen de politieke agenda naar hun hand te zetten. In beide landen krijgen zij waarschijnlijk hun zin en in ieder geval in Oostenrijk zal de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen daarbij een steuntje in de rug zijn geweest, verwachten analisten. De Oostenrijkers kiezen op 4 december een nieuw staatshoofd. In april deden zij dat ook al, maar de uitslag werd betwist door de partij die had verloren, de extreem-rechtse FPÖ. De rechter oordeelde in juli dat de stembusgang over moest. Peilingen zijn er niet meer geweest, maar aangenomen wordt dat de vooruitzichten voor FPÖ-kandidaat Norbert Hofer sinds april alleen maar beter zijn geworden. (Bron: FD, 11-11-2016)

Erdogan wordt steeds gevaarlijker

De 'Europese Commissie heeft woensdag een uiterst kritisch rapport uitgebracht over de onderdrukking van politieke tegenstanders in kandidaat-lidstaat Turkije na de mislukte coup in juli van dit jaar. Kati Piri (PvdA), Turkije-rapporteur van het Europees Parlement, trekt daaruit de conclusie dat de EU niets anders rest dan de onderhandelingen met Turkije over toetreding te bevriezen. Het rapport hekelt de massale zuiveringen, ontslagen en arrestaties van veronderstelde 'gülenisten' in het overheidsapparaat en de rechterlijke macht. 'Individuele schuld aan misdaden kan alleen worden vastgesteld, als de scheiding der machten, de volledige onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het recht van ieder persoon op een eerlijk proces volledig wordt gerespecteerd.' (om van de toenemende onderdrukking van de Koerden maar niet te spreken, nvdr). (Bron: FD, 10-11-2016)

Massa-ontslag bij VW

Bij VW zullen zeker 10.000 banen verdwijnen door de overgang naar de minder arbeidsintensieve elektrische auto, zegt personeelsdirecteur Karlheinz Blessing. (Bron: FD, 31-10-2016)

Tweede bank van Duitsland duikt in het rood

Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, is in het derde kwartaal in de rode cijfers beland. Het financiële concern is bezig met een omvangrijke reorganisatie waarbij veel banen verloren zullen gaan en activiteiten worden afgestoten. Het nettoverlies bedroeg 288 miljoen euro, tegen een winst van 235 miljoen euro een jaar eerder. Voor heel 2016 verwacht Commerzbank nog wel een nettowinst te behalen. Het aandeel Commerzbank is dit jaar hard gedaald op de beurs in Frankfurt, door zorgen over de Duitse bankensector. (Bron: NRC, 04-11-2016)

Ericsson gooit 3000 mensen op straat

Het Zweedse Ericsson gaat in eigen land drieduizend banen schrappen en de productie terugschroeven. Dit heeft Ericsson dinsdag officieel bekendgemaakt. Het noodlijdende concern had vorige maand al laten weten dat de fabrieken in Zweden niet zijn uitgezonderd van ingrepen om de kosten omlaag te brengen. De nu aangekondigde reorganisatie treft productielocaties in Boraas en Kumla. Het bedrijf, dat in Zweden 16.000 man in dienst heeft, gaat ook snijden in de afdelingen verkoop en administratie. Ericsson had eind juni wereldwijd 116.000 mensen op de loonlijst staan. (Bron: FD, 05-10-2016)

Russen verjagen Nederlandse onderzeeër

Een Nederlandse onderzeeër heeft op woensdag in de Middellandse Zee geprobeerd een Russisch vliegdekschip te benaderen en te bespioneren. Dat zegt woordvoerder lgor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie, aldus persbureau Tass. "Eerder vandaag, om 6.50 uur, heeft de 'search and attack-groep' bestaande uit anti-onderzeeërschepen De Severomorsk en De Vice-Admiraal Kulakov, een dieselonderzeeër van de Nederlandse Marine gespot. Die probeerde het vliegdekschip van de Noordelijke vloot te benaderen", aldus de woordvoerder van het ministerie. De Russen zouden de onderzeeër hebben gedwongen om het gebied te verlaten. (Bron: FD, 10-11-2016)

Ortega wint weer in Nicaragua

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega is met een overweldigende meerderheid herkozen. Bij het naar de drukker gaan van deze krant waren nog niet alle stemmen geteld, maar tussentijdse resultaten wijzen erop dat Ortega ruim 70 procent van de stemmen heeft binnengehaald. Daniel Ortega's vrouw Rosario Murillo, die al jaren een prominente rol speelt, wordt vicepresident in het nieuwe regime. Ortega heeft met de overwinning zijn vierde ambtstermijn veiliggesteld, de derde op rij. (Bron: FD, 08-11-2016)

China zet steunfonds op

China heeft een fonds van 10 mrd euro opgezet in Midden- en Oost-Europa. (Bron: FD, 07-11-2016)

Zaken doen op Cuba

Unilever is op Cuba begonnen met de bouw van een zeep- en shampoofabriek. De fabriek komt in een speciale bedrijvenzone voor buitenlandse investeringen en innovatie, genaamd Mariel. Het complex moet in 2018 gereed zijn en kost 35 mln dollar. De plannen werden al in januari bekendgemaakt, tijdens een Nederlandse handelsmissie naar Cuba. Het gaat om een joint venture met het Cubaanse Intersuchel. Cuba hoopt met de fabriek minder afhankelijk te worden van de import van fabricaten en banen te creëren, terwijl Unilever zijn positie op Cuba kan versterken. Unilever was in de jaren negentig een van de eerste westerse bedrijven die toestemming kregen een onderneming te starten op Cuba na de val van de Sovjet-Unie. In 2012 verliet het concern het eiland, vanwege een dispuut over joint ventures. De Cubaanse overheid eiste een meerderheidsbelang in joint ventures met buitenlandse bedrijven. Inmiddels is zij daarvan teruggekomen. Unilever bezit 60 procent van de aandelen. (Bron; FD, 07-11-2016)

VS stemmen voor het eerst in jaren niet tegen Cuba-motie

Een motie van de Veiligheidsraad waarin de Verenigde Staten worden opgeroepen het economisch embargo tegen Cuba op te heffen, heeft voor het eerst in een kwarteeuw tijd niet de tegenstem van de Amerikanen gekregen. De VS onthielden zich woensdag van stemming, zo meldt persbureau Reuters. Eerder stemden de Amerikanen 24 keer tegen de motie. De Algemene Vergadering (193 leden) van de Veiligheidsraad van de VN nam de resolutie over Cuba aan met 191 stemmen. (De vraag zal zijn hoe het Cuba-beleid onder Trump zal zijn, nvdr) (Bron: FD, 27-10-2016)