Toespraak van Jerónimo de Sousa, secretaris-generaal PCP (deel drie)

i-011-024.jpg
Vlnr: Voorzitter KPL Ali Ruckert, secretaris-generaal PCP Jerónimo de Sousa en Wil van der Klift, internationaal secretaris NCPN, tijdens het 20ste Congres van de PCP. (Foto: Manifest/KPL)
i-001-004.jpg
(Foto: Manifest/KPL)
Deel 1, Deel 2.

Hieronder het derde en laatste deel van de toespraak van de (inmiddels tijdens het 20ste Congres van 2-4 december jl. unaniem herkozen) secretaris-generaal van de PCP. Voor en tijdens dat congres zijn er honderden aanvullingen en wijzigingen voorgesteld op de congresstukken die vlak na het Avante! festival waren geproduceerd en de afgelopen maanden in de partij-organisaties werden bediscussieerd. De congresstukken waren in grote lijnen overeenkomstig aan de inhoud van de toespraak die Manifest in drie delen heeft gepubliceerd en weken met name af op het punt van partij-opbouw, dat in de toespraak tijdens het festival niet werd besproken. Uiteraard leidde de maandenlange discussie in de PCP tot tal van veranderingsvoorstellen. Maar dat waren vooral operationele punten. De toespraak is echter zeer goed bruikbaar om de zienswijze van de PCP in algemene lijnen te kunnen volgen en begrijpen. Op het 20e Congres zelf komt Manifest in de komende periode nog terug. De periode tussen het einde van het congres en de productie van deze krant was daarvoor te kort. Wil van der Klift bezocht het congres namens de NCPN.

Toespraak van Jerónimo de Sousa, secretaris-generaal PCP tijdens Avante! festival (deel 3 en slot)

Het herstel van de monetaire soevereiniteit is een van de eerste dingen die ons land nodig heeft. Portugal heeft zijn eigen munt, uitgegeven door zijn eigen centrale bank nodig, evenals een aangepast monetair, financieel, begrotings- en wisselkoersbeleid, allemaal in dienst van het land. De overheidsschulden moeten heronderhandeld worden: de voorwaarden, de rente en de bedragen. Hierdoor zullen de jaarlijkse kosten en de buitenlandse schuld aanzienlijk verlaagd worden waardoor er middelen vrijkomen voor investeringen en de sociale functies van de staat. Het wegvloeien van geld naar het buitenland zal beëindigd worden. Portugal kan de jaarlijkse rente op de kolossale en verstikkende som van meer dan 8,5 miljard euro niet betalen.

Een andere dringende noodzaak is de publieke controle op het bankwezen, het omkeren van het huidige snelle vervreemdingsproces en een einde aan de concentratie van bankactiviteiten in Europese megabanken. Deze banken worden steeds machtiger in het kader van een operatie die zij de 'Bankenunie' noemen. Deze werkwijze bevestigt dat banken niet publiek kunnen zijn wanneer ze niet nationaal zijn!

We zijn er echter van overtuigd dat we nog verder moeten gaan. De komende maanden zullen we als onderdeel van onze politieke actie de doelstellingen die wij noodzakelijk en onontbeerlijk achten voor het land blijven nastreven, of dat nu tijdens de volgende begrotingsonderhandelingen is of aan de hand van omvangrijker bijdragen, binnen en buiten het parlement. Daarvoor kunnen jullie rekenen op de volledige inzet van de PCP in de strijd tegen de arbeidsonzekerheid en alle vormen van uitbuiting in de publieke en de private sector. Wij strijden voor de afschaffing van onrechtvaardige bepalingen in de arbeidswetgeving, voor de verdediging van collectieve onderhandelingen, voor het stimuleren van carrièremogelijkheden in het openbaar bestuur en voor loonsverhogingen. Zo moet het minimumloon vanaf begin volgend jaar verhoogd worden tot 600 euro.

In de strijd voor een echte verhoging van uitkeringen en pensioenen kunnen jullie ook rekenen op de PCP. Voor de begroting van 2016 hebben wij een stijging van minstens tien euro per maand voorgesteld. In de strijd om het aantal artsen, verpleegkundigen en administratief medewerkers in de nationale gezondheidszorg kunnen jullie rekenen op de PCP. Wij horen de noodkreten uit deze sector die door de vorige regering bijna vernietigd werd. De eigen bijdrage van patiënten zullen we verlagen en vervolgens afschaffen.

Het invoeren van gratis schoolboeken in het openbare onderwijs zal voortgezet worden. Volgend jaar begint dit in de eerste klas van de basisschool. De klassen zullen verkleind worden en docenten zullen een vaste aanstelling krijgen. Ook hiervoor kunnen jullie rekenen op de PCP.

Jullie kunnen op de PCP rekenen in de strijd voor meer en betere sociale zekerheid, in het bijzonder door de verhoging van sociale uitkeringen, de herinvoering van de indexering in de sociale zekerheid, gemakkelijker toegang tot tegemoetkomingen in situaties van werkloosheid, ziekte en armoede. Deze tegemoetkomingen zullen verhoogd worden, evenals de kinderbijslag. Jullie kunnen op de PCP rekenen in de strijd tegen het onrechtvaardige belastingstelsel. Wij bestrijden de privileges van bepaalde economische groepen, belasten roerende zaken en verlichten de belastingdruk op de werkers en de bevolking.

Voor de verdediging van de nationale productie kunnen jullie rekenen op de PCP. Wij staan voor een beleid dat publieke investeringen die leiden tot groei en werkgelegenheid resoluut ondersteunt, voor een beleid dat de landbouw, de visserij en de industrie beschermt. De toegang tot kredieten en overheidssteum voor duizenden micro-, kleine en middelgrote ondernemingen moet gegarandeerd zijn. Jullie kunnen op de PCP rekenen in de strijd tegen de privatisering van de Banco Novo en voor de verdediging van de Caixa General de Depósitos als staatsbank. Haar positie en structuur moeten verstevigd worden zodat ze ten dienste kan staan van de bevolking en de nationale economie, met respect voor de werkers en hun rechten.

Jullie kunnen op de PCP rekenen voor de verdediging van de Portugese taal en cultuur, voor de bevordering van artistieke en culturele activiteiten, om waardigheid aan radio en televisie te verlenen en om duizenden structuren, organisaties, officiële en informele gezelschappen te stimuleren die deel uitmaken van onze cultuur en die haar bevorderen. Ja, het afwenden van de gevaren vereist eensgezind en strijdvaardig handelen door de werkers en de bevolking, vastberadenheid van democraten en patriotten, de versterking van de PCP en niet in het minst een politiek die een effectieve oplossing van de problemen van het land garandeert!

PCP is een noodzakelijke en onvervangbare kracht om de belangen van de werkers, de bevolking en het land te verdedigen. Ze is onmisbaar voor de opbouw van een patriottisch en links alternatief. We hebben een onderscheidende invloed die het verschil maakt in alle instellingen waar we aanwezig zijn. In het Europees Parlement ter verdediging van de nationale belangen en de samenwerking tussen de bevolkingen. In het nationale parlement komen we resoluut op tegen alles wat negatief is. Met onze initiatieven en voorgestelde alternatieven stellen we alles in het werk om de levensomstandigheden te verbeteren. In de regionale parlementen van de Azoren en Madeira treden we op om belangen van de bevolking en de ontwikkeling van de autonome regio's te stimuleren. In gemeenteraden levert de CDU (Unitaire Democratische Coalitie), de coalitie tussen de PCP en de PEV (Portugese Groene Partij) opmerkelijke resultaten op.

Er komen nog meer belangrijke verkiezingen aan. Als we hier volgend jaar terugkomen zitten we midden in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. We zijn in staat om bij deze verkiezingen een resultaat neer te zetten dat de positie van de CDU als grootste en voornaamste linkse kracht in het lokaal bestuur bevestigt. We moeten alles in het werk stellen voor een gunstig resultaat voor de CDU zodat het democratisch lokaal bestuur optimaal verdedigd en versterkt wordt. En bovenal zijn we door een versterkte CDU in staat om nog beter tegemoet te komen aan de groeiende steun en erkenning van de bevolking voor ons werk, voor het werk dat we al verricht hebben en voor het werk dat nog voor ons ligt. We zullen haar vertrouwen in ons en onze competenties niet beschamen.

Binnen het kader van de CDU en dit specifieke project zullen we in het hele land aan de verkiezingen deelnemen. In 2017 zullen we de kracht van dit project opnieuw aantonen, als oplossing en alternatief voorstel voor de regeringen van PS, PSD en CDS. Tot dan is er nog veel werk aan de winkel. We moeten onze aandacht volledig richten op de lokale problemen en ambities, op de versterking van de rechten van de bevolking en op het stimuleren van de democratische participatie. Met de vergroting van de invloed van de CDU kunnen we de strijd voor een alternatieve politiek die ten dienste staat van de werkers, de bevolking en het land versterken.

De voorbereidingen voor de belangrijke verkiezingsstrijd op 16 oktober op de Azoren zijn al in een vergevorderd stadium. Ik spreek hier namens de hele partij onze steun en solidariteit uit met onze kameraden in de autonome regio van de Azoren in het volledig vertrouwen dat de versterking van de CDU ook in deze regio een belangrijke bijdrage zal leveren om de rechten en belangen van de werkers en het volk te verdedigen. We hebben onlangs al een historische bijdrage geleverd om de strijd voor de verdediging, het herstel en de verwezenlijking van de rechten van de werkers en het volk te stimuleren.

We zullen onze campagne 'Meer rechten, meer toekomst. Nee aan de onzekerheid' dan ook voortzetten en stimuleren. Wij hebben een brede waaier aan initiatieven en wetsvoorstellen waarmee we de strijd tegen de sociale plagen aangaan. We zullen niet buigen, deze strijd moet gewonnen worden!

We leveren een unieke bijdrage aan de grote politieke strijd over de ontwikkeling en de soevereiniteit van ons land, voor het herstel van de nationale industrie, landbouw en visserij, om een eind te maken aan de onderwerping aan de Europese Unie en de euro.

En we zullen hiermee doorgaan omdat de situatie dit gebiedt. In september starten we met een grote landelijke campagne voor werkgelegenheid, rechten, de productie en de soevereiniteit, voor een patriottisch en links alternatief. Door het leggen van contacten, uitleg te geven, door mobilisatie van werkers en het volk, door te spreken en te luisteren. Met activiteiten in de straten, in de bedrijven, op openbare plekken, met initiatieven voor belangrijke kwesties zoals de arbeidswetgeving, lonen, pensioenen en de sociale zekerheid, de nationale gezondheidszorg, de steun aan kinderen en ouders, een evenwichtige ontwikkeling, de woningbouw en het fiscaal beleid.

Het is aan de werkers en de Portugese bevolking om de nieuwe weg te openen en het Portugal waar wij recht op hebben vorm te geven. De PCP zal haar verantwoordelijkheden als drijvende kracht van het politieke alternatief op zich nemen, als verenigende kracht voor democraten en patriotten, als bron van kennis en strijd, als kracht van actie, hoop en vertrouwen.

Wij zijn een partij die zich verzet en vooruitstrevend is, een partij die de werkers, de bevolking en het land nodig hebben om sterker te worden.

Meer macht aan de PCP die haar slogan 'Meer organisatie, meer initiatieven, meer invloed - een sterkere PCP' in de praktijk brengt met haar leidende rol in het vooruitgangsstreven, met het uitvoeren van haar dagelijkse taken, het werven van nieuwe leden, het opzetten van afdelingen binnen bedrijven en op de werkvloer, met activiteiten in lokale organisaties en specifieke maatschappelijke groepen, dit alles in nauwe samenwerking met de werkers en de bevolking, met de verspreiding van partijpublicaties, met name 'Avante!' en met haar financiële onafhankelijkheid.

Meer macht voor een krachtiger partij van de werkende klasse en alle werkers, een partij met al haar unieke eigenschappen: het streven om een nieuwe maatschappij op te bouwen, het socialisme en communisme, de marxistisch-leninistische basis, praktische principes die voortkomen uit de creatieve ontwikkeling van het democratisch centralisme, een partij met een diep ingebedde interne democratie, een centrale leiding en een enkele algemene richtlijn, met een patriottisch en internationalistisch karakter.

Vanaf dit podium benadrukken we eens te meer onze toewijding van de PCP en we doen een krachtig beroep op alle democraten en patriotten, op de werkers en de Portugese bevolking om samen op te komen tegen chantage en onderdrukking en voor maatschappelijke en nationale bevrijding, voor een patriottistische en linkse politiek, voor de ontwikkeling en soevereiniteit van Portugal. In de bijna negenhonderd-jarige geschiedenis van ons land en ook recentelijk is er vaak gewezen op de onvermijdelijkheid van de loop der dingen en op alle onmogelijkheden om deze te veranderen en desnoods wierp men barricades hiertegen op. Maar niets of niemand kan de bevolking ervan weerhouden om over haar eigen toekomst te beslissen. Wij zijn een kracht die op een ideaal gebaseerd is, op een project, op overtuiging, op activisme als vrijwillig aangegane verplichting. Wij belichamen de dienstvaardigheid aan de bevolking en vormen het instrument van een onverslaanbare kracht. Daar zijn we individueel en collectief trots op. Dat is wat wij zijn, een groot radicaal collectief. We zijn met velen en we zullen met nog meer zijn.

Dat is de Portugese Communistische Partij. Het grootste collectief dat werkt, beslist en nadenkt, altijd met behulp van individuele bijdragen en in een democratisch proces zonder weerga. Zo bereidt de partij zich voor op het Twintigste Congres dat we op 2, 3 en 4 december in Almada zullen houden onder het motto 'PCP - Met de werkers en de bevolking, voor democratie en socialisme'.

We zijn nog maar drie maanden verwijderd het Congres. Een Congres waarop wij de problemen van de werkers, de bevolking en het land zullen analyseren en beantwoorden. We zullen de weg wijzen naar het Portugal van de toekomst met aan de horizon een nieuwe samenleving. Om de laatste fase in te gaan hebben we de volledige betrokkenheid van de hele partij nodig! Het aanstaande Congres zal eer bewijzen aan de heroïsche geschiedenis van onze partij en uitdrukking geven aan haar identiteit, relevantie en de tijdloosheid van haar programma en haar bevrijdingsproject.

Wij streven naar concrete en onmiddellijke doelstellingen om de rechten te verdedigen, te heroveren en uit te breiden, naar een breuk met het rechtse beleid, naar een patriottische en linkse politiek. We strijden voor een moderne democratie voor de toekomst van Portugal, met waarden van April. We strijden altijd, elke dag, op alle fronten om een samenleving op te bouwen vrij van uitbuiting en onderdrukking, voor socialisme en communisme, altijd in het belang van de werkers, de Portugese bevolking en hun ambities. We doen dit vol vertrouwen en vastberadenheid, gebaseerd op de kracht van de hoop, op de kracht van de strijd en op de kracht van de bevolking.

Vertaling Frans Willems